Η συνεργασία Ελλάδος και Πορτογαλίας, δύο χωρών εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωβση και συμμάχων στο ΝΑΤΟ, σε όλους τους τομείς εξετάστηκε κατά τη συνάντηση εργασίας των επικεφαλής των Γενικών Διευθύνσεων Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) των των υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών, Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου και Στρατηγού Nuno Lemos Pires αντιστοίχως, που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβώνα.
Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, την εξέταση του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και την σύγκρουση του Ισραήλ με την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς κλπ.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι δύο επικεφαλής συμφώνησαν ότι πρέπει να υποστηριχθεί η Ουκρανία μέχρι την τελική νίκη της, καθόσον πιθανή νίκη της Ρωσίας θα σημάνει την αλλαγή υποδείγματος στις διεθνείς σχέσεις (υποβάθμιση του διεθνούς δικαίου, επικράτηση του δικαίου του ισχυρού κ.λπ.) με πολλαπλές επιπτώσεις για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εξέταση της καταστάσεως ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική (Σαχέλ, Κέρας της Αφρικής κ.λπ), με έμφαση στην Μοζαμβίκη, παλαιά πορτογαλική αποικία, θέμα για το οποίο ο στρατηγός Nuno Lemos Pires παρέθεσε ενημερωτικά στοιχεία για τη στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στη Μοζαμβίκη (EUTM Mozambique), όπου επικεφαλής ήταν η Πορτογαλία και συμμετέχει και η Ελλάδα με στελέχη των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο της έτι περαιτέρω εμβαθύνσεως των αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος – Πορτογαλίας και την ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εξετάσθηκε η από κοινού συμμετοχή και ενεργός δραστηριότητα των δύο χωρών στα προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας/ Permanent Structured Cooperation (PESCO) και DIANA, στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και εκπαιδευτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες.
Ακόμη ο Έλλην επίσημος ανέδειξε το ρόλο της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο ως πυλώνα σταθερότητος και ειρήνης, μέσω της προωθήσεως της αμυντικής διπλωματίας και την εποικοδομητική περιφερειακή συνεργασία της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των υφιστάμενων συνθηκών και της νομιμότητος, με όλες τις γειτονικές της χώρες.