Τα ελληνοτουρκικά, αλλά και γενικά η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, λίγες ημέρες πριν από τις καθοριστικές για το μέλλον της γειτονικής χώρας εκλογές, δεν φαίνεται να μας απασχολούν και ιδιαίτερα…
Μάλλον, τις εξελίξεις στη γείτονα δείχνουμε να τις περνάμε στο.. «ντούκου»!
Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που θεωρούν ότι η εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαΐου στην Τουρκία θα φέρει ανατροπές και μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες μεγάλης αστάθειας σε όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο «Economist» στο τελευταίο του τεύχος έχει επιλέξει να κάνει πρώτο θέμα τις εκλογές στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τες ως «την πιο σημαντική εκλογή για το 2023» («Τhe most important election of 2023»)…
Ενα άρθρο που να σημειώσουμε ότι έκανε… Τούρκους τον Ερντογάν και τα στελέχη του καθεστώτος του!
Το επίμαχο άρθρο ανέφερε, επί της ουσίας, ότι «ο Ερντογάν πρέπει να φύγει» και ακόμα ότι η «έξωση» του Τούρκου Προέδρου από την εξουσία θα σημάνει τη νίκη «της γνήσιας δημοκρατίας» απέναντι στους αυταρχικούς ηγέτες της εποχής μας, που έχουν επικρατήσει σε διάφορες χώρες του πλανήτη.
Βέβαια, το άρθρο αυτό μπορεί για όλο τον κόσμο να αναφέρει τα αυτονόητα, αλλά για το εσωτερικό της Τουρκίας μάλλον εξυπηρέτησε τον Τούρκο Πρόεδρο και έριξε νερό στον μύλο της προπαγάνδας του καθεστώτος Ερντογάν.
Και αυτό γιατί το δημοσίευμα του «Economist» ήρθε σε μια στιγμή που στην προεκλογική Τουρκία, για να διασωθεί πολιτικά ο Τούρκος Πρόεδρος, έχει κατασκευαστεί μια νέα θεωρία συνωμοσίας: Οτι οι Αμερικανοί θέλουν να ανατρέψουν τον Ερντογάν και το ενδεχόμενο ήττας του, στις επερχόμενες εκλογές, δεν θα είναι αποτέλεσμα της βούλησης του τουρκικού λαού, αλλά ενός καλά σχεδιασμένου «ξενοκίνητου πολιτικού πραξικοπήματος»!
Μάλιστα, οι στενοί συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου δεν μασάνε τα λόγια τους στο θέμα αυτό!
Πιο επιθετικός απ’ όλους ο υπουργός Εσωτερικών -και από τους «δελφίνους» στο κυβερνών κόμμα- Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος έχει πάρει… εργολαβικά τις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ. Στις δηλώσεις του, κατηγορεί ανοιχτά -και επώνυμα- τον Πρόεδρο Μπάιντεν για ευθεία ανάμειξή του στις τουρκικές εκλογές, λέγοντας ότι η 14η Μαΐου αποτελεί «απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος»! Χρεώνει δε, το πραξικόπημα(;) του 2016 στις ΗΠΑ, αναφέροντας πως ό,τι δεν πέτυχαν πριν από επτά χρόνια προσπαθούν να το πετύχουν στις 14 Μαΐου με ένα «πολιτικό πραξικόπημα»!
Τη σκυτάλη πήρε ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Μ. Ουτσούμ, ο οποίος είπε ότι «η αλλαγή εξουσίας στις εκλογές της 14ης Μαΐου αποτελεί πραξικόπημα εναντίον της ανεξαρτησίας»!
Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο ίδιο κλίμα, δήλωσε ότι «η αλλαγή εξουσίας στις εκλογές αποτελεί πραξικόπημα»!
Οσο για τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, οι απειλές κατά της αντιπολίτευσης ήταν ευθείες: «Χτύπα και θα χτυπήσουμε, πέθανε και θα πεθάνουμε. Περιμένετε και εκείνη η ώρα θα έρθει» είπε σε ομιλία του στην Καισάρεια προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης!
Ακόμα και ο σχετικά μετριοπαθής εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, έβαλε το δικό του «λιθαράκι» στο «συνωμοτικό οικοδόμημα», κατηγορώντας τον Κιλιτσντάρογλου ότι έχει αναλάβει «δεσμεύσεις» απέναντι «στη Δύση», δηλαδή στις ΗΠΑ, και για αυτό τον λόγο οι Αμερικανοί τον στηρίζουν και άρα θα κάνουν ό,τι μπορούν -προφανώς και με οποιονδήποτε τρόπο- για να τον εκλέξουν!
Το καθεστώς Ερντογάν, λοιπόν, έχει ήδη φτιάξει και συντηρεί το κλίμα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μόνο με ένα «πολιτικό πραξικόπημα αμερικανικής εμπνεύσεως» μπορεί να χάσει τις εκλογές. Αρα, με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα έχει φαλκιδευτεί η βούληση του λαού! Αρα, στο ενδεχόμενο ήττας του Τούρκου Προέδρου είναι πλέον του βεβαίου ότι το κυβερνών κόμμα θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα ομαλής μετάβασης της εξουσίας από τον Ερντογάν στον Κιλιτσντάρογλου μόνο ομαλή δεν θα είναι!!!
Αλλά και στην περίπτωση νίκης του σημερινού Τούρκου Προέδρου είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που μέχρι στιγμής είναι οριακά πρώτος σε σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις, θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα καταγγέλλοντας νοθεία!
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες δημιουργεί τις συνθήκες πρόκλησης κλίματος εμφυλίων συγκρούσεων με άμεση πιθανότητα εμπλοκής του στρατού στην πολιτική διαμάχη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα στην περιοχή!
Το χειρότερο για εμάς δεν είναι ότι οι ενδεχόμενες αυτές σοβαρές εξελίξεις φαίνεται να μην απασχολούν κανέναν, μέσα στο έντονο δικό μας προεκλογικό κλίμα αντιπαράθεσης, αλλά το γεγονός ότι την κρίσιμη αυτή κατάσταση μπορεί να κληθεί να τη διαχειριστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, αν η αναμέτρηση της 21ης Μαΐου στην πατρίδα μας δεν αναδείξει κυβέρνηση αυτοδύναμη ή κυβέρνηση συνεργασίας!
Πηγή: Real