Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στα Νέα ότι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό (το οποίο ξεκινάει από τα Ιωάννινα έως το Καλπάκι με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ) δεν είναι γνωστό «και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ιστορία του».
Ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή ήταν στις 26 Ιουλίου του 1996 στην Κόνιτσα, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπου προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε κτίρια, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.
Για τον γεωλόγο-σεισμολόγο, διευθυντή ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάση Γκανά, «το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός -με αφορμή τον σεισμό- είναι ότι έγινε πάνω στο προαναφερόμενο ρήγμα με κατεύθυνση ΒΔ - ΝΑ, το οποίο είναι παράλληλο με τη λεκάνη των Ιωαννίνων. Ετσι, μάθαμε ότι υπάρχουν ρήγματα σε βάθος από 8 έως 15 χιλιόμετρα για τα οποία έως τώρα δεν είχαμε ενδείξεις αφού δεν ξέραμε την ακριβή τους θέση.»
Κατά τον Θανάση Γκανά, το ρήγμα κλείνει προς το βουνό Μιτσικέλι -το οποίο ξεπροβάλλει στο βόρειο τμήμα της λίμνης των Ιωαννίνων- και η κίνηση που σημειώθηκε ήταν να μετακινηθεί η Πίνδος (το όρος Μιτσικέλι) ελάχιστα προς τα δυτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι εκπλήξεις στη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Στον χορό των μετασεισμών η Ήπειρος - Σεισμός στη Σάμο
Τέσσερις ανατροπές για είσοδο στα Πανεπιστήμια – Τι αλλάζει στα λύκεια