Ελλάδα: Η κλιματική κρίση είναι εδώ

 
Ελλάδα: Η κλιματική κρίση είναι εδώ

Ενημερώθηκε: 15/11/21 - 11:52

Οι κάτοικοι της Εύβοιας βίωσαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει κλιματική αλλαγή. Η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί ένα φιλόδοξο σχέδιο για το κλίμα. Θα καταφέρει να αλλάξει κάτι;

Ακραίος καύσωνας, δασικές πυρκαγιές σε τεράστιες εκτάσεις και μετά πλημύρες. Οι κάτοικοι της Εύβοιας βίωσαν φέτος με τον πιο τραγικό τρόπο τι σημαίνει κλιματική αλλαγή.Ο μελισσοκόμος Γιώργος Γερογιάννης έζησε ίσως το πιο δύσκολο καλοκαίρι της επαγγελματικής τουλάχιστον ζωής του. Ζει πουλώντας μέλι και κερί σε τουρίστες το καλοκαίρι. Όμως παραμένει αβέβαιο αν θα καταφέρει να ορθοποδήσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. «Καταστράφηκαν πάνω από τα μισά μου μελίσσια. Η φωτιά μας κατέστρεψε. Αν δεν μας δώσουν λεφτά, επιχορηγήσεις για να μας βοηθήσουν, θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε δουλειά. Ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει να παρατάνε τα μελίσσια» αναφέρει ο μελισσοκόμος από την Εύβοια.

Και ο Γιάννης Μαστρογιάννης ζει στη νότια Εύβοια. Γλίτωσε από τις καταστροφικές πυρκαγιές και οι μέλισσές του επέζησαν. Ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο. «Και για εμάς εδώ, που είμαστε στα όρια της φωτιάς είναι μεγάλο το πρόβλημα, διότι δεν υπάρχει πλέον η νομή που υπήρχε. Στις λίγες νομές που υπάρχουν, στις μικρές εκτάσεις που έχουν απομείνει, θα υπάρξει συνωστισμός από μέλισσες».

Όσοι μελισσοκόμοι από τη βόρεια Εύβοια κατάφεραν να σώσουν τα μελίσσια τους, προσπαθούν τώρα να στήσουν κυψέλες στα νότια του νησιού. Ως αποτέλεσμα η τροφή για όλες τις μέλισσες περιορίζεται, ενώ συγχρόνως έχουν γίνει πιο ευαίσθητες σε ασθένειες. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν και την παραγωγή μελιού. Ο Γιάννης Μαστρογιάννης παρατηρεί ότι η νέα κατάσταση οδηγεί μελισσοκόμους και ντόπιους σε διαρκές διενέξεις για το πού θα στήσουν την παραγωγή τους.

Έλληνες επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το καλοκαίρι ότι θα χορηγήσει 500 εκατομμύρια ευρώ για τα θύματα των πυρκαγιών στην Εύβοια και την Αττική. Αντίστοιχα πακέτα βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν στο μέλλον να είναι ολοένα και συχνότερα, αν η κλιματική αλλαγή, συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφό. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Το αποτέλεσμα του παρατεταμένου καύσωνα είναι οι δασικές πυρκαγιές. Η εξάλειψη των δασών προκαλεί πλημμύρες και οι πλημμύρες διαβρώνουν το έδαφος. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην ερημοποίηση. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα».

Μάλιστα σε μελέτη για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Χρήστος Ζερεφός και άλλοι επιστήμονες προσδιορίζουν με ακρίβεια τις οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Η συνολική ζημία από την κλιματική αλλαγή μπορεί να ανέλθει στα 700 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του αιώνα: ποσό υπερδιπλάσιο του τρέχοντος εθνικού χρέους.

Στη Διάσκεψη για το Κλίμα που διεξήχθη στη Γλασκώβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο κλιματικό νόμο στην Ελλάδα στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού. Στόχος είναι η σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030, μέσω της πλήρους απεξάρτησης από τον άνθρακα ως το 2028. Ωστόσο εδώ και καιρό η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα συναντά αντιστάσεις. Πριν από 20 χρόνια η Ελλάδα ήταν η τέταρτη χώρα παραγωγός λιγνίτη στην Ευρώπη. Ακόμη και σήμερα περίπου 10.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από αυτόν. Επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κατασκευάζει για παράδειγμα αιολικά πάρκα χωρίς να λαμβάνει υπόψη το φυσικό περιβάλλουν και τους τοπικούς πληθυσμούς. Ο Χρήστος Ζερεφός πάντως παραμένει αισιόδοξος και σημειώνει κλείνοντας: «Είναι η αρχή μιας νέας εποχής, οπότε λάθη θα συμβούν, είμαι σίγουρος. Αλλά είναι καλό που ξεκινάμε τώρα».

Πηγή: Deutsche Welle