O «Ενεργειακός πόλεμος» στο «Special Report» του ΑΝΤ1

 
O «Ενεργειακός πόλεμος» στο «Special Report» του ΑΝΤ1

Ενημερώθηκε: 10/05/22 - 14:10

Η απειλή της Ρωσίας να κλείσει τις «στρόφιγγες» του φυσικού αερίου, ακόμα και σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε πριν από δύο εβδομάδες πραγματικότητα.

Η Βουλγαρία αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια για την πληρωμή προμηθειών, με αποτέλεσμα να μετατραπεί μέσα σε μια νύχτα, μαζί με την Πολωνία, στο νέο «μέτωπο» του ενεργειακού πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τι οδήγησε τη ρωσική κυβέρνηση στο να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου και ποιες είναι οι πραγματικές συνέπειες που καλείται η βουλγαρική ηγεσία να αντιμετωπίσει;

Ο Τάσος Τέλλογλου ταξιδεύει στη Σόφια την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μοιάζει να διχάζει τους πολίτες της γειτονικής χώρας, η οποία στο παρελθόν αποκαλούνταν στη Μόσχα και «κρυφή σοβιετική δημοκρατία» εξαιτίας των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Αναλυτές, αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης ερμηνεύουν τις εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα και την επιρροή της Ρωσίας στην πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας, ενώ ο Βούλγαρος πρώην πρέσβης στη Μόσχα και ενεργειακός σύμβουλος, Ίλιαν Βασίλεφ, κάνει λόγο για προσπάθεια ανατροπής της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Η κάμερα του «Special Report» καταγράφει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αντίπαλων στρατοπέδων, υπέρ και κατά της Ρωσίας, έξω από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, ενώ αποτυπώνει την καθημερινότητα που φέρνει η αύξηση των τιμών για τους πολίτες αλλά και τη βιομηχανία. Σε ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας ελληνικών και ισπανικών συμφερόντων έξω από την πρωτεύουσα, το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών έχει αυξηθεί σημαντικά και προκαλεί ανησυχία στη διεύθυνση. Την ίδια ώρα, στην ελληνική πλευρά η ομάδα του «Special Report» επισκέπτεται τα σημεία εισόδου φυσικού αερίου και την εγκατάσταση της αντίστροφης ροής του ΔΕΣΦΑ, που εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού φυσικού αερίου στη χώρα μας, αλλά και την πιθανή κάλυψη εκτάκτων αναγκών της Βουλγαρίας. Πίσω στη Σόφια, το «Special Report» παρακολουθεί την περιφερειακή διάσκεψη για την ενεργειακή ασφάλεια και απευθύνει κρίσιμα ερωτήματα στον πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ, τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ και τον Έλληνα ομόλογό του, Κώστα Σκρέκα. Πόσο έτοιμη είναι η Βουλγαρία να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση και τι ρόλο αναμένεται να παίξει η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα με την Ελλάδα;

«Περιμένοντας τη διάσωση»

Ήταν μια απροσδόκητη απώλεια. Ο θάνατος του 21χρονου αθλητή της Εθνικής Ομάδας αναρρίχησης, Ερμή Θεοχαρόπουλου, έπειτα από ατύχημα που είχε κάνοντας ορειβατικό σκι στα Τζουμέρκα στις 30 Ιανουαρίου, ανέδειξε τα κενά στον μηχανισμό έρευνας και διάσωσης στη χώρα μας. Όταν τελικά έφτασε στο νοσοκομείο, πάνω από πέντε ώρες μετά την πτώση του, ήταν πλέον αργά. Ο πατέρας του, Γιάννης Θεοχαρόπουλος, έμπειρος οδηγός βουνού και εκπαιδευτής ορειβατικού σκι και αναρρίχησης, έχει κάνει έκτοτε σκοπό της ζωής του τη δημιουργία οργανωμένου συστήματος επείγουσας διάσωσης με τη συνδρομή ελικοπτέρων στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος συναντά στα Τζουμέρκα τον πατέρα του Ερμή, ο οποίος περιγράφει τις δραματικές ώρες της αναμονής για βοήθεια.

Έμπειροι οδηγοί βουνού μιλούν στο «Special Report» και αναδεικνύουν τις ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στον ελληνικό μηχανισμό απόκρισης σε ορεινά συμβάντα συγκριτικά και με άλλες χώρες με μεγαλύτερη τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα. Ο Γιώργος Βουτυρόπουλος, που εκπαιδεύει άτομα για να αναρριχηθούν με ασφάλεια, περιγράφει πως μάταια περίμενε βοήθεια από αέρος σε δικό του ατύχημα, στη Γκιώνα. Ο Μιχάλης Βασιλείου, γιατρός και οδηγός βουνού, με παραστάσεις από την ελικοδιάσωση στην Ιταλία, εξηγεί πόσο κρίσιμη είναι η άμεση επέμβαση, ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα προβάλλει, πλέον, ως τουριστικό προορισμό και τα βουνά της. Όλο και περισσότεροι Έλληνες και ξένοι τα επισκέπτονται. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όμως, τι μπορεί να συμβεί; Και πώς επηρεάζει την τουριστική κίνηση στις ορεινές περιοχές, η υπάρχουσα εικόνα της εναέριας διάσωσης; Ο Χρήστος Λάμπρης, οδηγός βουνού και συνιδρυτής του πρώτου ταξιδιωτικού πρακτορείου υπαίθριων δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, μιλάει στην κάμερα της εκπομπής γι’ αυτόν τον αντίκτυπο. Το «Special Report» αναζητά απαντήσεις και από το Πυροσβεστικό Σώμα, όπου φαίνεται να αναγνωρίζεται, ειδικά μετά το θάνατο του Ερμή Θεοχαρόπουλου, ότι το μοντέλο της διάσωσης στα ελληνικά βουνά πρέπει να αλλάξει.