Το Reuters διαψεύδει ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου

 
epithesh

Ενημερώθηκε: 09/11/23 - 13:42

Ο διεθνής ειδησεογραφικός οργανισμός Reuters διέψευσε σήμερα κάθε υπαινιγμό ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με στόχο ισραηλινούς αμάχους και στρατιώτες, με δήλωσή του στην οποία απαντά σε άρθρο του μκο HonestReporting, που παρακολουθεί τα μέσα ενημέρωσης για μεροληψία σχετικά με την τωρινή σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ.

"Γνωρίζουμε για την έκθεση της HonestReporting και για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος δύο φωτογράφων, που συμμετείχαν στην κάλυψη από το Reuters της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Το Reuters διαψεύδει κατηγορηματικά ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση ή ότι είχε ενσωματώσει δημοσιογράφους του στις τάξεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το Reuters απέκτησε φωτογραφίες από δύο ανεξάρτητους φωτογράφους που εδρεύουν στη Γάζα, οι οποίοι το πρωί της 7ης Οκτωβρίου βρίσκονταν στο σύνορο και με τους οποίους δεν είχε προηγούμενη συνεργασία. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters ελήφθησαν δύο ώρες μετά την εκτόξευση από την Χαμάς ρουκετών πάνω από το Ισραήλ και πάνω από 45 λεπτά αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένοπλοι είχαν διασχίσει το σύνορο. Δημοσιογράφοι του Reuters δεν βρίσκονταν επί του πεδίου στις τοποθεσίες που αναφέρονται στο άρθρο του HonestReporting".

«Δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους τρομοκράτες»

«Οι δημοσιογράφοι που διαπιστώθηκε ότι γνώριζαν για τη σφαγή, και παρόλα αυτά επέλεξαν να στέκονται άπραγοι θεατές ενώ παιδιά σφαγιάζονταν, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους τρομοκράτες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι» έγραψε χαρακτηριστικά ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Benny Gantz.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρει ότι έστειλε επιστολή στους επικεφαλής των γραφείων διεθνών μέσων ενημέρωσης ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με τη χρήση φωτογραφιών που τράβηξαν δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Αυτοί οι δημοσιογράφοι ήταν συνένοχοι σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι ενέργειές τους ήταν αντίθετες με την επαγγελματική δεοντολογία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου.

Την Τετάρτη, η ισραηλινή οργάνωση Honest Reporting διερωτήθηκε γιατί δημοσιογράφοι που εργάζονταν για το Associated Press και το Reuters στη Γάζα ήταν παρόντες τις πρώτες πρωινές ώρες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται σε 39, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων: 34 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Tags