Έντονη κινητικότητα έχει εμφανιστεί τελευταία αναφορικά με το (υπαρκτό) ενδιαφέρον των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την απόκτηση 30 νέων ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk, της εταιρείας Lockheed Martin, από τις ΗΠΑ, για την αντικατάσταση τόσο των αξιόπιστων μεν αλλά ηλικιωμένων UH-1HHuey της Αεροπορίας Στρατού όσο και των Super Pumaτης Πολεμικής Αεροπορίας.
Ήδη προ δεκαημέρου αντιπροσωπεία της κατασκευάστριας εταιρείας βρέθηκε στο ΓΕΑ όπου πραγματοποίησε επίσημη παρουσίαση του ελικοπτέρου και απάντησε σε ερωτήσεις των υπευθύνων της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ είχε προηγηθεί, εδώ και καιρό, αντίστοιχη ενέργεια και για το ΓΕΣ.
Μάλιστα για λογαριασμό του ΓΕΣ, που θα είναι αυτό που θα πραγματοποιήσει – αν τελικώς υλοποιηθεί το πρόγραμμα – μία και ενιαία αγορά 30 ελικοπτέρων για προφανείς λόγους επίτευξης καλύτερων διαπραγματευτικών όρων και τιμής ανά μονάδα, λόγω μεγαλύτερης παραγγελθείσας ποσότητας, έχει αποσταλεί σχετική επιστολή προς τους αμερικανούς με την οποία ζητείται να πληροφορηθεί αρχικώς αν υπάρχουν ελικόπτερα διαθέσιμα και ποια η αρχική τιμή τους.
Οι Αμερικανοί απάντησαν σε αυτό το επίπεδο ότι τα ελικόπτερα σε αυτό τον αριθμό (30) είναι διαθέσιμα και το αρχικό κόστος προσεγγίζει τα 20 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα/ελικόπτερο. Δηλαδή συνολικό κόστος περίπου 600 εκατ.δολάρια για 30 ολοκαίνουργια ελικόπτερα της πιο πρόσφατης έκδοσης UH-60M.
Κορυφαία στρατιωτική πηγή είπε πρόσφατα σε δημοσιογράφο ότι «το πρόγραμμα προχωρά κανονικά από στρατιωτικής πλευράς, γιατί είναι πολύ σημαντικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Η κορυφαία στρατιωτική πηγή έχει απόλυτο δίκιο από τη δική της πλευρά και έτσι είναι. Όπως όμως είπε χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχουμε εισέλθει στην αρχή της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές του 2023. Και επειδή η όποια απόφαση είναι καθαρά πολιτική, όπως και οι εκλογές φυσικά, δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι, αν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η ταχύτητα των στρατιωτικών μπορεί να συγχρονιστεί και να συμβαδίσει με την πολιτική ταχύτητα των πολιτικών εξελίξεων.
Αυτό όμως είναι ένα τελείως άλλο θέμα, που δεν είναι και του…«επιπέδου» μας!
Από καθαρά επιχειρησιακή άποψη τώρα.
Τα ελικόπτερα UH-60M Blackhawk ανήκουν στην κατηγορία των «ελικοπτέρων εφόδου», σε αντίθεση με τα UH-1H Huey που ανήκουν στην κατηγορία των ελικοπτέρων «γενικής χρήσης». Αμέσως από αυτή και μόνο την απλή παράθεση των κατηγοριών που ανήκουν αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής ότι πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά ελικόπτερα, που μπορούν να εκτελέσουν πλήθος διαφορετικές αποστολές, που τα Huey ΔΕΝ μπορούν, με διαφορετική φιλοσοφία πτήσης και χρήσης αυτών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε καθαρές αποστολές «εφόδου» το ελικόπτερο μπορεί να εξοπλιστεί μέχρι με πυραύλους Hellfire, ενώ και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός που διαθέτει (ραντάρ, FLIRκλπ) απλά ΔΕΝ υπάρχει στα Huey. Επομένως, η μέρα με τη νύχτα δεν γεννάται θέμα.
Το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρεί και είναι εδώ και περισσότερο από 15 χρόνια εξοικειωμένο με τη ναυτική έκδοση του Blackhawk, το S-70B AegeanHawk και από τις αρχές του 2023 θα αποκτήσει τα πρώτα υπερσύγχρονα UH-60R (=Romeo), είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς οι δύο εκδόσεις του ελικοπτέρου Blackhawk, τα UH-60M του ΣΞ και ΠΑ, καθώς και τα UH-60R του ΠΝ, έχουν πλήθος συστημάτων, οργάνων και μερών πανομοιότυπα, γεγονός που βοηθά σημαντικότατα στην εκπαίδευση και συντήρηση του προσωπικού, όλων των Κλάδων.
Όπως ελέχθη, σε περίπτωση που προχωρήσει το πρόγραμμα, 10 από τα 30 Blackhawk θα ενταχθούν στην ΠΑ, για να αντικαταστήσουν τα Super Puma σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης (SAR). Εδώ υπάρχει ένα μίνι «λογιστικής υφής» πρόβλημα, καθώς τα τέσσερα πρώτα Super Puma είχαν αποκτηθεί με συνχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία, μέσω Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εξ ου και τα ελικόπτερα αυτά επιχειρούν με μικτά πληρώματα αεροπόρων (κυβερνήτης, συγκυβερνήτης και Μηχανοσυνθέτης/Υπεύθυνος Φορτίου, και ισάριθμους λιμενικούς (δύο δύτες/διασώστες και ένας τακτικός συντονιστής ή TACCO). Το «μίνι πρόβλημα» που λέγαμε έγκειται στο τι θα γίνει με τα ελικόπτερα αυτά που τυπικά ανήκουν στο Λιμενικό.
«Πρόβλημα» βεβαίως που δεν είναι ούτε του παρόντος, αλλά ούτε και δύσκολο να επιλυθεί όταν έλθει η ώρα και αποκτηθούν τα ελικόπτερα, που θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Είθε…
«Ιχνηλάτης»