Χωρίς καν κάποια συμφωνία –έστω και αρχική- ή κάποιο κείμενο στις αποσκευές αναχωρούν για την Ουάσιγκτον και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ οι θεσμοί.
Ατελέσφορη παρέμεινε και η τρίτη κατά σειρά νυχτερινή διαπραγμάτευση μεταξύ οικονομικού επιτελείου και θεσμών και έτσι οι εκπρόσωποι των τελευταίων αναχωρούν για τις ΗΠΑ και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, χωρίς κάποια χειροπιαστή πρόοδο –έστω και κατ' αρχήν συμφωνία- στις αποσκευές τους.
Η Αθήνα έλπιζε αρχικώς έλπιζε πως ακόμη και αν στις αποσκευές του το κουαρτέτο δεν έφευγε με συμφωνία θα μπορούσε να φύγει με ένα κείμενο προτάσεων πριν την σύνοδο του ΔΝΤ στις 15 με 17 Απριλίου.
Την παύση των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε την νύχτα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνοντας γνωστό πως οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να υπογραφεί ένα Staff Level Agreement λίγο πριν το Eurogroup της 22ης Απριλίου.
«Είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα. Υπάρχουν όμως ανοικτά πολλά μικρά θέματα και φάνηκε ότι δεν έβγαινε το Staff Level Agreement όσο περνούσε ο καιρός με δεδομένο ότι το σαββατοκύριακο θα γίνουν συναντήσεις στην Ουάσιγκτον» τόνισε ο υπουργός εκτιμώντας πάντως ότι η ατελέσφροη συζήτηση δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στη Σύνοδο του ΔΝΤ.
Η εξέλιξη αυτή ήλθε σε απόλυτη κόντρα με τις αισιόδοξες προβλέψεις που διατύπωναν τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικές πηγές για επίτευξη συμφωνίας έως σήμερα τα χαράματα ακόμη και μέσω δύο διαφορετικών κειμένων ή ακόμη με υποσημειώσεις και αστερίσκους. Μάλιστα, η άγονη νύχτα ήλθε παρότι μετά τα μεσάνυχτα παράγοντας του υπουργείου Εργασίας άφηνε να διαφανεί ότι υπάρχει σημαντική προσέγγιση στο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι είμαστε κοντά αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, ενώ με την προσέλευσή του στο Χϊλτον υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφέροντας ότι υπάρχει σημαντική προσέγγιση στο δημοσιονομικό.
Έτσι, στις 2 αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση για τα κόκκινα δάνεια και ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε παύση των διαπραγματεύσεων βάζοντας πλέον ως στόχο συνολική συμφωνία πριν από το Eurogroup.
Τα σημεία τριβών είναι το ύψος του αφορολογήτου για το οποίο η κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν πάμε κάτω από 9.100 ευρώ, αλλά οι δανειστές ζητούσαν μείωση στις 8.180 ευρώ, στο ασφαλιστικό όπου ζητούνται δραστικές περικοπές από τους δαειστές στις επικουρικές και στα κόκκινα δάνεια.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό υπενθυμίζεται πάντως ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι απέρριψαν την ελληνική πρόταση για κάλυψη των ελλείμματος του Ενιαίου Επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑ, ύψους 700 εκατ. ευρώ, μέσω πακέτου που θα περιελάμβανε μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών και αξιοποίηση μέρους της περιουσίας, των ταμείων ζητώντας να προέλθει ολόκληρο το ποσό από την μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Η Αθήνα επιχείρησε ακόμη να αφήσει εκτός ατζέντας την αποκρατικοποίηση των υπολοίπων -πλην ΔΕΣΦΑ- ενεργειακών εταιρειών των οποίων οι μετοχές έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και ενώ ετέθη από τους δανειστές ζήτημα παραχώρησης των μεριδίων που κατέχει το Δημόσιο σε ΕΛΠΕ (35%) και ΔΕΠΑ (65%) καθώς και για το 17% της ΔΕΗ. Ωστόσο θα υπάρξουν νέα ραντεβού σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που θα μείνουν στην Αθήνα αλλά και συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη με εκπροσώπους των θεσμών.
Ο διάλογος δεν απέδωσε παρά την αισιόδοξη η παρέμβαση του επιτρόπου για τα δημοσιονομικά Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος είπε χθες ότι ό στόχος είναι η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ή ως το τέλος της εβδομάδας και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης γύρω στο Πάσχα". Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι «Με το ΔΝΤ έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις. Το να ζητάμε περισσότερα από την Ελλάδα, θα έκανε ζημιά στην ανάπτυξη. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο", ανέφερε τονίζοντας υπογραμμίζοντας πως "είναι αναπόφευκτη η σύνδεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με την δέσμευση μας για το χρέος".
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Αδιέξοδο και διαφωνία στις συζητήσεις με την τρόικα
Ολονύκτια διαπραγμάτευση για να υπάρξει έστω μία καταρχήν συμφωνία