Το Μοναστήρι Βίσκεται 24 χιλιόμετρα δυτικά της Καλαμπάκας και από τον επαρχιακό δρόμο Καλαμπάκας- Καστανιάς. Κατά την παράδοσΗ το Μοναστήρι ήταν κτισμένο σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρα κοντά στο διαλυμένο χωριό Σιαμάδες.
Το πρώτο Μοναστήρι ήταν αφιερωμένο στην Ζωοδόχο Πηγή, το οποίο το κάψανε οι Γερμανοί το 1943. Από το πρώτο μοναστήρι υπάρχουν σοροί από πέτρες και κάποιοι εναπομείναντες τοίχοι και ένα εκκλησάκι το οποίο κατασκευάστηκε το 1957 πάνω στα θεμέλια της παλαιάς εκκλησίας. Το νέο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου χτίστηκε σε υψόμετρο 620 μέτρα πιο χαμηλά από το πρώτο μοναστήρι και σύμφωνα με την εντοιχισμένη πλάκα που υπάρχει στο δυτικό τοίχο, και κτήτωρ ήτο κάποιος ονόματι Γερμανός Ιερομόναχος.
Εσωτερικά ο Ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες που επιγραφή η οποία αναγράφεται πάνω από την δυτική είσοδο του κυρίου ναού αναφέρει τα ονόματα των Αγιογράφων Γεωργίου και Γεωργίου επαρχιοτών του ¨Αγίου Βελλά εκ της χώρας Χιονάδες κατά το έτος 1821. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο του 1815 έργο του Μαστρο-Δημήτρη από το Μέτσοβο και υπάρχει και ανάγλυφη επιγραφή. Γύρω από τον ναό υπήρχαν κελιά τα οποία πυρποληθήκανε από τους Γερμανούς το 1943. Θαυματουργικά σώθηκε μόνο ο ναός απ΄ όλο το κτιριακό συγκρότημα.Κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 από τους Τούρκους το μοναστήρι αριθμούσε 11 μοναχούς.Το 1932 λόγω λειψανδρίας η Ιερά Μονή Σιαμαδων με τα Μετόχια της υπήχθησαν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σταγιάδων.
Το χωριό Σιαμάδες είναι σήμερα διαλυμένο ενώ το μοναστήρι αποτελεί μετόχι της Μονής Σταγιάδων και έχει εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Ελλάδος η αυτοτέλειά του.