Το 7 προς 10 γίνεται 3 προς 10 στο Αιγαίο! Πλήρης αεροπορική ανισορροπία Ελλάδας-Τουρκίας.
Η τελευταία μαζική παραγγελία από την Τουρκία, 24 "αόρατων" αμερικανικών αεροσκαφών έχει προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα.
Η προοπτική να έχει στη διάθεσή της η Τουρκία από το 2018 έστω κι έναν αριθμό απ΄ αυτά τα αεροσκάφη προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Ανισορροπία δεν υπάρχει πλέον μόνο στον αέρα του, αλλά και στη θάλασσα.
Η Τουρκία του σπατάλησε πολλά δισεκατομμύρια για να "χτίσει" για πρώτη φορά στην ιστορία της γειτονικής χώρας ναυτικό που να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις στο παραδοσιακά ισχυρό της Ελλάδας.
Ο Ερντογάν χρηματοδότησε με μεγάλη άνεση την εγχώρια βιομηχανία του και η Τουρκία ναυπήγησε νέες "αόρατες" με χαρακτηριστικά stealth. Είναι οι φρεγάτες που συχνά πυκνά φθάνουν ανοιχτά ...από το Σούνιο.
Ο " πόλεμος" είναι ο μοναδικός που ακόμη η Τουρκία υστερεί απέναντι στην Ελλάδα και γι΄ αυτό ο Ερντογάν προχώρησε στην παραγγελία των υποβρυχίων που ναυπηγούνται στην Τουρκία.
Οι ευθύνες για την ζημιά στην άμυνα της Ελλάδας
Ζημιά στην άμυνα της χώρας δεν έκαναν μόνο όσοι αγόρασαν οπλικά συστήματα που σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζονταν,μόνο και μόνο για να πλουτίσουν. Δεν έκαναν μόνο εκείνοι που αγόραζαν πανάκριβα όπλα χωρίς να έχουν φροντίσει για τη συντήρησή τους. Μόνο και μόνο για να μας τα παρουσιάσουν ως "φθηνά". Δεν κατέστρεψαν την άμυνα μόνο όσοι δημιούργησαν με τις αλόγιστες αγορές τους τα σημερινά προβλήματα.
Ζημιά και μάλιστα μεγάλη έκαναν κι όσοι δεν προσπάθησαν έστω να τα επιλύσουν. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να έχουν έρθει προς "πληρωμή" όλοι οι "λογαριασμοί" των εγκληματικών λαθών που έγιναν επί πολλά χρόνια με θύμα την άμυνα της χώρας.
Το χειρότερο; Απέναντι στο "εξοπλιστικό τσίρκο" της Ελλάδας η Τουρκία αντιπαρέταξε μια σοβαρή και διαρκώς αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία και ενίσχυσε δραματικά τις αμυντικές της ικανότητες με ακριβές μεν αλλά στοχευμένες αγορές.
Η κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα δεν είναι καθόλου εύκολη. Αυτό που εξοργίζει όμως είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια οι στρατιωτικοί με αναφορές,εισηγήσεις και όσους άλλους τρόπους είχαν χτυπούσαν διαρκώς το καμπανάκι του κινδύνου γι΄ αυτά που σήμερα ζούμε. Κανείς ποτέ δεν τους άκουσε. Ούτε οι πολιτικές, ούτε οι στρατιωτικές ηγεσίες στα υψηλά κλιμάκια. Όλοι έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
Αποτέλεσμα, σήμερα να συζητάμε για τον κίνδυνο να ανατραπεί κάθε έννοια ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο.
Νούμερο ένα πρόβλημα η Πολεμική Αεροπορία
Οι λίγο παλαιότεροι θα θυμούνται ίσως το περίφημο 7 προς 10 που αφορούσε στην αμερικανική βοήθεια προς Ελλάδα και Τουρκία. Μας κακοφαινόταν ακόμη κι αυτή η αναλογία. Ποιος θα πίστευε ότι με τα εγκλήματα που έγιναν στο χώρο της ελληνικής άμυνας θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τα πολύ, πολύ χειρότερα.
Το Militaire.gr έχει στη διαθεσή του μια σειρά από εισηγήσεις του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος. Εισηγήσεις και απόψεις στελεχών των ΕΔ που έγιναν μετά από το 2006-2007. Από την "συρραφή" αποσπασμάτων απ΄ αυτές τις εισηγήσεις προκύπτει ότι αν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει η αναλογία αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο θα πέσει μέχρι το 2020 στο 3 προς 10!
Η τελευταία μαζική παραγγελία από την Τουρκία 24 "αόρατων" αμερικανικών αεροσκαφών F-35 έχει προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα. Η προοπτική να έχει στη διάθεσή της η Τουρκία από το 2018 έστω κι έναν αριθμό απ΄ αυτά τα αεροσκάφη,προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η οποία βέβαια ήρθε με καθυστέρηση περίπου 20 χρόνων!
Ήταν γνωστό σ΄ όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις αυτών των ετών ότι η Τουρκία ήταν και παραμένει βεβαίως μια από τις χώρες που συμπαράγουν το νέο προϊόν της αεροναυπηγικής αμερικανικής βιομηχανίας. Καμία δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με κάποιο "αντίδοτο" και τώρα...τρέχουμε.
Η ανατροπή της ελληνοτουρκικής στρατιωτικής ισορροπίας στο Αιγαίο δεν αφορά μόνο στην αλλά κυρίως σ΄ αυτήν. Το "3 προς 10" είναι ισορροπία που προκύπτει από τη μελέτη επιτελών της ΠΑ και αφορά τα αεροσκάφη "πρώτης" γραμμής που θα διαθέτουν Ελλάδα και Τουρκία. Δηλαδή αεροσκάφη τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Πιο απλά F-16 και Mirage 2000 για την Ελλάδα και F-16 και F-35 για την Τουρκία.
Από το 2007 ακόμη η ΠΑ προειδοποιούσε ότι για να διατηρηθεί μια αξιοπρεπής ισορροπία αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο θα έπρεπε να γίνουν μέχρι το 2014 συγκεκριμένες κινήσεις.
Ποιες ήταν αυτές σύμφωνα με τις εισηγήσεις;
•Αγορά τουλάχιστον είκοσι αεροσκαφών μέχρι το 2012
•Επιλογή και παραγγελία αεροσκαφών 5ης γενιάς μετά το 2014,με παράλληλο εκσυγχρονισμό του ήδη υπάρχοντος στόλου.
•Στόχος όλων αυτών ήταν να διατηρηθεί η αναλογία αεροσκαφών «πρώτης γραμμής» σε επίπεδα του 8,5/10, αριθμός απόλυτα αποδεκτός για την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.
Είμαστε στο 2016 και είναι γνωστό ότι τίποτα απ΄αυτά δεν έγινε. Μετά από το πάρτυ σκανδάλων που έγινε στους εξοπλισμούς,το πολιτικό σύστημα αναζητούσε τον "εξαγνισμό" του αποκλείοντας να ασχοληθεί ακόμη και με την συντήρηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων,πόσο μάλλον να ασχοληθεί με νέες αγορές. Και μετά ήρθε η κρίση...
Ανισορροπία δεν υπάρχει πλέον μόνο στον αέρα του Αιγαίου αλλά και στη θάλασσα!
Η Τουρκία του Ερντογάν σπατάλησε πολλά δισεκατομμύρια για να "χτίσει" για πρώτη φορά στην ιστορία της γειτονικής χώρας ναυτικό που να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις στο παραδοσιακά ισχυρό ΠΝ της Ελλάδας.
Ο Ερντογάν χρηματοδότησε με μεγάλη άνεση την εγχώρια βιομηχανία του και η Τουρκία ναυπήγησε νέες "αόρατες" φρεγάτες με χαρακτηριστικά stealth.
Είναι οι φρεγάτες που συχνά πυκνά φθάνουν ανοιχτά ...από το Σούνιο.
Η Άγκυρα έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη γερμανική Thyssen για να ναυπηγήσει έξι -σε πρώτη φάση- υποβρύχια όμοια με τα ελληνικά τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.
Ο "υποβρύχιος πόλεμος" είναι ο μοναδικός που ακόμη η Τουρκία υστερεί απέναντι στην Ελλάδα και γι΄ αυτό ο Ερντογάν προχώρησε στην παραγγελία των υποβρυχίων που ναυπηγούνται στην Τουρκία.
Η κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό Στόλο είναι -για να το πούμε "στρογγυλεμένα"- προβληματική.
Τουρκική υπεροχή και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV)
Ένας ακόμη τομέας στον οποίο η Τουρκία έχει προχωρήσει πάρα πολύ είναι αυτός των . Η τουρκική βιομηχανία έχει κατασκευάσει δύο UAV τα οποία τώρα τα εξοπλίζουν και με όπλα για να χρησιμοποιούνται σε αποστολές βομβαρδισμού!
Πρόκειται για εναέρια μέσα που πολύ δύσκολα εντοπίζονται και μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα για τα ελληνικά νησιά αλλά και για τον Έβρο.
Οι πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Αιγαίο έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό,ακόμη και νύχτα. Είναι ο νέος εφιάλτης για το σύστημα αεράμυνας της χώρας.
Ο Ερντογάν έχει δώσει εντολή για ανάπτυξη "εθνικών όπλων" κι έχει ήδη αποτελέσματα. Οι τουρκικές ΕΔ διαθέτουν δικό τους άρμα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και μια σειρά άλλων όπλων που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Τουρκία.
Όλα αυτά εξηγούν την αλαζονεία με την οποια συμπεριφέρεται ο Ερντογάν και τις αμφισβητήσεις συνθηκών και συνορων. Όπως είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο Επίτμος Α/ΓΕΝ ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης οι Τούρκοι αποκτούν για πρώτη φορά "πεποίθηση νίκης". Πιστεύουν δηλαδή ότι μπορούν να επιβάλλουν με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας τις παράλογες θέσεις και απόψεις τους. Κι αυτό είναι επικίνδυνο.
Τι κάνει η Ελλάδα για όλα αυτά;
Η κυβέρνηση την ώρα που ακούει τους δανειστές να ζητάνε περικοπές ακόμη 400 εκατομμυρίων από τα κονδύλια για την άμυνα, προσπαθεί να βρει λύσεις που σε πρώτη φάση θα "μπαλώσουν" τις όποιες τρύπες υπάρχουν στον αμυντικό μας "φραχτη".
Εκσυγχρονισμοί αεροσκαφών και πλοίων του Στόλου είναι από τις προτερταιότητες αυτή τη στιγμή. Ωστόσο ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει την εξασφάλιση σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. Τόσο σημαντικής ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε συζητήσεις ακόμη και για αγορά 20 αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ.
Ο ΥΕΘΑ πιστεύει ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να έχει στο Αιγαίο αεροσκάφη 5ης γενιάς χωρίς η Ελλάδα να έχει να αντιπαρατάξει όπλα-αντίδοτο σ΄ αυτή τη νέα απειλή.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο και δισεπίλυτο. Δεν υπάρχουν χρήματα,αλλά δεν υπάρχει και χρόνος. Ακόμη κι αν αύριο η Ελλάδα έβρισκε χρήμα και προχωρούσε παραγγελίες οπλικών συστημάτων που θεωρούνται απαραίτητα για την άμυνα της χώρας, οι παραλαβές τους θα άρχιζαν μεταξύ πέντε και επτά ετών.
Πλήρης ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο - Η Τουρκία αγοράζει επιπλέον 24 μαχητικά F-35
Σχετικά θέματα:
Η Τουρκία εκσυγχρονίζει τα υποβρύχια 209 του στόλου της
Ο θανάσιμος κίνδυνος των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV)
Περισσότερα στο