Αφράτη φανουρόπιτα με 7 ή 9 υλικά, εύκολη και γρήγορη από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Μια παραδοσιακή συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου, για να απολαμβάνετε νηστίσιμη και υγιεινή φανουρόπιτα, όλο το χρόνο!
ΥΛΙΚΑ
Για την φανουρόπιτα
• 280 γρ. ελαιόλαδο απαλό (ή ηλιέλαιο)
• 290 γρ. ψιλή ζάχαρη
• 110 γρ. γλυκό κρασί
• 330 γρ. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
• 1 κ.γ. σόδα
• Κανελογαρίφαλα
• 4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γραµ)
Προαιρετικά
• 60 γρ. σουσάμι
• 140 γρ. σταφίδες ανάμεικτες
• 120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
Για το μείγμα μπαχαρικών
• 1 κ.γ. γεμάτο κανέλα
• 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
• 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το μείγμα της φανουρόπιτας
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα.
Με σύρμα δουλεύουμε το μείγμα για 2 με 3 λεπτά να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε το μείγμα.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι σε μια κανάτα και ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μείγμα, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός.
Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε.
Το μείγμα θα μοιάζει με χυλός.
Θα χρησιμοποιήσουμε ελαφρά λαδωμένο ταψί 30×24 εκ.
Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσετε στην επιφάνεια της.