Αγνοείται η τύχη της δημοσιογράφου Μαρίνας Οβσιανίκοβα, η οποία χθες το βράδυ «εισέβαλε» στο πλατό του κρατικά ελεγχόμενου τηλεοπτικού σταθμού Channel 1, υψώνοντας πλακάτ με σύνθημα κατά του πολέμου.
Τα ρωσικά κρατικά μέσα δεν κάλυψαν την διαμαρτυρία της. Μία μόνο -ανεξάρτητη- εφημερίδα προέβαλε στο πρωτοσέλιδό της την επίμαχη εικόνα, αλλά οι επικεφαλής του εντύπου ήταν υποχρεωμένοι να θολώσουν τα όσα αναγράφονταν στο πλακάτ που κρατούσε η Οβσιανίκοβα, καθώς δημοσίευση του μηνύματος θα συνιστούσε, πιθανώς, ποινικό αδίκημα.
Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται η δημοσιογράφος, αναφέρει το BBC.
Xθες πάντως, μετά την διαμαρτυρία της, η Οβσιανίκοβα κρατήθηκε ενώ ο δικηγόρος της φέρεται να την αναζήτησε σε όλα τα αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται κοντά στα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να την εντοπίσει
Κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε σήμερα το πρωί ότι εναντίον της ήδη έχει ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία. Εικάζεται ότι θα καταλήξει σε κάποιο δικαστήριο της Μόσχας σήμερα το πρωί, αλλά «θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε», αναφέρει το BBC.
Σε μια τελευταία εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιέγραψε την πράξη ως «χουλιγκανισμό», προσθέτοντας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ, ότι μαζί της θα ασχοληθεί το κανάλι της.
(Και) στο πρόσφατο παρελθόν, το Κρεμλίνο έχει επιβάλει πολύ αυστηρές ποινές σε άτομα που έχουν συμμετάσχει σε μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις, ποινές που μπορεί να συνεπάγονται φυλάκιση έως και οκτώ ετών.
Πολίτες που δημοσιεύουν ό,τι το Κρεμλίνο ενδεχομένως θα θεωρούσε ως ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον ρωσικό στρατό και τις δραστηριότητές του μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.
Και υπάρχουν πολλοί ακόμη ρωσικοί νόμοι βάσει των οποίων η Οβσιανίκοβα θα μπορούσε να διωχθεί.