Την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την ενίσχυση της άμυνας της χώρας με 21 δισεκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσαν οι συμμετέχοντες στην Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, που συνεδρίασαν σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει «τις προσπάθειες των Συμμάχων να τερματιστεί ο βίαιος πόλεμος στην Ουκρανία με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, με τη συνεδρίαση της ομάδας επαφής να πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Μ. Βρετανίας και της Γερμανίας και με τη συμμετοχή μέσω βιντεοδιάσκεψης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ και του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στόχος της Ομάδας, η συνέχιση της ενίσχυσης της Ουκρανίας, με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Τζον Χίλι, να ανακοινώνει τις νέες πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν της στρατιωτική ικανότητα της Ουκρανίας. Ο ίδιος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση κάλεσε τις χώρες που δεν θα ανακοινώσουν νέες ενισχύσεις, να το πράξουν τονίζοντας ότι «η στρατιωτική βοήθεια σήμερα στην Ουκρανία, βοηθάει στην διασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης αύριο».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, υπογράμμισε την ευθύνη της Ευρώπης για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, τονίζοντας πως η χρονιά που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την χώρα. Ο ίδιος μίλησε και για το ρόλο της Ρωσίας, που λέει πως θέλει την ειρήνη και οι ενέργειές της δείχνουν το αντίθετο. Ο κ. Πιστόριους ανακοίνωσε μια σημαντική πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της χώρας του και σε συνεργασία με την Ουκρανία και άλλους εταίρους για την ενίσχυση των ικανοτήτων της Ουκρανίας στον ηλεκτρομαγνητικό πόλεμο. Στόχος της πρωτοβουλίας, η καλύτερη θωράκιση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων από τις παρεμβολές στις επικοινωνίες από τον εχθρό.
Τέλος, ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ρούστεμ Ουμέροφ, ευχαρίστησε τους ομολόγους του από τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία για την πρωτοβουλία τους, καθώς και όλους τους εταίρους για την «προσφορά και την υποστήριξή τους στις δυνάμεις της Ουκρανίας».
Δεν μπορεί να στείλει νέα συστήματα Patriot η Γερμανία
Η Γερμανία δεν μπορεί να προμηθεύσει την Ουκρανία με νέα συστήματα αεράμυνας Patriot, καθώς περιμένει η ίδια τις παραδόσεις των συστημάτων αυτών, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι χρειάζεται συστήματα αεράμυνας όπως τα Patriot για να αμυνθεί έναντι των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων. Ωστόσο η Γερμανία σχεδιάζει να προμηθεύσει περισσότερα από 1.100 ραντάρ επιτήρησης εδάφους και επιπλέον πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πιστόριους.
Αυτό αποτελεί μέρος του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της Γερμανίας για την υποστήριξη του Κιέβου στην άμυνά του κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Πιστόριους.
Εκτός από τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, η Ουκρανία θα λάβει φέτος τέσσερα ακόμη συστήματα IRIS-T καθώς και 300 κατευθυνόμενους πυραύλους και 100 ραντάρ επιτήρησης εδάφους, είπε.
Επιπλέον 100.000 σφαίρες πυροβολικού, 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης, 25 οχήματα μάχης πεζικού Marder, 15 άρματα μάχης Leopard 1A5, 120 επίγεια συστήματα αεράμυνας Manpads και 14 συστήματα πυροβολικού θα παρασχεθούν από το Βερολίνο, δήλωσε ο Πιστόριους.
Η Γερμανία παρέδωσε πρόσφατα 30 επιπλέον κατευθυνόμενους πυραύλους Patriot στην Ουκρανία, πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να επιτίθεται στην Ουκρανία και να προκαλεί ολοένα και περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων.
«Δεν υπάρχει κανένα σημάδι μείωσης των μαχών από την πλευρά του Πούτιν. Αποδέχεται τους θανάτους αμάχων, ακόμη και παιδιών», δήλωσε ο Πιστόριους.
Περίπου 40 χώρες εκπροσωπούνται στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, στην οποία συμπροεδρεύουν για πρώτη φορά η Γερμανία και η Βρετανία.