«Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ - Φόβοι για τον κίνδυνο «διάσπασης» του κόμματος

 
suriza

Ενημερώθηκε: 05/07/23 - 10:34

Σες πλήρη εξέλιξη η μάχη των τάσεων στο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα, που ο χρόνος για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος στην Κεντρική Επιτροπή, που αναμένεται να συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιούλη,μετρά αντίστροφα.

Ταυτόχρονα ο σκεπτικισμός είναι διάχυτος για τη «γραμμή πλεύσης» και τη «συγκολλητική ουσία» που θα καταφέρει να ανακόψει τις απώλειες και να ανασυγκροτήσει το κόμμα επαναφέροντάς το ως «αξιόπιστη» κυβερνητική εναλλακτική πρόταση.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας συνεδριάζει εκ νέου η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ΚΕ

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας -μετά και την ολοκλήρωση της τριήμερης διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή- θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που έχει οριστεί για τις 15-16 Ιουλίου.

Στην ΚΕ θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου του κόμματος. Υπενθυμίζεται, ότι, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΠΓ την περασμένη Κυριακή, η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ θα είναι να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και να πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (σε ένα ή δύο Σαββατοκύριακα ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων). Επιπλέον, να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο.

Η κούρσα διαδοχής

Από την κούρσα της διαδοχής βγήκε ο Διονύσης Τεμπονέρας, με αρκετούς μέσα στο κόμμα να το θεωρούν αναμενόμενο, όχι τόσο λόγω της διαφωνίας του με το διαδικαστικό ή της κομματικής του απειρίας, αλλά από το γεγονός πως δεν είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM το μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύσης Τεμπονέρας, ανέφερε ότι: «Προφανώς δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε καμία διαδικασία εκλογής νέου προέδρου από μια διαδικασία η οποία δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εννοώ ότι δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια εκλογική διαδικασία που θα ορίσει τον πρόεδρο με βάση τον οδικό χάρτη όπως αυτός έχει αποτυπωθεί από την Πολιτική Γραμματεία.

Είμαι σαφής δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος, από εκεί και πέρα με βάση τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις του οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής ο καθένας θα λάβει τις αποφάσεις του».

Στον Δ. Τεμπονέρα απάντησε, δίχως να τον κατονομάζει, ο αρθρογράφος της «Αυγής» Θ. Καρτερός, γράφοντας για μετά Χριστόν προφήτες, που εκ των υστέρων διαπιστώνουν αδυναμίες, προβλήματα και λάθη και ασκούν κριτική.

Δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους, ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα, οι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, συζητήσεις ανάμεσα στην Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση, δεν αποκλείεται, να έχουν κατάληξη σε μία υποψηφιότητα και όχι σε υποψηφιότητες και των δύο. Στο πλευρό των δύο στελεχών στέκεται και η κίνηση «6+6+» των Ηλιόπουλου, Τζανακόπουλου

Στους πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας περιλαμβάνονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του και η Ρένα Δούρου, η οποία επίσης δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, ενώ για τον Παύλο Πολάκη εκτιμάται ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του, ώστε να καταγραφεί η δυναμική του σε πανελλαδικό επίπεδο.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εσωκομματικές συγκρούσερις, με τον Χρήστο Σπίρτζη να αφήνει αιχμές ότι το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή και οι πιθανοί υποψήφιοι για την αρχηγία Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Χαρίτσης δεν “διάβασαν” σωστά τις ενισχύσεις που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Όπως δήλωσε στο Mega ο κ. Σπίρτζης: «Αυτό ήταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο που δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μία μεγάλη ‘’ανάσα’’ από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Τόνισε πως οι υποψήφιοι πρόεδροι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους για βασικά ζητήματα, όπως τα εθνικά. Δείχνοντας για άλλη μια φορά προς την πλευρά της «Ομπρέλας», ανέφερε: «Δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε να λιάζονται οι μετανάστες στην Ομόνοια ούτε να είναι η χώρα ξέφραγο αμπέλι, αυτό όμως έχει περάσει».

«Δεν ενστερνίζομαι τις απόψεις Σπίρτζη, καθώς γνωρίζω τι δουλειά έχει γίνει», ανέφερε μιλώντας στον Σκάι, ο Χάρης Μαμουλάκης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης μέλος Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σε δήλωσή του στον ANT1, σχολίασε πως: «Έχει τη δική του αντίληψη. Ήταν στο πολύ στενό οικονομικό Επιτελείο».

Δεν βλέπαμε τι γινόταν στην κοινωνία δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας, στον Status FM, εμφανιζόμενος σε παραπλήσιο μήκος κύματος με τον Χρήστο Σπίρτζη: «Εκ του αποτελέσματος έχει φανεί ότι δεν είχαμε πάρει χαμπάρι τι γινόταν στην κοινωνία μπορεί να λοιδορούσαν τα 150 ευρώ και τα 50 ευρώ επίδομα αλλά η κοινωνία δεν το αντιμετωπίζει έτσι ως ένα άθλιο σύστημα Μητσοτάκη. Τα είχε ανάγκη».

Καθαρή πολιτική κατεύθυνση ζητεί ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος ερωτηθείς, δεν απέκλεισε σενάρια διάσπασης, εφ΄ όσον θα συνεχίζονταν διϊστάμενες απόψεις. Όπως δήλωσε μιλώντας στα Παραπολιτiκά Fm: «Θα ήταν μη ρεαλιστικό δεν μπορώ να το αποκλείσω ».

Οξύτατη κριτική για τις εσωκομματικές εξελίξεις, «φωτογραφίζοντας» και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο άσκησε χθες και η πρώην Βουλευτής Α΄ Πειραιά, Γεωργία Γεννιά, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα πως «ούτε τη νίκη ούτε την ήττα μπορεί να διαχειριστεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», κατηγορώντας τα κομματικά όργανα για «συνεδριάσεις χωρίς χάραξη πολιτικών στόχων», ενώ κάνει λόγο για «άθλιες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές στελεχών μας που εκπροσωπούν την πάρτη τους ακόμα και σήμερα».

Όπως έγραψε στο facebook: «Περιμένω λίγο ακόμα.

Λίγη αξιοπρέπεια !!

Λίγη σοβαρότητα !!

Λίγο πριν αποχωρήσω».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, Τετάρτη 5 Ιουλίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ