"Μαύρη Ημέρα" για τις γυναίκες στην Πολωνία μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων

 
"Μαύρη Ημέρα" για τις γυναίκες στην Πολωνία μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων

Ενημερώθηκε: 04/10/16 - 20:15

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες ντυμένες στα μαύρα στην Πολωνία, αλλά και σε άλλες χώρες διαδήλωσαν για την απόφαση της κυβέρνησης της Βαρσοβίας να απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Η μαζική διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών στη Βαρσοβία και άλλες 60 πολωνικές πόλεις ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος: μια ευθεία επίθεση της οπισθοδρομικής κυβέρνησης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο δικαίωμα κάθε γυναίκας.

Η κυβέρνηση προωθεί μια νομοθετική πρωτοβουλία κατά των δικαιωμάτων των γυναικών, μια νομοθεσία που στην ουσία θα απαγορεύσει σχεδόν πλήρως τις αμβλώσεις.

Ο νόμος, που ισχύει από το 1993, απαγορεύει τις αμβλώσεις εκτός αν η ζωή της μητέρας είναι σε κίνδυνο, εάν το έμβρυο να είναι σε κατάσταση που δεν επιδέχεται θεραπεία, ή η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Η νέα πρόταση προβλέπει πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμών ή όταν η ζωή της γυναίκας είναι σε κίνδυνο! Επιπλέον, προβλέπονται ποινές φυλάκισης ως και πέντε έτη στις γυναίκες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση και στους γιατρούς που προχωρούν στη διαδικασία.

Ακόμη περισσότερο, οι νέες διατάξεις, αν περάσουν, θα φέρουν τους γιατρούς σε δύσκολη θέση, γιατί κάποιες εξετάσεις ρουτίνας στην εγκυμοσύνη ενδεχομένως σχεδόν θα θεωρούνται πράξεις διευκόλυνσης της άμβλωσης. Υποπτες θα φαίνονται -στα μάτια του νόμου τουλάχιστον- και οι γυναίκες που απέβαλαν, γράφει ο Independent.

Αφορμή για τα ακόμα αυστηρότερα πλαίσια ήταν η πρωτοβουλία υπογραφών -ήταν μόλις 450.000 σε περίπου 38 εκατομμύρια πολίτες- που είχε την στήριξη της πανίσχυρης στη χώρα Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) υποστηρίζει και αυτό την πρωτοβουλία, ωστόσο δεν είναι σαφές αν έχει την πλειοψηφία να προχωρήσει το θέμα ως την ψήφιση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να γίνει αυστηρότερη η ήδη περιοριστική νομοθεσία.

Κάθε χρόνο γίνονται εκατοντάδες επεμβάσεις στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, και δεκάδες χιλιάδες παράνομες. Πολλοί γιατροί φέρονται να αρνούνται να προχωρήσουν στην επέμβαση για ηθικούς ή για θρησκευτικούς λόγους, ενώ όσες γυναίκες έχουν τη δυνατότητα ταξιδεύουν για την επέμβαση στη Γερμανία ή τη Σλοβακία.

"Ο νέος νόμος θα γίνει θανατική ποινή" για πολλές γυναίκες γιατί στην πράξη θα τους αφαιρεί τις λίγες δυνατότητες για περίθαλψη που τους έχουν απομείνει, κατήγγειλαν οι διαδηλώτριες.