Τα Χριστούγεννα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ακόμα και αν δεν “το ΄χετε” με την κουζίνα και τα μαγειρέματα, να κάνετε μπισκοτάκια, και τί καλύτερο από τα μελαχρινά gingerbread men cookies του foodurismo.com.
Eίναι ευωδιαστά, τραγανά και τα αγαπούν πολύ τα πιτσιρίκια αλλά και οι μεγάλοι, δοκιμάστε τα παρέα με τον καφέ σας, ταιριάζουν θαυμάσια. Τα παιδιά αγαπούν, εκτός από το να τρώνε, και να φτιάχνουν μπισκότα, διασκεδάζουν τόσο με το να χρησιμοποιούν τα κουπάτ, που εσείς θα έχετε μάλλον βοηθητικό ρόλο στην κουζίνα. Μπορείτε να φτιάξετε αρκετή ζύμη, διπλάσια ποσότητα από αυτήν που σας δίνω, και να φτιάξετε μπισκότα σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα. Το ζύμωμα με τα χέρια και το παιχνίδι με τα κουπάτ είναι κορυφαίες στιγμές της ζαχαροπλαστικής. Ο ενθουσιασμός τους δε όταν τα ξεφουρνίζουμε είναι μεγάλος. Όπως μεγάλη είναι η χαρά να “αμπαλάρουμε” αυτά τα μπισκοτάκια σε σακουλάκια με κορδέλες και να τα χαρίζουμε σε φίλους. Προσωπικά, τρέφω υπέρμετρη αγάπη στα βρώσιμα δώρα. Οι όμορφες αναμνήσεις στα παιδιά είναι σπουδαίο πράγμα για τη ζωή τους και τα Χριστούγεννα προσφέρονται για να δημιουργήσουμε οικογενειακές παραδόσεις και συνήθειες που θα ευωδιάζουν όχι μόνο μπαχαρικά αλλά αγάπη και θαλπωρή.
ΥΛΙΚΑ για περίπου 25 foodurismo gingerbread men cookies 420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις+½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 150 γρ. βούτυρο αγελάδος 1 αβγό 100 γρ. μελάσα (θα τη βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και πετιμέζι αντί μελάσας) 100 γρ. μαύρη ζάχαρη 1 φακελάκι βανίλια 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλα ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο ⅓ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα για 7-8 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Μετά προσθέτουμε το αβγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τη μελάσα, χτυπάμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ, βγάζουμε το σύρμα και βάζουμε τον γάντζο για τις ζύμες. Αν το μίξερ μας δεν έχει γάντζο για να κάνει τη “βαριά” δουλειά, ζυμώνουμε από εδώ και πέρα με τα χέρια. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σιγά σιγά το αλεύρι. Μαζεύουμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ και αφού ρίξουμε λίγο αλεύρι ακόμα την κάνουμε μια μπάλα. Αφήνουμε τη ζύμη να “ξεκουραστεί” στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλίτσες και ανοίγουμε την καθεμιά σε ένα φύλλο πάχους μισού εκατοστού. Κόβουμε τα μπισκότα με κουπάτ, αραδιάζουμε τα μπισκότα πάνω σε μια λαμαρίνα που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος και τα βάζουμε για 15-20 λεπτά στο ψυγείο ή ακόμα καλύτερα στην κατάψυξη αν έχετε χώρο. Αυτό θα τα βοηθήσει να μην χάσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 12 περίπου λεπτά. Θα καταλάβετε ότι τα μπισκότα είναι έτοιμα όταν δείτε τις άκρες τους να σκουραίνουν. Όταν βγάλετε τα μπισκότα από τον φούρνο είναι μαλακά αλλά όταν κρυώσουν θα σκληρύνουν. Διατηρείτε τα gingerbread men cookies του foodurismo σε μεταλλικό ή γυάλινο μπολ.