Τον φίλου του Γενς Στόλτενμπεργκ θα υποδεχτεί σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν, την συνάντησή τους η οποία χαρακτηρίζεται κρίσιμη να προγραμματίζεται για τις 4.30 τοπική ώρα. Υπάρχουν πληροφορίες ότι πιθανόν να συζητηθεί η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και το Ουκρανικό.
Ωστόσο, το διακύβευμα είναι ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ να πείσει τον Τούρκο Πρόεδρο να παραμερίσει τις επιφυλάξεις του για την ένταξη Σουηδίας - Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, όπως φάνηκε από την χθεσινή συνέντευξη τύπου Στόλτενμπεργκ- Τσαβούσογλου.
Με λίγα λόγια η επιμονή της Άγκυρας με στόχο περεταίρω ανταλλάγματα για να μην ασκήσει βέτο στην ένταξη ιδιαίτερα της Σουηδίας συνεχίζεται.
Ήδη ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι δυο αυτές χώρες έχουν κάνει όσα έπρεπε για την εκδίωξη από το έδαφός τους, τρομοκρατών που δρουν κατά της Τουρκίας, και ότι πρέπει επάξια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμενε ότι οι δυο αυτές χώρες δεν έκαναν όσα προέβλεπε το μνημόνιο που υπέγραψαν με την Άγκυρα και έτσι πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Αριάνας Φερεντίνου, οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Ερντογάν, θεωρώντας ότι παίζει καίριο ρόλο στην περιοχή λόγω και του Ουκρανικού, θα θελήσει να μπλοκάρει την ένταξη των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ ως τις τουρκικές εκλογές ώστε να αλιεύσει περισσότερες ψήφους από τους εθνικιστές Τούρκους ψηφοφόρους.
Στις 18 Μαΐου, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία και η Τουρκία απαιτεί από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να σταματήσουν να παρέχουν καταφύγιο σε άτομα που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και απαιτούν την έκδοση ορισμένων καταζητούμενων, αναφέρει το Tanjug.
Από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, τα 28 έχουν ήδη επικυρώσει στα κοινοβούλιά τους την είσοδο των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν το έχουν κάνει ακόμη.
Και τα ελληνοτουρκικά
Μπορεί η επίλυση της εμπλοκής στη συμφωνία μεταφοράς σιτηρών μόλις 24 ώρες πριν από την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ να έδωσε αέρα στα πανιά του Ερντογάν για την εικόνα του προς τη Δύση. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τον Στόλτενμπερκ, που συνήθως στηρίζει τις τουρκικές θέσεις, από το να σημειώσει πρώτο μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν την κατάσταση στο Αιγαίο.
Εξάλλου η Άγκυρα που γνώριζε τις προθέσεις είχε ήδη φροντίσει να στείλει μηνύματα μια μέρα πριν με τις δηλώσεις του υπ. Αμύνης Χουλουσί Ακάρ που είπε ότι οι σύμμαχοι δεν πρέπει να ζητάνε από την Τουρκία διάλογο στα ελληνοτουρκικά αλλά από την Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι εδώ και 2 χρόνια δεν προσέρχεται στις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο Στόλτενμπεργκ που θα παραμείνει έως και αύριο στην Τουρκία θα έχει συναντήσεις με τον Χουλουσί Ακάρ και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.