Σήμερα στις 14:30 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος η εξόδιος ακολουθία του άτυχου αθλητή Βασίλη Τόπαλου και θα ακολουθήσει η κηδεία του στο νεκροταφείο Σχιστού.
Την ίδια ώρα αιωρούνται ερωτηματικά για τα αίτια θανάτου του νεαρού πυγμάχου. Τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στη διάθεσή τους οι Αρχές δείχνουν ότι ο θάνατος του αθλητή προκλήθηκε από την πτώση του στο πάτωμα του γυμναστηρίου (αν και ακόμα η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και τα συμπεράσματα είναι σχετικώς επισφαλή).
Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ο 16χρονος μπήκε μετά την προπόνησή του στο μπάνιο, ένιωσε αδιαθεσία, λιποθύμησε και έπεσε με το κεφάλι σε μαρμάρινη επιφάνεια.
Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση που επέφερε εγκεφαλική νέκρωση.
Το θανατηφόρο τραύμα που έφερε ο αθλητής είναι «συμβατό», σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστήμονες, με την εκδοχή της πτώσης.
Η ιατροδικαστική έκθεση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ αυτό που θα καθυστερήσει την περαίωσή της είναι οι ιστολογικές εξετάσεις.
Τουλάχιστον 15 καταθέσεις έχει λάβει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του 16χρονου πυγμάχου, πρωταθλητή Ευρώπης. Οι καταθέσεις που έχουν πάρει οι αστυνομικοί δίνουν μία πρώτη εικόνα για το πως έγιναν όλα.
Στους αστυνομικούς έχουν δώσει κατάθεση συναθλητές του 16χρονου, συγγενικά του πρόσωπα (γονείς, γιαγιά και μικρότερος αδερφός) και προπονητές.
Αρχικά οι αστυνομικοί σκέφτηκαν ακόμα και το σενάριο των παράνομων αγώνων πυγμαχίας, ωστόσο, αυτή η εκδοχή έχει αποκλειστεί διότι δεν προέκυψε καμία τέτοια ένδειξη από την έρευνα.
Ασφαλείς πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι ο 16χρονος δεν είχε κάνει κάποιον αγώνα το τελευταίο διάστημα.
Ωστόσο, προπονούνταν σκληρά και αυτό του είχε προκαλέσει εξάντληση και μεγάλη κόπωση.
Από την άλλη η γιαγιά του παιδιού είχε δηλώσει πως ο εγγονός της έπαιξε σε άλλη κατηγορία από αυτή που ταίριαζε στην ηλικία και τα κιλά του. «Λιποθύμησε φαίνεται και έπεσε και χτύπησε βαριά το κεφάλι του. Το μωρό μας βρέθηκε στην εντατική. Εκεί έπεσε σε κώμα 17 μέρες και πέθανε. Εμείς μάθαμε ότι έγινε σπάρινγκ, τον βάλανε με έναν 20χρονο κάπου 70 κιλά και το δικό μας ήταν 60 κιλά και 16 ετών. Αυτό ξέρουμε».
Τι είναι το σπάρινγκ
Οι προπονήσεις των πυγμάχων είναι συνήθως ατομικές, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται αγώνες σπάρινγκ, που επί της ουσίας αποτελούν προσομοιώσεις πραγματικής μάχης, όπου οι αθλητές βελτιώνουν την τεχνική τους στη χρήση χεριών και ποδιών, όπως φυσικά και την επίθεση και την άμυνά τους.
Οι μποξέρ φορούν μεγαλύτερα γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ οι προπονητές διακόπτουν πολύ συχνά τους αγώνες, για να δώσουν οδηγίες ή να διορθώσουν λάθη.
Μία από τις βασικές οδηγίες που δίνουν οι προπονητές στους αθλητές πριν από αγώνες σπάρινγκ, είναι να μην έχουν καταπονηθεί το προηγούμενο βράδυ, καθώς πρέπει να είναι ξεκούραστοι και απαλλαγμένοι από στρες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας από τους αντιπάλους του, το μοιραίο εκείνο πρωινό της 16ης Δεκεμβρίου στο γυμναστήριο του Νίκου Γιδάκου στον Ταύρο, φέρεται να ήταν κι ένας Γεωργιανός πυγμάχος, 25 ετών, με εμπειρία 200 αγώνων, αρκετά πιο δυνατός από τον 16χρονο Βασίλη Τόπαλο.
Όσοι γνωρίζουν το άθλημα της πυγμαχίας, ξέρουν ότι σε ένα αγώνα σπάρινγκ, παρά τις οδηγίες των προπονητών για χλιαρά χτυπήματα, με πρόθεση να δουλέψουν οι αθλητές περισσότερο με την τεχνική τους, δεν αποκλείεται να «ανάψουν τα αίματα». Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του εγωισμού των αντιπάλων μποξέρ που ενστικτωδώς επιδιώκουν να επιβάλουν την ανωτερότητα τους ακόμα και σε έναν αγώνα προπόνησης, κάτι που μπορεί ορισμένες φορές να τους οδηγήσει εκτός ελέγχου.