Πώς τοποθετούνται οι ψηφοφόροι στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών; - Τι δείχνουν δύο ερευνες

 
omofyloi gamos

Ενημερώθηκε: 04/12/23 - 11:42

Διχάζει η επικείμενη ψήφιση νόμου για την άρση των διακρίσεων στον πολιτικό γάμο. Δεν είναι μόνο υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης που αντιδρούν, αλλά και μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Πολιτικά κόμματα (από διαφορετικές αφετηρίες) αλλά και η εκλλησία τάσσονται κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι ψηφοφόροι που τοποθετούνται στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά τάσσονται πλειοψηφικά υπέρ της θεσμοθέτησης της πλήρους ισότητας στον πολιτικό γάμο, ενώ οι ψηφοφόροι του Κέντρου, της Κεντροδεξιάς και της Ακροδεξιάς αρνούνται την πλήρη ισότητα, με αυτούς του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς να προκρίνουν την παραδοξότητα ενός κουτσουρεμένου γάμου χωρίς δικαιώματα τεκνοθεσίας, ενώ αυτούς στα δεξιά της Ν.Δ. να απορρίπτουν συλλήβδην τον πολιτικό γάμο για τους ΛΟΑΤΚΙ.

Τα ευρήματα δύο πανελλαδικών ερευνών που έκανε τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο η aboutpeople για το Eteron-Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή δείχνουν ότι η πλήρης άρση των διακρίσεων στον πολιτικό γάμο, πάγιο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές, διχάζει κάθετα το εκλογικό σώμα με βάση τον άξονα Αριστερά - Δεξιά.

Τα συμπεράσματα από τη συγκριτική ανάλυση που έκανε ο συντονιστής project του Eteron, Γιάννης Αλμπάνης, στα ευρήματα της έρευνας «Η ακτινογραφία των Ψηφοφόρων» (Μάρτιος 2023, δείγμα 4.182 άτομα) και της έρευνας «Η ακτινογραφία της Ακροδεξιάς» (Οκτώβριος 2023, δείγμα 3.058 άτομα) έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο φως της δημόσιας συζήτησης για τη νομοθετική θεσμοθέτηση της ισότητας του πολιτικού γάμου που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως και βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., σε πρόσφατες τοποθετήσεις τους είτε αρνούνται ολοσχερώς τον πολιτικό γάμο για τους ΛΟΑΤΚΙ (όπως ο πρώην πρωθυπουργος Αντώνης Σαμαράς) είτε προκρίνουν τη θεσμοθέτησης γάμου χωρίς τεκνοθεσία. Υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και των δικαιωμάτων των παιδιων αυτών των ζευγαριών τάσσεται η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Οκτωβρίου («Η ακτινογραφία της Ακροδεξιάς»), θετικοί στην πλήρη ισότητα στον γάμο είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο ποσοστό (68,1%) και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ με αρκετά μεγάλο ποσοστό (60,5%). Εναντίον της πλήρους ισότητας τάσσονται οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων, με την άρνηση της τεκνοθεσίας να κερδίζει έδαφος όσο μετακινείται κανείς δεξιότερα και να αποκτά συντριπτικά ποσοστά στα κόμματα δεξιά της Ν.Δ.: ΠΑΣΟΚ 65%, Ν.Δ. 73,1%, Νίκη 83,9%, Σπαρτιάτες 91,9%, Ελληνική Λύση 95,9%.

Ως προς τον ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό, θετικοί στην πλήρη ισότητα είναι όσοι τοποθετούνται στην Αριστερά (74%) και την Κεντροαριστερά (52,7%) και αρνητικοί όσοι τοποθετούνται στο Κέντρο (66,5%), την Κεντροδεξιά (79,5%) και τη Δεξιά (82,2%). Οσοι δεν πιστεύουν σε ιδεολογικούς διαχωρισμούς τοποθετούνται αρνητικά στην πλήρη ισότητα σε ποσοστό 65,8%.

Ως προς τα ευρήματα της έρευνας του Mαρτίου («Η ακτινογραφία των ψηφοφόρων»): θετικοί στην πλήρη ισότητα εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΜέΡΑ25 (75,8%) και του ΣΥΡΙΖΑ (61,5%), πλειοψηφικά θετικοί οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (47,8% θετικοί, 45,8% αρνητικοί, με το 6,4% να μη δηλώνει θέση) και αρνητικοί αυτοί του ΠΑΣΟΚ (51,7%), της Ν.Δ. (68,7%), της Ελληνικής Λύσης (89,7%), των Ελλήνων (93,1%), όπως και της πλειοψηφίας των άλλων κομμάτων (62,2%) και των αναποφάσιστων (51,8%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον γάμο ομοφύλων συμφωνεί το 56,2% έναντι 38,9% στην έρευνα του Οκτωβρίου και το 55,8% έναντι 38,8% στην έρευνα του Μαρτίου, ενώ με την τεκνοθεσία διαφωνεί το 54,4% έναντι του 40,9%.

(Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ