Οι Έλληνες βοηθούν όσο μπορούν τους Ουκρανούς

 
Οι Έλληνες βοηθούν όσο μπορούν τους Ουκρανούς

Ενημερώθηκε: 26/03/22 - 09:35

Χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταφθάσει και στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι μένουν σε συγγενείς και φίλους, αλλά και οι Έλληνες βοηθούν, όσο μπορούν.

«Μου πήρε έξι μέρες για να φύγω από την Ουκρανία. Κανείς δεν πίστευε πραγματικά ότι θα γινόταν πόλεμος. Αλλά όταν, τρεις μέρες μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στη χώρα, άκουσα μια έκρηξη στις πέντε το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, κατάλαβα. Η εισβολή είναι μια πραγματικότητα». Η φωνή της Νάντια Σαποβάλ σπάει, καθώς μιλάει για τη φυγή της. Μάζεψε τα απαραίτητα, έγγραφα και μετρητά, μπήκε στο αυτοκίνητό της και οδήγησε πάνω από 2.000 χιλιόμετρα μέχρι την Αθήνα. Πήγαινε στον σύζυγό της, ο οποίος έχει συμβόλαιο εκεί ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής του Ιωνικού. «Τώρα ασχολούμαι με το @helpukraine.gr και προσπαθώ να βοηθήσω άλλους που, όπως εγώ, έχουν διαφύγει ή εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία».

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου. Πολλοί ήρθαν με αυτοκίνητο από την Ουκρανία μέσω Ρουμανίας και Βουλγαρίας, όπως η Ναντίγια Σαποβάλ. Μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα βουλγαροελληνικά σύνορα, στη Σιντική, υπάρχουν δύο καταυλισμοί φιλοξενίας. «Έχουμε μια μεγάλη ουκρανική κοινότητα στην Ελλάδα, περίπου 20.000 Ουρκανοί ζουν εδώ. Πολλοί πρόσφυγες μένουν σε φίλους και συγγενείς», δήλωσε η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Στενά συνδεδεμένες Ελλάδα και Ουκρανία

Οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας είναι ιδιαίτερα στενοί. Μια μεγάλη ελληνική μειονότητα ζει στην Ουκρανία από τον 18ο αιώνα. Σήμερα περιλαμβάνει περίπου 150.000 άτομα. Οι περισσότεροι, πάνω από 90.000, ζουν στην περιοχή της Μαριούπολης. Έλληνες σκοτώθηκαν επίσης όταν ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στο λιμάνι της πόλης.

Η Ελλάδα είναι αγαπητή όμως και στους Ρώσους. Μαζί με την Τουρκία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους Ρώσους τουρίστες. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα. Οι τουρίστες είχαν εγκλωβιστεί, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς μπόρεσαν να φύγουν μέσω Τουρκίας και Σερβίας.

Οι Ελληνες βοηθούν όσο μπορούν

Η βοήθεια για την Ουκρανία είναι προτεραιότητα παντού. Η Ινέσα Στακχούρσα διευθύνει τον ιστότοπο savelife.in.ua, ο σύλλογος συλλέγει ζεστά ρούχα, φάρμακα και άλλα απαραίτητα είδη για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Εδώ και έξι χρόνια ζει στο Ηράκλειο, στην Κρήτη. Ανησυχεί ότι η Ελλάδα υποτιμά τον αριθμό των προσφύγων. Όπως λέει «η Πολωνία ήταν προετοιμασμένη γι' αυτό. Ήδη τον περασμένο Νοέμβριο, η Πολωνία περίμενε να δεχθεί δύο με τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία εάν ξεσπάσει πόλεμος. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, η χώρα ήταν απροετοίμαστη. Αν και πρέπει να πω ότι εδώ στην Κρήτη ο καθένας βοηθάει όσο μπορεί».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, επιβεβαίωσε την προθυμία των Ελλήνων ξενοδόχων να προσφέρουν διαμονή σε πρόσφυγες. «Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε πρόσφυγες. Και δεν προσφέρουμε μόνο διαμονή, αλλά και θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία, εάν αυτό είναι επιθυμητό», λέει ο Τάσιος.

Η Ναντίγια Σαβοπάλ εύχεται η Ευρώπη να κάνει περισσότερα. «Το Κίεβο απέχει μόλις δύο ώρες με το αεροπλάνο από το Βερολίνο. Πόσοι ακόμη άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν για να συμβεί κάτι; Σήμερα είναι η Ουκρανία, μετά τι θα ακολουθήσει;», διερωτάται.

Πηγή: Deutsche Welle