«Πισώπλατο χτύπημα» στην Ελλάδα και την Κύπρο μπορεί να θεωρηθεί η κίνηση της Ισπανίας να προχωρήσει σε ενίσχυση των αμυντικών της σχέσεων με την Τουρκία, την ώρα που ο Ερντογάν απειλεί ευθέως τις δύο χώρες μέλη της Ε.Ε.
Για το σκοπό αυτό ο Ισπανός πρωθυπουργός, σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, συνοδευόμενος από το μισό υπουργικό του συμβούλιο επισκέφθηκε χθες την Άγκυρα για την υπογραφή συμφωνιών με την Τουρκία, ανάμεσά τους και στρατιωτικής.
Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται για την προμήθεια ισπανικών φρεγατών F-110 αλλά και υποβρυχίων S-80, τα οποία κατασκευάζει η ισπανική εταιρεία Navantia για το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Να θυμίσουμε ότι οι Ισπανοί είχαν υποβάλει επίσημα πρόταση για την ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών F-110 για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Πρόταση, όμως, που αποκλείστηκε κατά την πρώτη φάση αξιολόγησης που διενήργησε οι Έλληνες επιτελείς.
Ισπανικό ελικοπτεροφόρο στους Τούρκους
Πάντως, ήδη οι Ισπανοί ναυπηγούν για τους Τούρκους ένα ελικοπτεροφόρο ή μίνι αεροπλανοφόρο, παρόμοιο με το ισπανικό «Χουάν Κάρλος», το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο πολεμικό πλοίο αποτελεί ευθεία απειλή και κατά της χώρας μας, καθώς μεταξύ των πλεονεκτημάτων του είναι και η μεταφορά ενός σημαντικού αριθμού μικρών αποβατικών σκαφών, τα οποία στοχεύουν τα ελληνικά νησιά!
Ακόμα, στα σχέδια των Τούρκων, είναι το ελικοπτεροφόρο να φιλοξενεί, πέρα από ελικόπτερα και ένα μικρό αριθμό αεροσκαφών κάθετης απογείωσης, όπως μία από τις εκδόσεις του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς F-35, το οποίο, όμως, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, οι ΗΠΑ αρνούνται να πουλήσουν στον Ερντογάν, λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία.
Για να λύσουν το πρόβλημα αυτό η Τουρκία σχεδιάζει να εξοπλίσει το συγκεκριμένο πλοίο αρχικά με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, τύπου Bayraktar.
Η κόντρα Γαλλίας-Ισπανίας
Η Τουρκία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με υπερσύγχρονα γαλλικά οπλικά συστήματα, όπως τα μαχητικά Rafale και τις φρεγάτες Belharra, ήρθε κοντά με την Ισπανία εκμεταλλευόμενη την γεωπολιτική κόντρα της Μαδρίτης με το Παρίσι.
Οι Ίβηρες επιδιώκουν να βάλουν φρένο στην προσπάθεια των Γάλλων να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στη Βόρειο Αφρική, την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, καθώς δεν θέλουν να δουν τη Γαλλία σε ρόλο περιφερειακής δύναμης στην περιοχή. Γεγονός που φάνηκε ανοιχτά στην Λιβύη, όταν οι δύο χώρες στήριξαν αντίπαλες παρατάξεις στον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα.
Η Ισπανία ένθερμος υποστηρικτής της Τουρκίας στην ΕΕ
Η Ισπανία, αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και έναν από τους πλέον στενούς συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Είναι αξιοσημείωτο, πως η Ισπανία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, που από το 2015 μέχρι και σήμερα διατηρεί πυραύλους Patriot στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιπες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη αποχωρήσει.
Ακόμα γείτονάς μας, δεν αποτελεί μόνο έναν από τους πέντε καλύτερους πελάτες των ισπανικών αμυντικών βιομηχανιών, αλλά και έναν αξιόλογο οικονομικό εταίρο του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, αφού, όπως εκτιμάται, οι ισπανικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους τουρκικό χρέος που ξεπερνά τα 65 δις δολάρια, γεγονός που θεωρείται πως αποτελεί έναν ακόμη καταλυτικό παράγοντα που επιτείνει τον σφιχτό εναγκαλισμό των δύο χωρών. Ένας απότομος κλυδωνισμός της τουρκικής οικονομίας η μία παρατεταμένη κυβερνητική αστάθεια θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ειδικούς, να κλονίσει σημαντικά και την Ισπανία, κάτι που κατ’ επέκταση θα είχε συνέπειες και στη δική της πολιτική αλλά και οικονομική σταθερότητα.
Τέλος, στην ατζέντα της 7ης Ισπανό-Τουρκικής Συνόδου περιλαμβάνεται και μια σειρά από θέματα, όπως το μεταναστευτικό, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και οι διμερείς εμπορικές σχέσεις. Η προηγούμενη σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί το 2018 όταν πρωθυπουργός στην Ισπανία ήταν ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι.