Πέντε στα πέντε για τον Ιερώνυμο στις εκλογές για την πλήρωσε των κενών μητροπόλεων. Ο Αρχιεπίσκοπος πέτυχε να εκλεγούν όλοι όσοι είχαν τις "ευλογίες του" .
Με τις εκλογές αυτές ο Ιερώνυμος έχει από το 2008 που εξελέγη Αρχιεπίσκοπος έχει "τοποθετήσει" συνολικά 34 νέους μητροπολίτες δημιουργώντας μια πολύ ισχυρή ομάδα η οποία θα παίξει και ουσιαστικό ρόλο στη διαδοχή του.
Οι εκλογές και των πέντε νέων μητροπολιτών (Περιστερίου, Λαγκαδά, Κιλκισίου, Καστορίας και Θήρας) δεν έκρυβαν εκπλήξεις με εξαίρεση ίσως την περίπτωση του μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητου ο οποίος είχε αποσπάσει υποσχέσεις από πολλούς Ιεράρχες για την μητρόπολη Λαγκαδά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκλογή στην μητρόπολη Περιστερίου όπου η Σύνοδος εξέλεξε έναν ιεράρχη ο οποίος έχει υπηρετήσει και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η πλήρωση της θέσης με εκλογές έγινε αφού το Φανάρι απέκλεισε τη μετάθεση μητροπολίτη από τη Βόρεια Ελλάδα.
Ποιοί είναι οι πέντε νέοι μητροπολίτες
Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς
Ο νέος μητροπολίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς γεννήθηκε το 1960, σπούδασε νομικά και θεολογία στο ΑΠΘ και κανονικό δίκαιο και θρησκειολογία στο Παρίσι.
Είναι καθηγητής στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Paris XIII.
Τέλος να αναφερθεί ότι από το 2009 είναι καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.
Το τριπρόσωπο
1) Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς: (63) ψήφους
2) Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Νικολάου: (33) ψήφους
3) Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Καραμολέγκος: (18) ψήφους
Μητροπολίτης Λαγκαδά ο Πλάτων Κρικρής
Με 55 ψήφους η Σύνοδος εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Πλάτωνα Κρικρή νέο Μητροπολίτη Λαγκαδά. Ο κ. Πλάτων γεννήθηκε στην Πάτμο το 1962.
Tον Απρίλιο του 1979 άκυρη μοναχός.
Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Μονής της Πάτμου ,κατηχητής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου και ασχολήθηκε με την παλαιογραφία στην Πατμιακή βιβλιοθήκη.
Το 1997 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου έως σήμερα υπηρετεί ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημήτριου Αμπελοκήπων, τον οποίον εξωράισε, επεράτωσε δε και εξόπλισε Ενοριακό Ξενώνα Φιλοξενίας ιδρύοντας εντός αυτού Παρεκκλήσιον προς τιμήν της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.
Σπούδασε θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (1996-1998).
Το επόμενο έτος έλαβε Δίπλωμα Ειδίκευσης (master)στον τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Δογματικής Θεολογίας με το βαθμό Άριστα.
Το τριπρόσωπο
1) Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής (59) ψήφους
2) Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος (48) ψήφους
3) Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Πακαλίδης (5) ψήφους
Μητροπολίτης Κιλκισίου ο Βαρθολομαίος Αντωνίου
Με 58 ψήφους η Σύνοδος εξέλεξε μητροπολίτη Κιλκισίου τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αντωνίου – Τριανταφυλλίδη .
Ο κ.Βαρθολομαίος, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το έτος 1969.Χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1992 και Πρεσβύτερος το έτος 1994,.Υπηρέτησε από του έτους 1995 και έως της εκλογής του στον Ιστορικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επί της Οδού Κυδαθηναίων στην περιοχή της Πλάκας.
Παράλληλα, από του έτους 2001 υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Διευθυντής του Γραφείου Επικυρώσεων και Γραμματέας των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Πολιτιστικής Ταυτότητος και Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, καθώς και ως Μέλος της Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Είναι Απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας και της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
Ως Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος ήταν επίσης υπεύθυνος για το Πρόγραμμα των 261 Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον επίσημο εορτασμό των 200 ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Επίσης συμμετέσχε ως Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου στην κοινή Ομάδα Εργασίας Πολιτείας και Εκκλησίας μετά της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εκπόνηση Πανελλήνιων Μαθητικών Διαγωνισμών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Το τριπρόσωπο
1) Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου: (62) ψήφους
2) Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος: (40) ψήφους
3) Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης: (8) ψήφους
Μητροπολίτης Καλλίνικος Γεωργάτος
Ο κ. Καλλίνικος, μέχρι σήμερα υπηρετούσε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου.Γεννήθηκε το 1966 στην Έδεσσα.Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης και στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Υπηρέτησε επτά χρόνια ως δάσκαλος σε σχολεία της Έδεσσας, της Κρήτης, της Αθήνας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Από το 1995 εργάζεται στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου, επί 26 συναπτά έτη, κατ’ αρχήν ως λαϊκός γραμματεύς και οδηγός του Μητροπολίτη Ιερόθεου.Στις 18 Σεπτεμβρίου 1999 εκάρη μοναχός,.Την 1η Ιανουαρίου 2000 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος.
Τέλος, έχει εκπροσωπήσει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, έχει συμμετάσχει ως Εισηγητής και Σύνεδρος σε Συνέδρια και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Τύπο.
Το τριπρόσωπο
1) Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος: (54) ψήφους
2) Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος: (44) ψήφους
3) Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς: (21) ψήφους
Μητροπολίτης Θήρας ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσάκης
Νέος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων εξελέγη ο 51χρονο; Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσάκης.
Ως διάκονος αρχικά υπηρέτησε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και αργότερα μετατέθηκε στο Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου.
Ο συγκεκριμένος αρχιμανδρίτης που υπηρετεί στην Ιερά Σύνοδο σχεδόν τρεις δεκαετίες, από το 1994, είναι απόφοιτος της Ριζαρείου και κάτοχος πτυχίου Θεολογίας από το ΕΚΠΑ και θεωρείται βαθύς γνώστης της εκκλησιαστικής διοίκησης.
Το τριπρόσωπο
1) Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσάκης: (69) ψήφους
2) Επίσκοπος Τεγέας Θεόκλητος: (13) ψήφους
3) Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Καραμολέγκος: (13) ψήφους