Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κρήτη, Ιόνιοκαι Γιάννενα, η Ελλάδα όχι μόνο θα εξασφαλίσει την ενεργειακή της αυτονομία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αλλά θα μετατραπεί σε σημαντικό ενεργειακό παίκτη με εξαγωγικές δυνατότητες.
Η μείωση της εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η ενίσχυση της ενεργειακής μας αυτάρκειας και η ενίσχυση της γεωπολιτικής μας σημασίας, είναι τα κυριότερα από τα οφέλη τα οποία θα αποκομίσουμε από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα.
Η διερευνητική γεώτρηση στο κοίτασμα των Ιωαννίνων με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα πραγματοποιηθεί το 2023 ενώ για τα μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης το 2025.
Το όφελος για το κράτος
Το 40%- 60% των κερδών θα κατευθυνθούν στα δημόσια ταμεία. Έτσι, θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις στην πραγματική οικονομία.
Το ρίσκο του εγχειρήματος
Οι εν λόγω επενδύσεις είναι ιδιωτικές, χωρίς την συμμετοχή δηλαδή του δημοσίου. Ο ρόλος του κράτους είναι να λειτουργήσει ως αρωγός για την επίσπευση μελετών καθώς και διάφορων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Η επένδυση εκ μέρους των εταιρειών- ιδιωτών σε τέτοιες διαδικασίες, ενέχουν υψηλό ρίσκο καθώς διαθέτουν εκατομμύρια για τις έρευνες χωρίς να είναι βέβαιοι εκ των προτέρων για την ύπαρξη φυσικού αερίου, έχοντας όμως σαφώς κάποιες ενδείξεις ότι υπάρχουν καλές προοπτικές. Ενδεικτικά, το κόστος για την ενοικίαση γεωτρύπανου μπορεί να κοστίσει στις εταιρείες εξόρυξης 400.000 ευρώ την ημέρα.
Οι αλλαγές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
Είναι γεγονός ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής του European Green Deal, έχουν επηρεάσει τις πολιτικές κάθε κράτους- μέλους ξεχωριστά. Η Ε.Ε έχει αποφασίσει (από την περίοδο πριν την ενεργειακή κρίση), την διακοπή χρηματοδότησης στην Ευρώπη έργων φυσικού αεριού στο πλαίσιο επίσπευσης της πράσινης μετάβασης, καθώς το φυσικό αέριο είναι ένα μεταβατικό καύσιμο. Η βιασύνη από μέρους της Ε.Ε να πραγματοποιήσουμε την μετάβαση αυτή, χωρίς ακόμη να έχουμε εδραιώσει την σχέση μας με τον βασικό αντικαταστάτη του φυσικού αερίου, δηλαδή το υδρογόνο , έφερε στην επιφάνεια προβλήματα τα οποία τα βιώσαμε με την έλευση της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του thepressroom.gr στις Βρυξέλλες, -την περίοδο που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία –, ένα εκ των βασικών θεμάτων συζήτησης σε διάφορες ομάδες εργασίας (workinggroups) ήταν η συνεργασία ΗΠΑ- ΕΕ σε ζητήματα που αφορούν το πράσινο υδρογόνο. Η βασικότερη πρόκληση επισημάνθηκε από την Κομισιόν, και αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας για την υλοποίηση επενδύσεων υδρογόνου , καθώς και την συνεχώς αυξανόμενη τεχνολογική εξέλιξη της Κίνας η οποία μπορεί “να καπελώσει” τις Ευρωπαϊκές προσπάθειες. Επιπλέον η Κίνα, έχει εξελίξει σε μεγάλο βαθμό τους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, ενώ η Ε.Ε ακόμη λειτουργεί παραδοσιακά όσον αφορά την αναζήτηση κονδυλίων.
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια