Το 1915 μαινόταν στην Ευρώπη ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος… Και στην Ελλάδα μαινόταν η σύγκρουση του Ελευθέριου Βενιζέλου με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, για το αν η χώρα έπρεπε να παραμείνει ουδέτερη, όπως είχε επιβάλει ο βασιλιάς.
Σαν σήμερα, στις 16 Οκτωβρίου 1915 ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Έντουαρντ Γκρέι ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξανδρο Ζαΐμη, να άρει η χώρα την ουδετερότητά της και να βγει στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.
Είχε προηγηθεί, στις 4 Οκτωβρίου, η επίθεση των Βουλγάρων, (που ήταν σύμμαχοι των Γερμανών), κατά της Σερβίας.
Η πρόταση, που μετέφερε ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα στον Ζαΐμη, ήταν δελεαστική για την Ελλάδα: Αν η χώρα μας έμπαινε στον πόλεμο με την πλευρά των Συμμάχων η Βρετανία θα της παραχωρούσε την Κύπρο! Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο Βρετανός πρέσβης, η πρόταση θα ίσχυε ακόμα και αν η Αντάντ έχανε τον πόλεμο από τους Γερμανούς και τους συμμάχους της.
Η απάντηση του Ζαΐμη, την επομένη, σαν αύριο 17 Οκτωβρίου 1915, -προφανώς μετά από συνεννόηση με τον βασιλιά Κωνσταντίνο- ήταν ότι «η Ελλάς δεν δύναται να αποδεχθεί την γενόμενην εις αυτήν προσφοράν και θα παραμείνει ουδετέρα»!
Το τι επακολούθησε είναι γνωστό… Η διαμάχη Βενιζέλου-Κωνσταντίνου οδήγησε στον Εθνικό Διχασμό με αποκορύφωμα την Μικρασιατική καταστροφή..!
Αν δεν αντιδρούσε ο Κωνσταντίνος και άκουγε τον Βενιζέλο, ίσως σήμερα να μην υπήρχε το Κυπριακό και πολλά από τα θέματα, που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία, να μην υπήρχαν…
Όπως και να μην υπήρχε σήμερα στην ατζέντα του Ερντογάν το σενάριο της προσάρτησης των Κατεχομένων στην Τουρκία.
Σενάριο, όχι εύκολο στην εφαρμογή του, από τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά πιθανό, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «γιαλαντζί σουλτάνος» ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023.
Να μην ξεχνάμε, ότι για την Τουρκία η επόμενη χρονιά είναι μια χρονιά ορόσημο.
Είναι τα 100 χρόνια από την ανακήρυξη του Τουρκικού κράτους, (που διαδέχθηκε την Οθωμανική Αυτοκρατορία), από τον Μουσταφά Κεμάλ, τον επονομαζόμενο «Ατατούρκ» (δηλαδή «πατέρας των Τούρκων»).
Και τα πράγματα για τον Ερντογάν δεν είναι καθόλου καλά..!
Η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, όσοι είναι εναντίον του καθεστώτος φυλακίζονται ή αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό και οι Κούρδοι διώκονται.
Αποτέλεσμα: Μέρα με την μέρα καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο συνεταίρος του, ο ισλαμοφασίστας Μπαχτσελί, δεν φαίνεται να μπαίνει, καν, στην Βουλή.
Η προσπάθεια του να στρέψει την προσοχή των Τούρκων από τα καθημερινά προβλήματα στον φανταστικό εχθρό, τον Έλληνα, που δήθεν απειλεί την Τουρκία, φανατίζει ένα κομμάτι του πληθυσμού, αλλά όχι όλους και κυρίως δεν αντιστρέφει το εις βάρος του κλίμα!
Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι ο Ερντογάν επιμένει στην ακραία εθνικιστική και αναθεωρητική ρητορική κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, διανθισμένη με αντιδυτικές κορώνες, δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να παίξει μέχρι τέλους το χαρτί αυτό.
Σε ποια περίπτωση ο Ερντογάν μπορεί να αιφνιδιάσει (;) με την προσάρτηση των Κατεχομένων;
Αν δεν επιλέξει να στήσει ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα!
Μπορεί να είναι μια προκλητική κίνηση, που θα φέρει διεθνείς αντιδράσεις, αλλά, από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος, μέχρι στιγμής, δεν έχει υποστεί και κάποια σοβαρή επίπτωση για όσα έχει κάνει (και δεν είναι και λίγα)…
Να μην ξεχνάμε, ότι οι κυρώσεις στην Άγκυρα είναι στο τραπέζι των Ευρωπαίων από το 2019! Μια χαρά αλωνίζει ο Ερντογάν από τότε μέχρι σήμερα!
Υπάρχει και μια κρίσιμη ημερομηνία, που μπορεί να εκδηλωθεί η προκλητική κίνησή του: Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, στις 15 Νοεμβρίου -ημέρα ανακήρυξης του Ψευδοκράτους- ο Τούρκος Πρόεδρος θα πάει στα Κατεχόμενα για να παραστεί στην τελετή θεμελίωσης του κτιρίου της ψευδοβουλής και του ψευδοπροεδρικού μεγάρου στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ θα πάει να κάνει τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.
Κεραυνός εν αιθρία; Όχι! Ήδη, με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν έδωσε το κλίμα, με τις αναφορές του για «δημιουργία δύο κρατών στην Μεγαλόνησο!
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Realnews