Διχασμένα παρουσιάζονται τα «γεράκια» του Κρεμλίνου σχετικά με την υποχώρηση στη Χερσώνα. Η Ουκρανία από την άλλη μεριά πανηγυρίζει, αλλά κρατάει και τις επιφυλάξεις της για την απόφαση της Ρωσίας.
Το Al Jazeera παρουσιάζει τα δύο στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί μέσα στο Κρεμλίνο, ενώ το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η κριτική θα «αγγίξει» τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Παρά τις διακηρύξεις της Μόσχας ότι η πόλη Χερσώνα θα παραμείνει για πάντα μέρος της Ρωσίας, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διέταξε την απόσυρση από τον ποταμό Δνείπερο, παραδίδοντάς την ουσιαστικά στους προελαύνοντες Ουκρανούς, σημειώνει το αραβικό Μέσο.
Σε μια συνάντηση την Τετάρτη που μεταδόθηκε ζωντανά από τη ρωσική τηλεόραση, ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, είπε στον Σοϊγκού ότι ήταν αδύνατο να διατηρηθούν ανοιχτές οι δίοδοι ανεφοδιασμού της πόλης.
Παρόλα αυτά, σημειώνει το Al Jazeera, η απόφαση έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από το ζήτημα του ανεφοδιασμού.
Πότε πάρθηκε η απόφαση
Αν και οι Ουκρανοί φοβούνται ότι η απόσυρση είναι παγίδα, μια πηγή που εργαζόταν στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία διοίκηση της κατεχόμενης Χερσώνας υποστήριξε ότι η απόφαση για υποχώρηση ελήφθη πριν από περισσότερο από ένα μήνα.
Κρατώντας την ανωνυμία της, η συγκεκριμένη πηγή υποστήριξε ότι: «Εγώ ενημερώθηκα για αυτή την απόφαση στις 3 Οκτωβρίου».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ήταν μια πολιτική απόφαση. Υπήρχαν (σ.σ. ακόμα) πολλά στρατεύματα εκεί – προσωπικά είδα τανκς να μεταφέρονται μέσω του Δνείπερου για μια επίθεση στο Μικολάιβ. Αλλά όλα ακυρώθηκαν μετά από κλειστές διαπραγματεύσεις. Είναι περίεργο. Πρέπει να υπήρχαν συμφωνίες σε πολύ υψηλό επίπεδο».
Οι ισχυρισμοί αυτοί, τους οποίους το Al Jazeera δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα, φαίνεται να συμφωνούν με τις αναφορές που δημοσιεύθηκαν στον εξόριστο ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza τον Οκτώβριο, οι οποίες τόνιζαν ότι η Μόσχα έκανε δηλώσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία.
Αλλά οι δηλώσεις αυτές ήταν ανειλικρινείς, ανέφερε η Meduza, καθώς αποσκοπούσαν στο να επιτρέψουν στις δυνάμεις να ανασυνταχθούν με φρεσκοστρατευμένους για μια επίθεση στις αρχές του επόμενου έτους, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2023
"Δύσκολη, αλλά σωστή επιλογή»
Οι φιλορώσοι αναλυτές θρήνησαν, όπως γράφει το αραβικό Μέσο, την απώλεια της πρώτης και μοναδικής περιφερειακής πρωτεύουσας που κατακτήθηκε κατά τη ρωσική εισβολή.
Ο Αλεξάντερ Κοτς, πολεμικός ανταποκριτής της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας Komsomolskaya Pravda που ακολουθεί τα ρωσικά στρατεύματα, άρπαξε τις ρωσικές σημαίες πριν οι Ουκρανοί στρατιώτες τις βεβηλώσουν.
«Σήμερα το πρωί, έχοντας δει ότι οι ρωσικές σημαίες είχαν εξαφανιστεί από τα διοικητικά κτίρια της Χερσώνας και έχοντας λάβει αρκετές ισχυρές συστάσεις να περάσουμε στην αριστερή όχθη, αποφασίσαμε να πάρουμε μαζί μας δύο ακόμη σημαίες πριν να μπούμε στο πλοίο», έγραψε ο Κοτς στο Telegram. «Έτσι ώστε όσοι θα χλευάσουν το κρατικό μας σύμβολο να μην το πάρουν». πρόσθεσε.
«Θα κρατήσω το κρατικό σύμβολο μέχρι να επιστρέψουμε για να κρεμαστεί στη θέση του», σημείωσε.
Τι δηλωσαν Πριγκόζιν και Καντίροφ
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner, και ο Ραμζάν Καντίροφ, κυβερνήτης της Τσετσενίας, και οι δύο τυπικά θερμοί υποστηρικτές της εκστρατείας του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, σεβάστηκαν την απόφαση να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα.
«Η απόφαση που έλαβε ο Σουροβίκιν δεν ήταν εύκολη, αλλά ενήργησε σαν άνθρωπος που δεν φοβάται την ευθύνη», δήλωσε ο Πριγκόζιν σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Το έκανε με οργανωμένο τρόπο, χωρίς φόβο, αναλαμβάνοντας το σύνολο της λήψης αποφάσεων. Θέλω να τονίσω ότι η επιχείρηση απόσυρσης στρατευμάτων είναι πάντα εξαιρετικά δύσκολη, γυρίζοντας την πλάτη στον εχθρό ενώ εγκαταλείπεις θέσεις», σημείωσε.
Ο Καντίροφ, ο οποίος έχει συχνά παραπονεθεί ότι ο πόλεμος δεν διεξάγεται με αρκετή σφοδρότητα, επανέλαβε τα σχόλια του Πριγκόζιν στο δημοφιλές κανάλι του Telegram
Ο Σουροβίκιν έσωσε χίλιους στρατιώτες που είχαν πραγματικά περικυκλωθεί», έγραψε.
«Αφού ζύγισε όλα τα υπέρ και τα κατά, ο στρατηγός Σουροβίκιν έκανε τη δύσκολη αλλά σωστή επιλογή μεταξύ των παράλογων θυσιών για χάρη των ηχηρών δηλώσεων και της διάσωσης των ανεκτίμητων ζωών των στρατιωτών», πρόσθεσε.
Πηγές του Κρεμλίνου φέρεται να δήλωσαν ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης διατάχθηκαν να αναφέρουν ότι οι προελαύνοντες Ουκρανοί σχεδιάζουν να ανατινάξουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Κακόβκα στον ποταμό Δνείπερο, πλημμυρίζοντας οικισμούς και ρωσικές θέσεις, και ισχυρίζονται ότι ο ουκρανικός στρατός δεν θα δίσταζε να ισοπεδώσει την πόλη σε μια επερχόμενη μάχη.
Η «απώλεια» συνιστά ήττα
Παρ’ όλα αυτά, ίσως είναι δύσκολο να πειστούν οι υποστηρικτές του πολέμου ότι η «απώλεια» της πόλης Χερσώνα είναι κάτι άλλο από μια ήττα, τονίζει το Al Jazeera.
«Όσο λυπηρό και απογοητευτικό κι αν είναι, δυστυχώς, η υποχώρηση από τη Χερσώνα στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου έχει γίνει πραγματικότητα», έγραψε το δημοφιλές κανάλι Telegram Rybar στους πάνω από ένα εκατομμύριο αναγνώστες του.
«Δεν γνωρίζουμε πώς θα το παρουσιάσουν τα ομοσπονδιακά κανάλια. Θα χρυσώσουν το πικρό χάπι με καταπραϋντικά λόγια για το πώς «η ιστορία θα βάλει τα πάντα στη θέση τους», για τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, μια φράση για το πώς «όταν τελειώνει ο στρατός, τελειώνει και ο εχθρός» και άλλα μάντρα; Στα μάτια του πληθυσμού, αυτό είναι μια ήττα. Ναι, μια τοπική ήττα. Μήπως αυτό το κάνει πιο εύκολο; Είναι μια απώλεια εδαφών που η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνώριζε ως δικά της», υπογραμμίστηκε.
«Για τουλάχιστον τις επόμενες δύο ημέρες, θα πρέπει να διαβάζουμε, να ακούμε και να παρακολουθούμε πώς η εξαπάτηση και η προδοσία γύρω από τη Χερσώνα θα δικαιολογηθεί και θα εξομαλυνθεί, δηλώνοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε το φερόμενο ως συνδεδεμένο με την Ομάδα Βάγκνερ κανάλι στο Telegram, Grey Zone.
«Θα πουν ότι ο εχθρός, παρά τις απώλειες που φέρει, οι οποίες ανέρχονται σε χιλιάδες, ήταν έτοιμος να κατακτήσει τη Χερσώνα ούτως ή άλλως. Ίσως θα ειπωθεί κάτι άλλο, ότι αυτό οφείλεται στη βοήθειά τους από τη Δύση», σημείωσε χαρακτηριστικά το ίδιο κανάλι.