Πολλές Τουρκάλες αισθάνονται εγκλωβισμένες μεταξύ θρησκείας και πατριαρχίας. Ελπίζουν σε βελτίωση μόνο αν δεν επικρατήσουν στις εκλογές συντηρητικές δυνάμεις.
Μέχρι να φθάσουμε στην πραγματική ισότητα γυναικών και ανδρών στην Τουρκία ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, πιστεύουν πολλοί Τούρκοι, χαρακτηρίζοντας καταπιεστική την απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών. Πολλές Τουρκάλες θεωρούν ότι βρίσκονται εγκλωβισμένες μεταξύ θρησκείας και πατριαρχίας και εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση για τις γυναίκες στην Τουρκία θα μπορούσε να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, αν στις εκλογές ενισχυθούν συντηρητικές δυνάμεις.
«Σε αυτή τη χώρα, οι γυναίκες ζουν υπό ασφυκτικό έλεγχο», λέει η 20χρονη Ντεφνέ στον ανταποκριτή της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (ARD) στην Κωνσταντινούπολη. Γεγονός είναι ότι τα δικαιώματα των γυναικών βρίσκονται σε υποχώρηση. Ενδεικτικέςη αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, αλλά και η ποινικοποίηση της κοινότητας ΛΟΑΚΤΙ, τα μέλη της οποίας ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αποκαλεί τρομοκράτες.
Έρευνα του σοσιαλδημοκρατικού ιδρύματος SODEV, με την υποστήριξη του γερμανικού πολιτικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Τουρκία, καταλήγει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα, εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Γιασεμίν Άχι: «Το 60% των γυναικών στην Τουρκία δηλώνουν μάλλον δυστυχισμένες με τη ζωή τους στη χώρα».
Την ίδια ώρα το 80% των γυναικών δεν νιώθουν ασφαλείς όταν κυκλοφορούν νύχτα στους δρόμους. Τρεις στις τέσσερεις αναφέρουν ως σημαντικότερα προβλήματα τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία κατά των γυναικών. Σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες είτε μένουν ατιμώρητοι, είτε την «γλιτώνουν» με ελαφριές ποινές.
Παρά το γεγονός ότι ούτε η αντιπολιτευτική συμμαχία υπό τον Κιλιτσντάρογλου δεν δεσμεύεται για επιστροφή της Τουρκίας στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, υποχωρώντας έτσι στις πιέσεις των συντηρητικών δυνάμεων, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι γυναίκες προτιμούν να στηρίξουν την αντιπολίτευση παρά το AKP του προέδρου Ερντογάν. Όπως λέει η Γιασεμίν Άχι: «Το 2018 το 38,3% των γυναικών ψήφισε AKP, ενώ στις επικείμενες εκλογές το ποσοστό αναμένεται να συρρικνωθεί γύρω στο 26%».
Ας σημειωθεί ότι στην Τουρκία ο μισός πληθυσμός αποτελείται από γυναίκες. Κατά συνέπεια η ψήφος τους ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική για την έκβαση των εκλογών. «Οι προσδοκίες των γυναικών από την πολιτική έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια», δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας του ιδρύματος SODEV.
Πηγή: Deutsche Welle