Στην Αίγυπτο μεταβαίνουν αύριο, Κυριακή, η πρόεδρος της Κομισιόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου στο πλαίσιο της συνάντησης που θα διεξαχθεί με τον πρόεδρο της χώρας Αλ Σίσι.
Επί τάπητος θα τεθεί συμφωνία Βρυξελλών- Καΐρου για πακέτο στήριξης της Αιγύπτου που θα υπερβαίνει τα 7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών που καταγράφονται.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για συμφωνία που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ροές προς τα νότια παράλια της Κρήτης.
Στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο Δημήτρης Καιρίδης επισήμανε ότι η πτώση των μεταναστευτικών ροών ξεπερνά το 90 τοις εκατό στο χερσαίο μέτωπο του Έβρου και το 70% στο θαλάσσιο.
Πώς κατανέμεται το πακέτο των 7 δισ. και πώς συνδέεται με το μεταναστευτικό
Η συμφωνία αναμένεται να βοηθήσει και στην οχύρωση των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη, από όπου μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο για να περάσουν στην Ευρώπη.
«Όταν κοιτάς προς τα δυτικά, είναι η Λιβύη. Όταν κοιτάς προς το νότο, είναι το Σουδάν, είναι η Ερυθραία. Και έτσι η στρατηγική θέση της Αιγύπτου, με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων, όπως και η ανάπτυξή της είναι πολύ σημαντική. Η Αίγυπτος απορροφά πολλή μετανάστευση από την αφρικανική ήπειρο. Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλοί λόγοι για να συνεργαστούμε», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕυρωπαΙκής Επιτροπής, Πήτερ Στάνο.
Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την Αίγυπτο σημαντικό εταίρο, εδώ και 20 χρόνια, υπενθυμίζοντας την 20ή επέτειο της συμφωνίας σύνδεσης. Σε ερώτηση της ΕΡΤ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Πήτερ Στάνο τόνισε ότι ο τομέας αυτός αποτελεί μέρος της Συμφωνίας Σύνδεσης.
Το ποσό αυτό δεν αποκλείεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα αλλά η πρώτη δόση, ύψους 1 δισ. θα δοθεί εντός του 2024 για βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Πέντε δισ, αφορούν προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ για τα υπόλοιπα 4 δισεκατομμύρια χρειάζεται η έγκριση του Κοινοβουλίου και αφορούν το διάστημα 2025-2027.
Επίσης, 1,8 είναι για προσέλκυση επενδύσεων και 600 εκατομμύρια για τεχνική βοήθεια και μεταναστευτικό (δηλαδή εκπαίδευση συνοριοφυλάκων, κέντρα υποδοχής κλπ). Η Ολλανδία έχει θέσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο όπως επισήμανε ευρωπαϊκή πηγή είναι ευρέως αποδεκτό και κατανοητό ότι πρέπει να υπάρξει βοήθεια με δεδομένο και τον πόλεμο στη Γάζα και την γενικότερη κατάσταση.
Πηγή: ertnews.gr