Το θέμα της ανταλλαγής των Γερμανικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder, με τα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ τύπου ΒΜΡ-1 του Ελληνικού Στρατού, τα οποία θα καταλήξουν στην Ουκρανία, συζήτησε χτες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στη σύσκεψη που διοργανώθηκε από τους Αμερικανούς στην τεράστια αεροπορική τους βάση στο Ραμστάϊν της Γερμανίας.
Επρόκειτο για τη συνάντηση των ομολόγων του, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν και στην οποία συζητήθηκαν μία σειρά κρίσιμων και επίκαιρων θεμάτων, όπως:
1) Οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία.
2) Οι ανάγκες εξοπλισμού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
3) Η παροχή εκπαίδευσης και αμυντικού υλικού στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την ρωσική επίθεση και αναθεωρητισμό, που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Αξίζει να επισημανθεί ότι σε αυτή τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας, συμμετείχαν και οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων και ΓΕΕΘΑ, από ελληνικής πλευράς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, γεγονός που από μόνο του σημαίνει ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και "τεχνικής φύσης" επιχειρησιακά ζητήματα, πέραν των γνώσεων και αρμοδιοτήτων των Υπουργών.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος είχε διμερείς, ξεχωριστές, συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικοφ και της Γερμανίας Κριστίν Λαμπρεχτ. Μολονότι δεν έγινε επίσημα τίποτα γνωστό, από καμία πλευρά, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι συζητήθηκε το προαναφερθέν θέμα της ανταλλαγής των ΤΟΜΑ, που έχει καθυστερήσει σημαντικά μεν αλλά όχι με ευθύνη της Ελλάδας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχει μεταβεί στη Γερμανία, ειδική επιτροπή του ΓΕΣ που έχει προχωρήσει στην επιλογή των 30 πρώτων Marder, που θα αντικατασταθούν στη βάση του "ένα προς ένα" με τα ΒΜΡ-1 και το θέμα είχε φτάσει να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή. Όμως την ημέρα αυτή προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα με την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών και το θέμα αυτό πήγε αναγκαστικά πισω. Για να καλυφθεί -τρόπον τινά - η καθυστέρηση αυτή, η ελληνική πλευρά πρότεινε σύμφωνα με πληροφορίες μας, να συμπεριληφθούν στην πρώτη αποστολή όχι 30, αλλά μεταξύ 40 και 50 Marder, με παράδοση πάντα αντίστοιχων ΒΜΡ-1, ώστε έτσι να εφοδιαστεί "με τη μία" ένα ολόκληρο μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού και να μείνουν και κάποια στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα, για την εκπαίδευση των υπολοίπων (αυτό αν αποκτηθούν 50).
Στο σημείο αυτό να επισημανθεί, όπως τόνισε και ο ΥΕΘΑ στην παρέμβαση του, ότι η Ελλάδα ως τώρα έχει προσφέρει στην Ουκρανία, από την πρώτη στιγμή, τα εξής:
-- Στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό.
-- Μαζική υποστήριξη όλων των πακέτων κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις τους στην οικονομία.
-- Προσφορά καταφυγίου σε Ουκρανούς πρόσφυγες.
-- Διάθεση αριθμού κλινών σε στρατιωτικά νοσοκομεία για την περίθαλψη Ουκρανών τραυματιών.
-- Παροχή φιλοξενίας σε στρατιωτικά θέρετρα, σε τέκνα Ουκρανών στρατιωτικών, που έχουν τραυματιστεί ή έχουν χάσει τη ζωή τους, στον πόλεμο.
Στο περιθώριο της Συνάντησης ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε επίσης και με τους οι ομολόγους του από το Ηνωμένο Βασίλειο Μπεν Ουάλλας και την Ιταλία Λορέντζο Γκουερίνι, με τους οποίους συζήτησε επίσης διμερούς ενδιαφέροντος θέματα με τον καθένα τους, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του “Ukraine Defence Contact Group”, ο ΥΕΘΑ συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε και με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούν στην Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (AIRCOM),πού εδρεύει και αυτή στο Ραμστάϊν.
"Ιχνηλάτης"