Στην δημοσιότητα βγήκαν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που δολοφόνησε, πέρσι τον Νοέμβριο, η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, Μοσάντ, τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονα του Ιράν, Μοσέν Φαχριζαντέχ.
Ειδικότερα το περασμένο Σάββατο οι «New York Times» δημοσίευσαν ένα άρθρο όπου αναφέρουν ότι για την δολοφονία του «πατέρα» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν η Μοσάντ χρησιμοποίησε ένα πολυβόλο όπλο τεχνητής νοημοσύνης που ελεγχόταν από έναν ελεύθερο σκοπευτή εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μέσω δορυφόρου.
Αν και το χρονικό διάστημα που ακολούθησε μετά την δολοφονία διακινήθηκαν αρκετά σενάρια σχετικά με τον τρόπο που έγινε, η έγκυρη εφημερίδα του Ισραήλ «Jerusalem Post» τόνισε σε σημερινό της άρθρο ότι είναι σε θέση, πλέον, να επιβεβαιώσει πλήρως αυτά που έγραψαν οι «New York Times».
Σύμφωνα με την έκθεση, «Ιρανοί πράκτορες που εργάζονταν για τη Μοσάντ είχαν σταθμεύσει ένα μπλε φορτηγό Nissan στην άκρη του δρόμου που συνδέει την πόλη Aμπσάρντ με τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο. Το σημείο ήταν σε ένα ελαφρύ υψόμετρο με θέα τα οχήματα που πλησίαζαν. Στην καρότσα του φορτηγού ήταν κρυμμένο, κάτω από μουσαμάδες και δομικά υλικά, ένα πολυβόλο ελεύθερου σκοπευτή 7,62 χιλιοστών».
«Γύρω στη 1 το μεσημέρι, οι ιρανοί πράκτορες έλαβαν σήμα ότι ο Φαχριζαντέχ, η σύζυγός του και μια ομάδα ένοπλων φρουρών με αυτοκίνητα συνοδείας επρόκειτο να αναχωρήσουν για το Aμπσάρντ, όπου αρκετοί από την ελίτ του Ιράν έχουν δεύτερες κατοικίες και βίλες διακοπών », αναφέρει η έκθεση.
Στη συνέχεια, η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς πώς ο ελεύθερος σκοπευτής που σκότωσε τον Φαχριζαντέχ το έκανε εξ αποστάσεως από το Ισραήλ, πάνω από 1.600 χιλιόμετρα μακριά, αφότου οι πράκτορες είχαν προλάβει να διαφύγουν από το Ιράν.
Το πυροβόλο όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα ειδικό μοντέλο ενός βελγικού πολυβόλου FN MAG προσαρτημένο σε μια προηγμένη ρομποτική συσκευή.
Μεταφέρθηκε λαθραία στο Ιράν σε μικρά κομμάτια σε μια διαδικασία που διήρκησε αρκετούς μήνες επειδή όλα μαζί τα εξαρτήματα του όπλου ζύγιζαν περίπου έναν ολόκληρο τόνο.
Μια νέα λεπτομέρεια στην έκθεση ήταν ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή των στοιχείων απέτυχαν, αφήνοντας έτσι αρκετό από το όπλο άθικτο για τους Ιρανούς να καταλάβουν τι είχε συμβεί.
Πολλές από τις παραπάνω λεπτομέρειες δημοσιεύθηκαν από το The Jewish Chronicle σε μια έκθεση τον Φεβρουάριο, μετά από αντιφατικές αναφορές στο Ιράν, το Ισραήλ και παγκοσμίως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 σχετικά με το αν χρησιμοποιήθηκε τηλεχειριζόμενο όπλο ή ομάδα κρούσης. Πλέον όμως είναι πλήρως επιβεβαιωμένο, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, πως η δολοφονία έγινε με τηλεχειριζόμενο όπλο.
Τη στιγμή της δολοφονίας, οι περισσότεροι ανώτεροι ισραηλινοί αναλυτές των μέσων άμυνας και πληροφοριών έτειναν πολύ προς τη θεωρία της χρησιμοποίησης ομάδας κρούσης, θεωρώντας το σενάριο της χρησιμοποίησης όπλου με τηλεχειρισμό ως παραπληροφόρηση για να «ρίξει στάχτη» στα μάτια του το Ιράν και να δώσει χρόνο στην ομάδα κρούσης να διαφύγει.
Όταν δολοφονήθηκε Φαχριζαντέχ, πολλαπλές πηγές πληροφοριών ανέφεραν στην Jerusalem Post ότι η απώλεια του μπορεί να είναι αποτελέσει μια τόσο σημαντική οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικές βόμβες όσο και η καταστροφή της πυρηνικής μονάδας Νατανζ τον Ιούλιο του 2020.
Πήγες της Jerusalem Post αναφέρουν ότι ένας άγνωστος άνδρας με το όνομα "Φαρχι" αντικατέστησε τον Φαχριζαντέχ, παρά το γεγονός πως οι ειδικοί έλεγαν ότι ήταν αδύνατη η πλήρης αντικατάσταση του.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η επιχείρηση πέτυχε να προκαλέσει χάος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για μερικούς μήνες, αλλά ότι η Τεχεράνη έχει ανακάμψει προ πολλού.
Από την άλλη πλευρά, άλλοι λένε ότι ακόμη και αν το Ιράν αποφασίσει να προχωρήσει στον εμπλουτισμό του ουρανίου του έως και 90%, δηλαδή σε επίπεδο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό όπλο, θα πρέπει να συγκεντρώσει και τα υπόλοιπα στοιχεία που χρειάζονται για την κατασκευή του.
Αυτά περιλαμβάνουν την έκρηξη και την καθοδήγηση των πυραύλων στο στόχο. Η βοήθεια του Φαχριζαντέχ θα ήταν καθοριστική σε αυτά τα θέματα και έτσι η απώλειά του είναι ακόμα αισθητή και επιβραδύνει τους Ιρανούς.
Πηγη: Jerusalem Post