Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα είπε σήμερα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πως ο τερματισμός του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα είναι επιτακτική ανάγκη και προειδοποίησε πως διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος "έκρηξης" στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σε ανακοίνωση του παλατιού αναφέρεται πως ο Αμπντάλα είπε στον Μακρόν πως οι παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τους αμείωτους βομβαρδισμούς στη Γάζα, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, και να τερματίσει την πολιορκία του πυκνοκατοικημένου θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε σήμερα πως τουλάχιστον 6.546 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 2.704 παιδιών, σκοτώθηκαν από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος που προκάλεσε τον θάνατο 1.400 Ισραηλινών, κυρίως αμάχων.
Ο Μακρόν, που έφθασε στο Αμάν έπειτα από συνομιλίες χθες, Τρίτη, με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, συζήτησε με τον Αμπντάλα τρόπους τερματισμού της σύγκρουσης στη βάση ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, αναφέρεται στη δήλωση.
Οι παγκόσμιες δυνάμεις λένε πως υποστηρίζουν τη "λύση δύο κρατών", με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, αν και οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ προς τον σκοπό αυτό έχουν παγώσει σχεδόν μία δεκαετία με την ισραηλοπαλαιστινιακή βία να επιδεινώνεται.
"Η συνέχιση του πολέμου (στη Γάζα) θα οδηγήσει σε έκρηξη της κατάστασης στην περιοχή", είπε ο Αμπντάλα στον Μακρόν, απηχώντας ανησυχίες περιφερειακών ηγετών ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί πολύ πέρα από τη Γάζα.
Στο Ισραήλ, ο Μακρόν προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και είπε επίσης πως ο αγώνας εναντίον της Χαμάς "θα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς έλεος αλλά όχι χωρίς κανόνες" -- σε μια έμμεση αναφορά στους θανάτους και τα βάσανα των αμάχων στην πολιορκημένη Γάζα.
Η σύγκρουση έχει αναζωπυρώσει μακρόχρονους φόβους στην Ιορδανία, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους, ότι μια ευρύτερη έξαρση θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ να εκδιώξει μαζικά Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2008 έπειτα από κατοχή 38 ετών.
"Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας από το Ισραήλ να προκαλέσει μια έξοδο των Παλαιστινίων ή να εκτοπίσει στο εσωτερικό τους κατοίκους της Γάζας", δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα, σύμφωνα με τη δήλωση του παλατιού.
Η Ιορδανία, που συνορεύει δυτικά με τη Δυτική Όχθη, απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των Παλαιστινίων που έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στην διάρκεια του πολέμου με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ του 1948.
Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας καταγγέλλει τη "σιωπή του κόσμου" για την κατάσταση στη Γάζα
Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας κατήγγειλε σήμερα τη «σιωπή του κόσμου» για την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δηλώνοντας «σοκαρισμένη» από την «αντίδραση» των δυτικών χωρών.
«Οι λαοί της Μέσης Ανατολής (…) είναι σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι από την αντίδραση του κόσμου απέναντι στην καταστροφή που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η οποία μεταδόθηκε σήμερα.
«Όταν συνέβη η 7η Οκτωβρίου, ο κόσμος αμέσως και ανεπιφύλακτα στήριξε το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα και καταδίκασε την επίθεση» της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, σημείωσε.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς άμαχοι, την ημέρα που εκδηλώθηκε η επίθεση της Χαμάς, η οποία οδήγησε στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης. Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας για να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς και να απελευθερώσει τους περίπου 220 ανθρώπους που κρατούνται όμηροι εκεί. Περισσότεροι από 6.500 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και 2.700 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Στον πολιορκημένο θύλακα, τα νοσοκομεία κλείνουν λόγω έλλειψης καυσίμων και οι κάτοικοι, 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Πολλοί οργανισμοί προειδοποιούν ότι η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική.
«Αυτό που βλέπουμε εδώ και μερικές εβδομάδες είναι η σιωπή του κόσμου. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που υπάρχει μια τέτοια ανθρώπινη τραγωδία και ο κόσμος δεν ζητά ούτε καν κατάπαυση του πυρός», είπε η βασίλισσα Ράνια, χαρακτηρίζοντας «συνένοχη» τη Δύση.
Πολλές δυτικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στο Ισραήλ, ζητώντας να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στον αραβικό κόσμο, ιδίως στο Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στους κατοίκους της Γάζας. Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του απορρίπτουν μέχρι στιγμής τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από την οποία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ωφελημένη θα έβγαινε μόνο η Χαμάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP