Άλλες 3.266 θέσεις ιερέων γίνονται οργανικές - Παγώνει η διχοτόμηση της Αιτωλίας

 
Άλλες 3.266 θέσεις ιερέων γίνονται οργανικές - Παγώνει η διχοτόμηση της Αιτωλίας

Ενημερώθηκε: 05/07/22 - 21:13

Περισσότερες από 3000 θέσεις ιερέων γίνονται μόνιμες στην Ελλαδική Εκκλησία και την Κρήτη με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που τίθεται προς συζήτηση στη Βουλή.

Είναι μία κίνηση που ικανοποιεί την Εκκλησία, η οποία είχε θέσει στο θέμα στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του πριν από επτά μήνες στην Ιερά Σύνοδο.


Ωστόσο , τα νέα δεν φαίνεται να είναι καλά ως προς το αίτημα της Συνόδου να διχοτομηθεί η μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας .Αν και το Μαξίμου αρχικά ήταν θετικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο , πλέον λόγω των επικείμενων εκλογών φαίνεται πως το θέμα προς το παρόν παγώνει. Κάποια παράθυρα υπάρχουν αλλά ακόμη οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τον χρόνο των εκλογών.


Και μπορεί το θέμα της δημιουργίας δύο νέων μητροπόλεων να μην ικανοποίησε την πλευρά του Αγρινίου ,το ζήτημα της μονιμοποίησης των ιερέων έφερε χαμόγελα στους Ιεράρχες. Έπειτα από 77 χρόνια προστίθενται άλλοι 2.311 ιερείς για την Ελλαδική Εκκλησία και 955 για την Κρήτη στις ήδη προβλεπόμενες οργανικές θέσεις.

Επί της ουσίας οι ιερείς αυτοί σήμερα υπηρετούν , έχουν προσληφθεί κανονικά αλλά η οργανική τους θέση δεν ήταν εξασφαλισμένη. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι εάν μία θέση έμενε κενή για οποιοδήποτε λόγο αυτή θα μπορούσε να μείνει κενή.


Βάσει του νόμου του 1945 προβλέπονταν 6.000 θέσεις ιερέων, θέσεις οι οποίες δεν κάλυπταν της ανάγκες της χώρας. Με το νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή , οι οργανικές θέσεις δεν θα είναι «προσωπικές» αλλά θεσμικές. Δηλαδή οι οργανικές θέσεις θα ανήκουν στις Μητροπόλεις και όχι στα πρόσωπα.


Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε έναν κληρικό που θέλει να φύγει από μια Μητρόπολη για να υπηρετήσει σε μια άλλη θα μπορεί να το πράξει αυτό εφόσον υπάρχει αντίστοιχη κενή οργανική θέση .


Με το νομοσχέδιο δεν απαγορεύεται να γίνονται και πρόσθετες προσλήψεις ιερέων , εκτός οργανογράμματος αλλά αυτοί θα αμείβονται από το τις μητροπόλεις όπου θα υπηρετούν.
Εκτός των ιερέων στο νομοσχέδιο δεν προβλέπονται περιορισμοί στην εκλογή επισκόπων αφού δεν αλλάζει το μισθολογικό καθεστώς.


Για το θέμα που καίει αυτή την περίοδο την Εκκλησία , τη δημιουργία νέων μητροπόλεων, στο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται ότι μπορεί αυτό να συμβεί εφ΄ όσον υπάρχουν οι κατάλληλες δομές και το προσωπικό που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της.

Με το νομοσχέδιο, λύνεται και ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό της επιβολής μείωσης των μισθών για ιερείς οι οποίοι έχουν διαπράξει κακουργηματικά αδικήματα. Η μείωση άμεσα θα είναι 50%.


Επίσης, στο νομοσχέδιο, προβλέπονται αλλαγές και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα:
Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις» συμπεριλήφθηκαν διατάξεις που αφορούν στην επίλυση του ζητήματος των οργανικών θέσεων των κληρικών, δηλαδή στην αποκατάσταση της υπάρχουσας νομοθετικής ανακολουθίας.


Στο μεταξύ στο Αγρίνιο το οποίο επισήμως έχει ζητήσει να είναι η έδρα της μητρόπολης η οποία θα προέρχονταν από τη διχοτόμηση της Αιτωλίας και Ακαρνανίας, επικρατεί αναβρασμός καθώς οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής έχουν αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία του ζητούν να προχωρήσει στην ίδρυση δύο νέων μητροπόλεων (Αγρίνιο-Μεσολόγγι).

Ήδη ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου έχει διαμηνύσει προς όλους ότι η διχοτόμηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που το θέμα παγώσει η ζημιά για την κυβέρνηση θα είναι μεγαλύτερη.


Το δεδομένο είναι ότι η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει κανονικά στις αρχές Οκτωβρίου ,μία περίοδο η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα τεταμένη .

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ