Η αμερικανική εφημερίδα New York Times δημοσιεύει άρθρο του Ben Hubbard και του Safak Timur αναφέρεται στις διεθνείς αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί χαρακτηρισμού της Χαμάς ως μη τρομοκρατικής οργάνωσης που διεξάγει δήθεν απελευθερωτικό αγώνα και τις κατηγορίες του κατά του Ισραήλ ότι επιτίθεται σκόπιμα σε αμάχους στη Γάζα.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον του Ισραήλ και υπερασπίστηκε τη Χαμάς κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας την Τετάρτη, λαμβάνοντας θέσεις που ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησής του και των κυβερνήσεων άλλων μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρουν εισαγωγικά οι αρθρογράφοι.
Μιλώντας στο Κοινοβούλιο σε βουλευτές του ΑΚΡ, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιτίθεται σκόπιμα σε αμάχους στη Γάζα και σκοτώνει μεγάλο αριθμό παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων. «Αυτή και μόνο η εικόνα είναι αρκετή για να δείξει ότι ο στόχος εδώ δεν είναι η αυτοάμυνα, αλλά μία αγριότητα διάπραξης προμελετημένου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε.
Ο κ. Ερντογάν επέκρινε επίσης τις δυτικές χώρες για την ισχυρή υποστήριξή τους προς το Ισραήλ και για το χαρακτηρισμό της Χαμάς, της ένοπλης παλαιστινιακής ομάδας που ελέγχει τη Γάζα, ως τρομοκρατικής οργάνωσης.
«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε. “Είναι μια οργάνωση της απελευθέρωσης, των μουτζαχεντίν, που αγωνίζονται για να προστατεύσουν τη γη και τους πολίτες τους», πρόσθεσε.
Τα σχόλια του κ. Ερντογάν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση των δυτικών χωρών, οι οποίες έχουν προσφέρει ισχυρή υποστήριξη στο Ισραήλ από τότε που η Χαμάς έκανε επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, ενώ πήρε περισσότερους από 220, πολίτες και στρατιώτες, πίσω στη Γάζα ως αιχμαλώτους.
Ακόμη και πριν από την επίθεση αυτή, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και άλλες χώρες θεωρούσαν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο η κριτική του κ. Ερντογάν στην απάντηση του Ισραήλ – η οποία περιελάμβανε την προτροπή σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας να καταφύγουν στο νότιο μισό του θύλακα και μια εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών που έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε γειτονιές αμάχων – αντανακλά συναισθήματα που έχουν γίνει κοινά σε τμήματα του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 6.500 ανθρώπους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαλείψει τη Χαμάς και έχει συγκεντρώσει τα στρατεύματά του στα σύνορα της Γάζας για μια πιθανή χερσαία εισβολή.
Ο στρατός του λέει ότι λαμβάνει προφυλάξεις για να αποφύγει τη δολοφονία αμάχων, αλλά ότι η Χαμάς το κάνει πιο δύσκολο, αναμειγνύοντας τις δυνάμεις της με τον άμαχο πληθυσμό.
Η Τουρκία είχε ταραχώδεις σχέσεις με το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών που ο Ερντογάν ήταν ο κυρίαρχος πολιτικός της ηγέτης, συχνά συνδεδεμένες με την οργή του Ερντογάν για την ισραηλινή μεταχείριση των Παλαιστινίων.
Πρόσφατα, όμως, ο Ερντογάν έκανε βήματα προσέγγισης με το εβραϊκό κράτος. Πέρυσι, η Τουρκία υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, στην Άγκυρα – την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού ισραηλινού κράτους από το 2008.
Σε μια ξεχωριστή επίσκεψη, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του και οι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να επαναλάβουν τις συναντήσεις εργασίας. Και τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ανταλλάξουν επισκέψεις, σύμφωνα με το Γραφείο του Netanyahu.
Την Τετάρτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι όλα τα σχέδια επίσκεψής του στο Ισραήλ έχουν ακυρωθεί.
Ο Ερντογάν έχει επίσης διατηρήσει δεσμούς με τη Χαμάς. Τα μέλη αυτής της ομάδας περνούν συχνά χρόνο στην Τουρκία και πολλοί από τους ηγέτες της βρίσκονταν στην Τουρκία για συναντήσεις όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Αν και η Χαμάς είναι αφοσιωμένη στην καταστροφή του Ισραήλ, ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με το Ισραήλ ως χώρα και ότι καταδικάζει τη δολοφονία αμάχων σε κάθε περίπτωση.
«Αναφέραμε ξεκάθαρα ότι ποτέ δεν συγχωρούμε οποιεσδήποτε πράξεις που στοχεύουν αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών αμάχων, ανεξάρτητα από τον δράστη», δήλωσε.
Ωστόσο, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιτίθεται στη Γάζα με μια σφοδρότητα που δεν μοιάζει τόσο με εκείνη ενός κράτους όσο με εκείνη μιας “οργάνωσης”, χρησιμοποιώντας μια τουρκική λέξη που συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει τρομοκρατικές ομάδες.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη ότι “απορρίπτει απόλυτα” τα σχόλια του Ερντογάν. «Η Χαμάς είναι μια κατάπτυστη τρομοκρατική οργάνωση, χειρότερη από το ISIS που δολοφονεί βάναυσα και σκόπιμα μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, παίρνει ομήρους πολίτες και χρησιμοποιεί τους δικούς της ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε ο Lior Haiat, εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι τα “υποκινούμενα λόγια του Τούρκου ηγέτη δεν θα αλλάξουν τη φρίκη που έχει δει όλος ο κόσμος”.
Η απομάκρυνση του κ. Ερντογάν από τη θέση που διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα, έρχεται με φόντο τις διαφορές με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ σχετικά με τη Ρωσία.
Ενώ η Τουρκία καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, αρνήθηκε να ακολουθήσει τις δυτικές κυρώσεις που αποσκοπούσαν στην αποδυνάμωση της ρωσικής πολεμικής μηχανής, ενώ ο κ. Ερντογάν συνέχισε να συναντάται με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν, αναφερόμενος μάλιστα σε αυτόν ως “φίλο του”.
Σημειώνεται επίσης ότι ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, επειδή δεν καταδίκασε τις δολοφονίες αμάχων από το Ισραήλ στη Γάζα, με τον ίδιο τρόπο που καταδίκασε τις δολοφονίες αμάχων από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
«Είναι υποκρισία ότι αυτοί που έβαλαν φωτιά στον κόσμο μόλις χθες, λόγω των απωλειών στον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι τυφλοί σε αυτή τη ξεκάθαρη σφαγή στη Γάζα», δήλωσε.
Πηγή: Hellasjournal