Οι συνομιλίες των προέδρων Κίνας και Ρωσίας επιβεβαίωσαν τη γραμμή, που οι ίδιοι καθόρισαν αρκετά χρόνια πριν και προσβλέπει στη «σταθερή ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσεις σε όλους τους τομείς: οικονομία, ενέργεια, ανθρωπιστικές και πολιτιστικές σχέσεις, στρατιωτική και τεχνική-αμυντική συνεργασία», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι για ακόμη μια φορά οι σημερινές σχέσεις Μόσχας και Πεκίνου χαρακτηρίστηκαν ως «οι καλύτερες σε όλη την ιστορία των σχέσεων Ρωσίας και Κίνας», ενώ ο πρόεδρος της Κίνας υπογράμμισε ότι «κάπου ξεπερνούν και τις συμμαχικές σχέσεις».
Ως προς τη διεθνή κατάσταση, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ιδιαίτερη σημασία δόθηκε κατά τις συνομιλίες των δύο ηγετών «στην ένταση, που ενσυνείδητα τροφοδοτεί η Δύση γύρω από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την ΛΔ Κίνας», ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέθεσε για άλλη μια φορά τη ρωσική θέση ως προς τις συνομιλίες με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ «για την αναγκαιότητα να εκπονηθούν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο» και ο πρόεδρος της Κίνας «επιβεβαίωσε την υποστήριξη της γραμμής της Ρωσίας στο ζήτημα αυτό και υπογράμμισε ότι αντανακλά τις δίκαιες προσδοκίες του ρωσικού κράτους και λαού».
Πούτιν και Σι συμφώνησαν, κατά τον Σ. Λαβρόφ, «να συντονίζουμε στενά τις ενέργειές μας στη διεθνή σκηνή, μεταξύ άλλων να αντιμετωπίζουμε τις προσπάθειες να υποσκαφθεί ο ΟΗΕ (θεμέλιο του γενικής ισχύος διεθνούς δικαίου) και να συγκαλούνται "λέσχες ενδιαφερόντων", οι οποίες μόνο διαχωριστικές γραμμές θα δημιουργούν στις διεθνείς υποθέσεις». «Με συνέπεια αγωνιζόμαστε εναντίον αυτού, υπερασπιζόμενοι το σύστημα των διεθνών σχέσεων, που έχει κατοχυρωθεί στους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού του ΟΗΕ», παρατήρησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ρωτήθηκε από Ρώσους δημοσιογράφους εάν «θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις για τη Δύση μετά τη σημερινή συνάντηση Πούτιν-Σι».
«Δεν είμαι εγώ που θα μαντεύω με τι οι δυτικοί συνάδελφοί μας μπορούν να εκπλαγούν υπό τις σημερινές συνθήκες. Το κάνουν αυτό με αιτία και χωρίς (κυρίως χωρίς), είτε για λόγους που μόνοι τους επινοούν», απάντησε ο Σεργκέι Λαβρόφ.