Η αγωνία για τον χειμώνα που έρχεται: Πόσες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν της ενεργειακής κρίσης και η νέα γενιά χρεών για τα νοικοκυριά στις εταιρείες ρεύματος

 
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 25/08/22 - 00:09

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν οι εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού. Οι αυξήσεις ήταν αναμενόμενες διότι η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, έχει σημειώσει άνοδο 40% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να απορροφήσει τις νέες αυξήσεις, έτσι με τις κρατικές επιδοτήσεις η πλειονότητα των πολιτών θα πληρώσει τιμές που κυμαίνονται μεταξύ των 14 και 16,1 λεπτών/κιλοβατώρα.

Παρά τις κρατικές επιδοτήσεις και την προσωρινή κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να δυσκολεύονται. Κάτι το οποίο αποτυπώνεται στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εταιρείες ενέργειας.

Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα γενιά χρεών καθώς 4 στους 10 καταναλωτές έχουν συσσωρευμένες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό θα δει αύξηση περίπου 7% στο κόστος διαβίωσης του φέτος σε σχέση με αυτό που περίμενε στις αρχές του 2021, λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος.

Για παράδειγμα, στην Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το κόστος διαβίωσης για το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών, είναι περίπου διπλάσιο από το κόστος διαβίωσης του 20% των πλουσιότερων νοικοκυριών. Για την Ελλάδα η ψαλίδα είναι μικρότερη, περίπου κατά 4% είναι μεγαλύτερη η αύξηση του κόστους διαβίωσης στο 20% των φτωχότερων νοικοκυριών συγκριτικά με το 20% των πλουσιότερων νοικοκυριών.

Στα ίδια περίπου επίπεδα είναι το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Ισπανία. Σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Λιθουανία και η Κροατία η διαφορά της επίπτωσης του ενεργειακού κόστους στο κόστος διαβίωσης μεταξύ φτωχών και πλούσιων νοικοκυριών είναι ακόμα μικρότερη, ή το κόστος είναι σχεδόν ίδιο.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος, εκτός από τα νοικοκυριά επηρεάζει και την επιχειρηματικότητα. Ήδη είδαμε ότι η δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2022 μειώθηκε 20,9% από το προηγούμενο τρίμηνο. Το υψηλό ενεργειακό κόστος, έχει οδηγήσει στην μείωση της όρεξης για ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου.

Το μεγάλο στοίχημα της επιχειρηματικότητας

Εκτός από τον αριθμό των νέων επιχειρήσεων, έχει σημασία να δούμε το επόμενο διάστημα και το ποσοστό επιβίωσης των επιχειρήσεων μέσα στην ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 82% των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν το 2018, συνέχισαν να λειτουργούν έναν χρόνο αργότερα.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο με ποσοστό 97%. Σε βάθος 5ετίας, έχουμε σημαντικές αλλαγές καθώς μόνο το 45% των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στην ΕΕ το 2014 συνέχισαν να λειτουργούν μέχρι το 2019, δηλαδή λιγότερες από τις μισές. Η Ελλάδα πάλι βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο με ποσοστό 56%.

Το φετινό στοίχημα για την επιχειρηματικότητα είναι λοιπόν πόσες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν εν μέσω της ενεργειακής κρίσης;

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ