Οργή και έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Σερβία οι βίαιες εισβολές της αστυνομίας του Κοσσόβου σε σπίτια Σέρβων με αφορμή δήθεν τη καταστολή της διαφθοράς.
Οι επιχειρήσεις αυτές της αστυνομίας έρχονται μετά τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι (επικεφαλής του κόμματος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου), ο οποίος είπε ότι, αν η Σερβία επιχειρήσει εισβολή στο Κόσσοβο, θα βομβαρδιστεί όπως το 1999!
Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, άνδρες του ειδικού σώματος της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, ROSU (Regional Operational Support Unit), εισέβαλαν σσε σπίτια Σέρβων στη Στρπτσε, τη Σέβτσε και την Μπρεζόβιτσα, με το πρόσχημα της επιχείρησης κατά της διαφθοράς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, εισέβαλαν και στο κτίριο της Προσωρινής Αρχής του Δήμου Στρπτσε
Η ενέργεια των αστυνομικών συμπίπτει με την επέτειο μνήμης του πογκρόμ κατά του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια το 2004.
Τα γεγονότα αυτά έχουν προκαλέσει αναταραχή στις σερβικές περιοχές, τις οποίες το Βελιγράδι αλλά και το πατριαρχείο Σερβίας τις χαρακτηρίζουν «πνευματική Ιερουσαλήμ» της χώρας τους.
Το Κόσσοβο είναι από τις περιοχές που δεν φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός για χορήγηση αυτοκεφαλίας της τοπικής Εκκλησίας παρά το επίσημο αίτημα που έχει κατατεθεί από την ηγεσία της χώρας. Το Κόσσοβο ανήκει εκκλησιαστικά στο Πατριαρχείο των Σέρβων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν περίμενε καμία αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την εισβολή αστυνομικών της ROSU του Κοσσυφοπεδίου σε πολλά σερβικά σπίτια, επειδή ούτως ή άλλως η δικαιολογία για «καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς» ήταν έτοιμη από πλευράς Πρίστινας, αν και ο στόχος τους ήταν εντελώς διαφορετικός.
Ο Βούτσιτς είπε ότι στόχος της Πρίστινα ήταν να «καθαρίσει» την ενορία Sirinić, ώστε το νότιο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου να απαλλαγεί από την παρουσία των Σέρβων.
Για την Εκκλησία της Σερβίας σύμφωνα με τον πατριάρχη Πορφύριο «το σημαντικότερο είναι ότι το Κόσοβο και τα Μετόχια είναι η πνευματική μας Ιερουσαλήμ».
'Οπως έχει δηλώσει «στη νότια σερβική περιοχή πολλοί ναοί καταστράφηκαν, λεηλατήθηκαν, βεβηλώθηκαν γι’ αυτό και παραμένουν κενοί. Στην Ευρώπη επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός άδειων ναών. Με μια απλώς διαφορά, ότι δεν καταστράφηκαν, ούτε βεβηλώθηκαν από όσους δεν επιθυμούν τον Χριστό και την Εκκλησία του. Ναοί, όπου επί αιώνες τελούνταν Θείες Λειτουργίες έχουν τώρα μετατραπεί σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, τουριστικά αξιοθέατα, ντισκοτέκ και άλλα παρόμοια κέντρα μαζικής διασκέδασης».
Αναφερόμενος στους Σέρβους του Κοσσόβου τονίζει: «Στα βόρεια της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, όπου ο σερβικός ορθόδοξος λαός παρέμεινε σε απόλυτη πλειονότητα, η εκκλησιαστική ζωή, μπορούμε να πούμε, κυλά κανονικά, συνηθισμένα, όπως και σε όλες τις άλλες περιοχές της Σερβίας, της Σερβικής Δημοκρατίας, του Μαυροβουνίου κλπ.», διαπίστωσε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Πορφύριος, ο οποίος επίσης έθιξε την κατάσταση στους λεγόμενους σερβικούς θυλάκους εκεί, όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός, τονίζοντας ότι είναι «στην ουσία αληθινά γκέτο».
Από το 1999, οι περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, που κατοικούνται από Σέρβους, διοικούνται ως de facto ανεξάρτητη περιοχή από κυβέρνηση όπου κυριαρχούν οι Αλβανοί, στην Πρίστινα.
Μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν σερβικά εθνικά σύμβολα και συμμετέχουν στις σερβικές εθνικές εκλογές, τις οποίες μποϊκοτάρει το υπόλοιπο του Κοσσυφοπεδίου, ενώ οι Σέρβοι με τη σειρά τους μποϋκοτάρουν τις εκλογές του Κοσσυφοπεδίου.
Οι δήμοι Λεπόσαβιτς, Ζβέτσαν και Ζουμπίν Ποτόκ διοικούνται από τους ντόπιους Σέρβους, ενώ ο δήμος της πόλης Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα είχε αντίπαλες κυβερνήσεις Σέρβων και Αλβανών μέχρι που επετεύχθη συμβιβασμός τον Νοέμβριο του 2002.
Οι σερβικές περιοχές έχουν ενωθεί σε μια κοινότητα, στην Ένωση των Σερβικών Κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2003 από Σέρβους αντιπροσώπους έπειτα από συνεδρίαση στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, η οποία έκτοτε υπάρχει ως de facto «πρωτεύουσα».
Τον Φεβρουάριο του 2007 η Ένωση των Σερβικών Κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων μετατράπηκε σε σερβική Κοινοτική Συνέλευση Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων .