Κυριάκος Μητσοτάκης στη Millieyt: «Είμαστε γείτονες και όχι εχθροί»-«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν»

 
Μητσοτάκης

Ενημερώθηκε: 12/05/24 - 11:40

Συνέντευξη, με πολλά μηνύματα, παραχώρησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, ο οποίος αύριο(13/05) επισκέπτεται την Άγκυρα στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Θυμίζουμε πως και ο Ρ.Τ. Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη στην "Καθημερινή"

Στη συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός, στέλνοντας μηνύματα στην τουρκική ηγεσία, τόνισε πως η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και επανέλαβε με έμφαση ότι "είμαστε γείτονες, όχι εχθροί".

Συνεχίζοντας ανέφερε πως "Ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο" και πρόσθεσε πως μπορεί να οικοδομηθεί μια θετική ατζέντα για την προώθηση της φιλίας και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Αναλύοντας περαιτέρω το ζήτημα με έμφαση απάντησε, πως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ωφελήσει επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τα βήματα προς μια θετική ατζέντα μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας ενώ θα ωφελήσει και τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Για το οποίο σημείωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι "μία λύση πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

Ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο δήλωσε "ένθερμος υποστηρικτής του πραγματισμού και της δύναμης της βούλησης μιας ισχυρής και αποφασιστικής ηγεσίας". Επιπλέον πρόσθεσε, ότι ο πραγματισμός υπαγορεύει ότι είναι φυσικό οι γείτονες να συνεργάζονται και, παρά τις διαφωνίες, να καταβάλουν ειλικρινείς προσπάθειες για να τις ξεπεράσουν.

 Μιλώντας για τις κοινές προκλήσεις των δύο χώρων τόνισε δε, "Η Ελλάδα και η Τουρκία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές απαιτούν περισσότερο από ποτέ αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία" είπε. Αναφερόμενος στους μηχανισμούς διαλόγου που έχουν δημιουργηθεί είπε ότι "μέσω αυτών των διαύλων αποτρέπουμε τις εντάσεις σε υψηλότερο επίπεδο"

Τέλος, αναφερόμενος στην στάση της Ελλάδας απέναντι στα μουσουλμανικά μνημεία στη χώρα μας, σε αντιδιαστολή με την στάση της Τουρκίας απέναντι στα χριστιανικά, εξέφρασε την απογοήτευση του για την μετατροπή της μονής της Χώρας σε τζαμί. "Είμαι πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση" Καταλήγει ο πρωθυπουργός.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ