Εννιά μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία και η κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοχές είναι τραγική. Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί, οι υποδομές έχουν καταστραφεί τελείως, κίνδυνος εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών και με εικόνες συνωστισμού των σεισμοπλήκτων στους πρόχειρους καταυλισμούς να πληγώνουν.
Παιδιά και ηλικιωμένοι, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους αναμένουν βοήθεια από το κράτος και από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν αρχίσει το δύσκολο έργο τους εκεί για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Είμαστε μάρτυρες της χειρότερης φυσικής καταστροφής που έχει βιώσει η Ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ εδώ και έναν αιώνα. Και εξακολουθούμε να μετράμε την έκτασή της» ανέφερε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.
Συνολικά 4,6 εκατ. παιδιά που ζούσαν στις 10 τουρκικές επαρχίες που επλήγησαν από τους δύο σεισμούς και 2,5 εκατ. παιδιά στη Συρία μέσα σε μια στιγμή είδαν τη ζωή τους να επηρεάζεται αρνητικά, σύμφωνα με τον Τζέημς Έλντερ, εκπρόσωπο της UΝΙCEF.
Πάνω από 41.000 είναι οι νεκροί από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό. Οι τουρκικές Αρχές σημειώνουν ότι 35.418 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη γειτονική χώρα, ενώ πάνω από 5.800 είναι οι νεκροί στη Συρία.
Η ανεύρεση μιας 77χρονης γυναίκας της Φατμά Γιουνγκό που απεγκλωβίστηκε τραυματισμένη σχεδόν μετά από 212 ώρες από τα ερείπια επταώροφης πολυκατοικίας στο Αντίγιαμαν, αναπτέρωσε τις λιγοστές ελπίδες των συγγενών των αγνοουμένων που περιμένουν δίπλα στα χαλάσματα. Οι συγγενείς της ηλικιωμένης ξέσπασαν σε επευφημίες και έσπευσαν να αγκαλιάσουν τους διασώστες που εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τον χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των ισοπεδωμένων κτηρίων.
Ο χθεσινός αριθμός των διασωθέντων που έφτασαν τους δέκα δείχνει ότι τα θαύματα συνεχίζονται την ώρα που έχουν ξεκινήσει το έργο τους οι μπουλντόζες και τα σκαπτικά μηχανήματα για να απομακρύνουν τα μπάζα και να ανασύρουν τις σορούς των αγνοουμένων. Ένα έργο δυσάρεστο αλλά αναγκαίο καθώς, παρά το κρύο, η οσμή του θανάτου στον αέρα είναι έντονη.
Αγανάκτηση στη Συρία
«Κανένας δεν μας βοηθάει», είναι αυτό που ακούγεται από κάθε περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας αφού η βοήθεια φτάνει με το «σταγονόμετρο».
Στην πόλη Τζιντιρές, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, οι διασώστες αν και έχουν κάνει έκκληση για βαρύ εξοπλισμό δεν έχουν λάβει ακόμη τίποτα, καθώς συνεχίζουν να απομακρύνουν τα εναπομείναντα πτώματα από τα ερείπια.
«Πέρα από τα σύνορα στη νότια Τουρκία, αγνοούμενοι επιζώντες εξακολουθούν να βρίσκονται ζωντανοί και να ανασύρονται από τα ερείπια. Αλλά εδώ στη βορειοδυτική Συρία, η προσπάθεια έρευνας και διάσωσης διακόπηκε την πέμπτη ημέρα, επειδή οι διασώστες δεν είχαν τα μέσα που λένε ότι θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές», δήλωσε η Ζέινα Κοντρ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από την Τζιντιρές.
Ένα πρώτο κονβόι με βοήθεια του ΟΗΕ εισήλθε στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες βορειοδυτική Συρία από την Τουρκία μέσω του νεοανοιγμένου περάσματος Μπαμπ Αλ – Σαλάμ, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συμφώνησε τη Δευτέρα να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας του ΟΗΕ από την Τουρκία μέσω δύο ακόμη συνοριακών διαβάσεων, σηματοδοτώντας μια αλλαγή για τη Δαμασκό, η οποία αντιτίθεται εδώ και καιρό στις διασυνοριακές παραδόσεις βοήθειας στον θύλακα των ανταρτών.
Σχεδόν 9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία επλήγησαν από τον σεισμό, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς απηύθυναν έκκληση χρηματοδότησης ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.