Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για φέτος, η οκταετία από το 2015 έως το 2022 θα περιλαμβάνει τα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ, δήλωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) σε έκθεσή του την Κυριακή.
«Καθώς ξεκινά η COP27, ο πλανήτης μας στέλνει ένα σήμα αγωνίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε στο Σαρμ ελ Σέιχ.
Αυτό το «χρονικό του κλιματικού χάους» δείχνει «τόσο ξεκάθαρα ότι η αλλαγή συμβαίνει με καταστροφική ταχύτητα, καταστρέφοντας ζωές σε όλες τις ηπείρους», πρόσθεσε, ζητώντας την απάντηση σε αυτό με «φιλόδοξες και αξιόπιστες ενέργειες» κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων αυτής της διάσκεψης για το κλίμα στην Αίγυπτο.
Με εκτιμώμενη μέση θερμοκρασία 1,15°C υψηλότερη από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή, το έτος 2022 αναμένεται να καταταχθεί «μόνο» πέμπτο ή έκτο μεταξύ αυτών των θερμότερων ετών, λόγω της ασυνήθιστης επιρροής, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, του φαινομένου στους ωκεανούς, το Niña, που προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας. «Αλλά αυτό δεν αντιστρέφει τη μακροπρόθεσμη τάση., είναι μόνο θέμα χρόνου να υπάρξει άλλη μια θερμότερη χρονιά», επέμεινε ο WMO, η εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ.
Λιώσιμο των παγετώνων
Απόδειξη αυτής της τάσης, «τα οκτώ χρόνια από το 2015 έως το 2022 θα είναι πιθανώς τα οκτώ πιο καυτά χρόνια που έχουν καταγραφεί», εκτιμά ο Οργανισμός, ο οποίος θα δημοσιεύσει την τελική του αξιολόγηση το 2023. Η μέση θερμοκρασία τη δεκαετία 2013 -2022 εκτιμάται ότι είναι 1,14°C πάνω από αυτό της προβιομηχανικής εποχής, σε σύγκριση με 1,09°C την περίοδο 2011-2020.
Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στοχεύει στον περιορισμό της θερμοκρασίας σε πολύ κάτω από τους 2°C, ει δυνατόν 1,5°C. Ενώ η επιστήμη έχει αποδείξει ότι κάθε δέκατο του βαθμού πολλαπλασιάζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αυτός ο πιο φιλόδοξος στόχος των +1,5°C έχει γίνει ο στόχος “να διατηρηθούμε ζωντανοί”.
«Οι συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα είναι τόσο υψηλές που ο στόχος του 1,5°C (…) είναι μετά βίας στο πεδίο των δυνατοτήτων», σχολίασε την Κυριακή το αφεντικό της ΟΜΜ Πέτρι Ταάλας. «Είναι ήδη πολύ αργά για πολλούς παγετώνες και η τήξη θα συνεχιστεί για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, με σημαντικές συνέπειες για την παροχή νερού», πρόσθεσε. Έτσι, οι παγετώνες των Άλπεων κατέγραψαν το 2022 απώλεια ρεκόρ μάζας πάγου, με μείωση πάχους από 3 έως 4 μέτρα, «πολύ μεγαλύτερη από ό,τι κατά το προηγούμενο ρεκόρ το 2003».
“Παρωπίδες”
Και τα νέα δεν είναι καλύτερα από την πλευρά της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, που συνδέεται κυρίως με το λιώσιμο των πάγων. Η στάθμη των ωκεανών βρίσκεται επίσης σε «ρεκόρ» το 2022, με άνοδο 10 mm από τον Ιανουάριο του 2020, ή 10% της αύξησης που καταγράφηκε από την έναρξη των δορυφορικών μετρήσεων πριν από σχεδόν 30 χρόνια. Και ο ρυθμός ανύψωσης έχει διπλασιαστεί από το 1993.
Ο πλανήτης έπεσε επίσης φέτος θύμα μιας χιονοστιβάδας ακραίων γεγονότων, από ιστορικές πλημμύρες στο Πακιστάν έως επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής. «Γνωρίζουμε ότι ορισμένες από αυτές τις καταστροφές, πλημμύρες και ζέστη στο Πακιστάν, πλημμύρες και κυκλώνες στη νότια Αφρική, ο τυφώνας Ian, τα ακραία κύματα καύσωνα και η ξηρασία στην Ευρώπη δεν θα ήταν τόσο σοβαρές χωρίς την κλιματική αλλαγή», σχολίασε η Friederike Otto, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. «Αν υπήρξε ποτέ ένας χρόνος για να γκρεμίσουμε και να κάψουμε τις παρωπίδες που εμποδίζουν την κλιματική δράση, αυτός είναι ο φετινός», πρόσθεσε ο Dave Reay, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.