Σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο λιμάνι της Οδησσού, έγινε χθες η ρωσική επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά πάσα πιθανότητα με πυραύλους, ως οδυνηρή υπόμνηση του εν εξελίξει πολέμου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επίθεση είχε ως στόχο τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ενώ, όπως προκύπτει από την ανάλυση των υφιστάμενων στοιχείων, η Μόσχα πρέπει να ήταν ενήμερη και για την εκεί παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού. Εκείνη την ώρα, η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν μαζί με την ουκρανική σε εθιμοτυπική ξενάγηση στο λιμάνι.
Την ελληνική αποστολή που συνόδευε τον πρωθυπουργό αποτελούσαν ο υπ. Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αννα Μαρία Μπούρα, η υφυπ. Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η σύμβουλος επί εξωτερικών θεμάτων Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια επικοινωνίας Κύρα Κάπη.
Η επίθεση έγινε στις 11.45 π.μ. Την ώρα εκείνη οι δύο αποστολές, η ελληνική και η ουκρανική, βρίσκονταν, όπως προειπώθηκε, για ξενάγηση το ιστορικό λιμάνι της Οδησσού.
Μέλος της ελληνικής αποστολής ανέφερε στην «Καθημερινή» πως «ακούστηκε ξαφνικά μια διαπεραστική σειρήνα, ένας έντονος θόρυβος και ακολούθησε καπνός». Η ίδια πηγή περιγράφει ότι εκείνη την ώρα τελείωνε η ξενάγηση και η επίθεση συνέβη την ώρα που Ουκρανοί και Ελληνες πήγαιναν προς τα αυτοκίνητα για να μεταβούν στο σημείο της κοινής συνέντευξης Τύπου. Μέλος της ελληνικής αποστολής αναφέρει ότι μπήκαν άμεσα στο αυτοκίνητο, με την πομπή να αναπτύσσει ιλιγγιώδη ταχύτητα στους δρόμους της Οδησσού.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως το πρόγραμμα άλλαξε, όπως και το δρομολόγιο, κάτι που κρίθηκε απαραίτητο για λόγους ασφαλείας. Η εκτίμηση, πάντως, που υπάρχει είναι πως στόχος της ρωσικής βόμβας ήταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Μετά τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ζελένσκι, η ελληνική αποστολή ακολούθησε τον αντίστροφο δρόμο από εκείνον που είχε πάρει για να μεταβεί στην Οδησσό. Λίγο πριν από τις 5, βγήκε από το έδαφος της Ουκρανίας οδικώς και κατευθύνθηκε προς το Κισινάου, το αεροδρόμιο της Μολδαβίας. Η απόσταση που διήνυσε οδικώς η ελληνική αποστολή από την Οδησσό έως το Κισινάου ήταν περίπου τρεις ώρες, ενώ η απόσταση που χωρίζει το Κισινάου από το Βουκουρέστι είναι περίπου 45 λεπτά αεροπορικώς. Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, η ελληνική αποστολή επέστρεψε με ασφάλεια στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.
Δεν είναι σαφές αν οι πύραυλοι που χτύπησαν την Οδησσό έχουν εκτοξευθεί από την Κριμαία, από πλοίο του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα ή από κάποιο αεροπλάνο, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, ωστόσο οι επιδόσεις της ουκρανικής αεράμυνας εναντίον τους είναι μάλλον πενιχρές.
Οι απειλές που πέρασαν στα «ψιλά»
Έχουν περάσει ελάχιστες ημέρες από τις απειλές που εξαπέλυε το Κρεμλίνο κατά της Ελλάδας οι οποίες τότε πέρασαν στα «ψιλά».
Στις 29 Φεβρουαρίου η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απείλησε την Ελλάδα να μην «περάσει τις κόκκινες γραμμές».
Αφορμή ήταν δημοσιεύματα για ενδεχόμενη μεταβίβαση οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία.
Αυτό θα ήταν «εχθρική ενέργεια» έλεγε η Ζαχάροβα και προσέθετε απειλητικά: «Είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η απάντηση της Μόσχας, είναι ξεκάθαρη, όπως λέει ο στρατός μας, “συντρίβουμε” με επιτυχία όλο τον εξοπλισμό που προμηθεύουν οι χώρες του ΝΑΤΟ. Έτσι θα γίνεται και στη συνέχεια. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Εμείς σχετικά μ’ αυτό κάναμε την επιλογή μας».
Ενημερώνει 14 ηγέτες ο Πρωθυπουργός – Οργή της Δύσης για το χτύπημα
Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βουκουρέστι.
Η πρώτη συνάντηση θα είναι με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Marcel Ciolacu στην έδρα της ρουμανικής κυβέρνησης και στις 12:00 θα μιλήσει στο συνέδριο του ΕΛΚ.
Το ΕΛΚ θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η φον ντερ Λάιεν καταδίκασε ήδη την επίθεση στην Οδησσό: “Κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας” δήλωσε “σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας”.
«Είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας», ήταν το μήνυμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Ουκρανία αναφέρθηκε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Ελλάδα και την Ουκρανία διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, όταν δέχτηκε ερώτηση στη καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου για την αντίδραση των ΗΠΑ.
Ο Μάθιου Μίλερ είπε «είμαστε σε συνεχή επαφή και με τις δύο χώρες. Δεν έχω συγκεκριμένες συνομιλίες να σας μεταφέρω. Νομίζω ότι το χτύπημα είναι άλλη μια υπενθύμιση το πως η Ρωσία συνεχίζει να χτυπά την Ουκρανία κάθε μέρα. Είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης που έχει η Ουκρανία για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, και υπενθύμιση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει δράση, όπως του έχουμε ζητήσει να κάνει, προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας».
Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Οδησσό, την ώρα που ξεκινούσε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι.
Από τη ρωσική επίθεση στις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Οδησσού, έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, όπως επιβεβαίωσε αργότερα εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας. Ηταν ένα από τα συνολικά τρία αιματηρά περιστατικά που σημειώθηκαν την Τετάρτη στην Ουκρανία.
Η Μόσχα παραδέχθηκε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι έπληξε μια βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πλωτών μέσων. «Αποστολή επετεύχθη. Ο στόχος χτυπήθηκε» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, χτυπήθηκε «ένα υπόστεγο στην εμπορική ζώνη του λιμανιού της Οδησσού, στο οποίο ετοιμάζονταν για μάχη μη επανδρωμένα πλωτά οχήματα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».
Πηγή: hellasjournal.com