Χριστούγεννα στο «λαβωμένο» Αρκαλοχώρι που «φωτίζει» η ελπίδα

 
Χριστούγεννα στο «λαβωμένο» Αρκαλοχώρι που «φωτίζει» η ελπίδα

Ενημερώθηκε: 24/12/21 - 13:21

Μετά το πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου, η ζωή στο Αρκαλοχώρι άλλαξε.

Η γνώριμη εικόνα από το κεφαλοχώρι, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έπαψε να είναι αυτή που οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους είχαν συνηθίσει και αγαπήσει. Τα Ρίχτερ «λάβωσαν» τα σπίτια τους, αλλά και τις ζωές τους, όμως τα Χριστούγεννα στο Αρκαλοχώρι και φέτος, έχουν μυρωδιά από κουραμπιέδες και μελομακάρονα και την ελπίδα ότι όσο πιο σύντομα γίνεται, η ζωή θα γίνει και πάλι όπως πριν.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαλοχώριου, ο Αθλητικός Σύλλογος ΑΘΛΗ.Σ.Υ, ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων «Η Ελπίδα», ο Εμπορικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής, η Θεατρική Ομάδα «Δρώντες επί Σκηνής», το Αθλητικό Σωματείο «Αναγέννηση, ο Όμιλος Φιλάθλων Αρκαλοχωρίου, οι Φίλοι Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου, ο Δ.Ο.Π.Α.Π, η Κοινότητα Αρκαλοχωρίου και το Κ.Δ.Α.Π, με ένα δυναμικό δίκτυο εθελοντών, ενισχύοντας τις προσπάθειες του δήμου, επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα αμιγώς εορταστικό κλίμα στην περιοχή και να βοηθήσουν τον κόσμο τα φετινά Χριστούγεννα, να νιώσουν τη ζεστασιά της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης.

«Θέλαμε οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και ιδίως τα μικρά παιδιά, που ακόμη ταλαιπωρούνται και σε ένα μεγάλο ποσοστό μένουν πλέον μέσα σε οικίσκους, να νιώσουν ότι είμαστε όλοι μαζί. Να αφεθούν λίγο στο κλίμα των ημερών και να χρωματίσουν κάποιες στιγμές τους» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου Νίκη Μουράτη, η οποία μαζί με το δίκτυο των εθελοντών δημιούργησαν και τοποθέτησαν στην πρόσοψη κτιρίων που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από το σεισμό, μπάνερ με χρώματα και αισιόδοξα μηνύματα.

«Δεν ήταν στόχος μας να καλύψουμε τα κατεστραμμένα κτίρια. Στόχος ήταν να δείξουμε ότι μέσα σε όλο αυτό που συνέβη και άλλαξε τις ζωές μας, εξακολουθεί να υπάρχει ζωή και ελπίδα. Εξακολουθεί να υπάρχει θέληση για το αύριο» σημείωσε η κ. Μουράτη, η οποία εξήγησε ότι από την πρώτη στιγμή που τοποθετήθηκαν τα μπάνερ, το πέρασμα από τους κεντρικούς δρόμους του Αρκαλοχωρίου, έγινε πιο αισιόδοξο.

«Η εικόνα του τόπου μας άλλαξε μέσα σε δευτερόλεπτα, όπως και οι ζωές μας. Είναι χρέος μας τον τόπο μας να και τους ανθρώπους μας να τους στηρίξουμε, με τον τρόπο αυτό βοηθάμε και τους εαυτούς μας να αντέξουμε, να πιστέψουμε ότι μετά από όλο αυτό που ζήσαμε, η ζωή συνεχίζεται» ανέφερε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου.

Ενόψει των εορτών, όπως είπε η κ. Μουράτη, διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων για να μπορέσουν οι κάτοικοι να νιώσουν τη ζεστασιά των Χριστουγέννων και να ξεχαστούν από τα προβλήματα της νέας τους καθημερινότητας. «Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας ήταν τα μικρά παιδιά, που θέλαμε να ζήσουν και αυτά τα Χριστούγεννα με το χρώμα και τη διάθεση την εορταστική».

Για τον λόγο αυτό οι εθελοντές, στο χώρο που τοποθετήθηκαν οι λυόμενες σχολικές αίθουσες που φιλοξενούν πλέον το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, έφτιαξαν ένα χριστουγεννιάτικο χωριό όπου στήθηκαν παζάρια με αντικείμενα που κατασκεύασαν οι μαθητές, ενώ μέχρι την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την Covid-19 την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποιήθηκαν δράσεις όπως κουκλοθέατρο, διαδραστικά παιχνίδια ή και σεμινάρια, «σε μια προσπάθεια να πλησιάσουμε τα παιδιά, να τα κάνουμε να νιώσουν τη ζεστασιά των εορτών» συμπλήρωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου.

Η αμιγώς εορταστική ατμόσφαιρα πάντως στο Αρκαλοχώρι, δεν ήταν και δεν είναι όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μουράτη, μόνο αποτέλεσμα της προσπάθειας των εθελοντών, αλλά και των ίδιων των κατοίκων «που πασχίζουν να βρουν τον βηματισμό τους» όπως επισήμανε.

«Η πιο συγκινητική στιγμή που έζησα λίγες ημέρες πριν, ήταν όταν πήγα στη γειτονιά με τους οικίσκους. Κάποιες από τις νοικοκυρές, είχαν ξεκινήσει από νωρίς να φτιάχνουν στα νέα τους σπιτικά, τα γιορτινά γλυκά. Ένιωσα πως αν έκλεινα για λίγο τα μάτια μου και άφηνα μόνο την όσφρηση να με οδηγήσει, θα μπορούσα να φανταστώ ότι ήμουν στις γειτονιές του παλιού όπως λέμε Αρκαλοχωρίου, που τα γλυκά των κυράδων αυτές τις μέρες, μοσχοβολούσαν τον τόπο» πρόσθεσε η κ. Μουράτη.