''Ο ρυθμός ανόδου της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη δεκαετία μπορεί να τεθεί πλησίον του μέσου όρου της προηγούμενης δεκαετίας, 2000-2009, δηλαδή πλησίον του 3,5%''!
Τάδε έφη Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του σε ΕΒΕΑ στις 21 Δεκεμβρίου του 2009!. Η ''επόμενη δεκαετία'' στην οποία αναφέρεται ο Γ. Στουρνάρας, είναι αυτή που διανύουμε...
''Ο στόχος αυτός ενδεχομένως φαίνεται υπεραισιόδοξος, η πεποίθησή μας όμως είναι ότι είναι εφικτός'', τόνισε με έμφαση ο... διορατικός οικονομολόγος, ο οποίος τότε μιλούσε με την ιδιότητα του καθηγητή Πανεπιστημίου και του διευθυντή του ΙΟΒΕ.
Τόσο εφικτός, που το πρώτο μισό της ''δεκαετίας της ανάπτυξης'', το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 25%, ποσοστό που μεταφράζεται σε πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ σε σταθερές τιμές!
Τα χρόνια πέρασαν. Το 2012 ο κ. Στουρνάρας ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά. Το 2014 κατέλαβε τη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη, αναλαμβάνοντας διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Είχε πολλές ευκαιρίες, λοιπόν, να εφαρμόσει το πρόγραμμά του που όχι μόνο θα έβγαζε την Ελλάδα από την ύφεση αλλά θα την οδηγούσε στους ''δρόμους της ανάπτυξης'', με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κοντά στο 3,5%.!
Ο στόχος της επίτευξης ''οικονομικής ανόδου της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη δεκαετία πλησίον του 3,5%'', περιλαμβάνεται σε ένα ''δεκαετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάταξης της ελληνικής οικονομίας'', που ''είναι σκόπιμο να εκπονήσει η (τότε) κυβέρνηση''.
Εκτός από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% τη δεκαετία 2010-2020, ο κ. Στουρνάρας τόνιζε ότι βασικός στόχος του προγράμματος αυτού θα πρέπει να είναι η ''πραγματική σύγκλιση με την Ευρωζώνη, με βάση το κατά κεφαλή εισόδημα (σε μονάδες ισοδύναμης αγοραστικής δύναμης)''. Έπεσε και σε αυτό μέσα ο διορατικός οικονομολόγος, πρώην υπουργός και νυν κεντρικός τραπεζίτης. Ο ίδιος μας ενημέρωνε ότι ο σχετικός δείκτης (το κατά κεφαλή εισόδημα) το 2009 ισούταν με το 86,1% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι 71,6% το 1999....
Να ενημερώσουμε εμείς, ότι 6 χρόνια μετά την ομιλία- ορόσημο, το 2015, το κατά κεφαλή εισόδημα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης είχε ''γκρεμοτσακιστεί'' στο 71% του μέσου όρου της ΕΕ-28, δηλαδή έπεσε κάτω από το επίπεδο του 1999. Αυτό κι αν είναι ''σύγκλιση''...
Είπε και άλλα εξόχως διορατικά και.. εφικτά ο κ. Στουρνάρας, που- το τονίζω- είχε την ευκαιρία ως υπουργός τουλάχιστον να τα ''παλέψει''.
Για παράδειγμα , μέσα στη δεκαετία το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί στο 5%- στόχος η πλήρης απασχόληση, ιδιαίτερα των νέων (σήμερα το ποσοστό ανεργίας κινείται γύρω στο 25%, ενώ στους νέους φτάνει το 50%). Επίσης, να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 75% του ΑΕΠ.
Ο κ. Στουρνάρας επικαλέστηκε τότε τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΤτΕ και άλλων οργανισμών (οι οποίοι επίσης έπεσαν διάνα στις προβλέψεις τους) για να μας πείσει ότι:
Κατά 1% ετησίως θα αυξάνεται το ΑΕΠ αν βελτιωθεί κατά 3,5% η επίδοση των μαθητών στο πρόγραμμα PISA του ΟΟΣΑ.
-Θα υπάρξει όφελος από τη διείσδυση του διαδικτύου στην οικονομία και ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, αλλά δεν έχουν αποτιμηθεί ποσοτικά αυτές οι θετικές επιπτώσεις.
Από την ομιλία εκείνη του Γιάννη Στουρνάρα στο ΕΒΕΑ, έχουν περάσει σχεδόν 7 χρόνια. Την τελευταία πενταετία ο ομιλητής, είτε ως υπουργός είτε ως διοικητής της ΤτΕ, βρισκόταν πάντα στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Είχε, λοιπόν, τη δυνατότητα όχι μόνο να επηρεάσει αλλά και να διαμορφώσει τις θεωρίες και τις προτάσεις του.
Πολλές από τις προτάσεις του τις εφάρμοσε ή τουλάχιστον τις έβαλε στο ''αυλάκι'' της εφαρμογής. Και το αποτέλεσμα;
Και πολλά ακόμη. Ή μήπως η ''ανάπτυξη'' που μας έταζε τότε ο κ. Στουρνάρας είναι αυτή ακριβώς που βιώνουμε σήμερα;