Άραγε τα παθήματα μας έγιναν μαθήματα; Το ότι η εξωτερική πολιτική -και μάλιστα με την διάσταση της διπλωματίας των εξοπλισμών- δεν καθορίζεται με κριτήρια συναισθηματικά και αυτό είναι γνωστό..! Αυτό που δεν ξέρω είναι αν εμείς -ως χώρα το έχουμε συνειδητοποιήσει!
Θυμάμαι, για παράδειγμα, την περίπτωση των περιβόητων γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214. Αυτών, που τα παραγγείλαμε από την Γερμανία, τα οποία οι ειδικοί του Πολεμικού μας Ναυτικού τα διαμόρφωσαν ειδικά για το Αιγαίο, μάλιστα με τέτοια τρόπο, που σήμερα είναι το φόβητρο για τα τούρκικα πολεμικά πλοία. Και, δυστυχώς, δεν φροντίσαμε στη συμφωνία με τους Γερμανούς να διασφαλίσουμε ότι δεν θα δοθούν στην Τουρκία.
Αποτέλεσμα; Οι Τούρκοι πήραν ΕΤΟΙΜΑ αυτά τα υποβρύχια, με τις βελτιώσεις, που έκαναν οι ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ αξιωματικοί και πλέον θα αμφισβητούν την υπεροπλία μας στον κρίσιμο αυτό τομέα της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Τώρα γιατί αναφέρω αυτό το γεγονός;
Διαβάζω, ότι ξαφνικά, οι άλλοτε εχθροί, Τούρκοι και Άραβες των Ηνωμένων Εμιράτων, κλείνουν τα μεταξύ τους μέτωπα, τα ΗΑΕ προχωρούν σε επενδύσεις 10δις στην γείτονα και ότι -αυτό μας αφορά άμεσα- θα φροντίσουν οι Άραβες να προμηθευτούν οι Τούρκοι από τους Γάλλους τα πολεμικά αεροπλάνa RAFALE!
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το Παρίσι -και ο ίδιος ο Μακρόν- είναι ενήμεροι για τις κινήσεις αυτές των ΗΑΕ…
Άραγε, στην μεταξύ μας συμφωνία με το Παρίσι, φροντίσαμε να βάλουμε ρήτρα που να μην επιτρέπει την πώληση των υπερσύγχρονων αυτών μαχητικών αεροπλάνων στην Τουρκία; Ή θα την πατήσουμε όπως με τους Γερμανούς και τα υποβρύχια τύπου 214;
Βέβαια, μέχρι σήμερα, οι Γάλλοι δεν έδιναν στους Τούρκους οπλικά συστήματα, που είχαν δοθεί στις Ένοπλες δυνάμεις μας.
Θα ισχύσει η παράδοση αυτή και για τα RAFALE, τις φρεγάτες Belharra και τα φονικά όπλα που φέρουν;
Μια απάντηση από το Υπουργείο Άμυνας θα ξεκαθάριζε το σοβαρό αυτό θέμα!
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Realnews