Τουρκία και Ιράκ συσφίγγουν τις σχέσεις τους μέσω της αγοράς οπλικών συστημάτων

 
Τουρκία και Ιράκ συσφίγγουν τις σχέσεις τους μέσω της αγοράς οπλικών συστημάτων

Ενημερώθηκε: 03/09/21 - 14:41

Μια πιθανή συμφωνία όπλων μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ πιθανότατα θα ενισχύσει τους πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών, σημειώνει σε άρθρο της η αγγλόφωνη σαουδαραβική εφημερίδα Arab News.

Στις 30 Αυγούστου, ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας Τζούμα Ινάντ δήλωσε ότι η Βαγδάτη ενδιαφέρεται να αγοράσει, επιθετικά ελικόπτερα T129 ATAK, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και άλλα εξελιγμένα όπλα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Βayraktar TB2.

Η Άγκυρα δηλώνει ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, επειδή η πώληση των ελικοπτέρων απαιτεί άδεια εξαγωγής από τις ΗΠΑ, καθώς χρησιμοποιούν κινητήρες που κατασκευάζονται από ένα κονσόρτσιουμ αμερικανικών και βρετανικών εταιρειών.

Το πακέτο όπλων αναμένεται να ενισχύσει τη στρατιωτική ετοιμότητα του Ιράκ στον αγώνα κατά του Ντάες. Είναι επίσης πιθανό να ενισχύσει τους πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών που αναπτύσσονται σταθερά από περσι όταν και ανέλαβε τα καθήκοντα του ως πρωθυπουργός του Ιράκ ο Μουσταφά Αλ-Καντίμι.

Ο Ερόλ Μπουράλ, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για την Άμυνα κατά της Τρομοκρατίας και της Ριζοσπαστικοποίησης (TERAM), που εδρεύει στην Άγκυρα, δήλωσε ότι ειδικά τα τουρκικά drone θα ήταν πολύ χρήσιμα για το Ιράκ, λόγω της αποδεδειγμένης ικανότητάς τους να επιτηρούν μεγάλες εκτάσεις και ταυτόχρονα να πυροβολούν σε στόχους.

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν από την Τουρκία και δοκιμάστηκαν τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες περιοχές συγκρούσεων έφεραν πολύ καλά αποτελέσματα ειδικά εναντίον ένοπλων ομάδων και τρομοκρατικών οργανώσεων χρησιμοποιώντας μη συμβατικές μεθόδους» δήλωσε ο Μπουράλ προσθέτοντας ότι το Ιράκ με τα Bayraktar θέλει να αντιγράψει αυτές τις μεθόδους για να ελέγξει τόσο τα σύνορά του όσο και τις περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν το Ιράκ αποκτήσει αυτά τα οπλικά συστήματα «για να διασφαλίσει τη δική του εσωτερική και συνοριακή ασφάλεια θα συμβάλει επίσης στην ίδια την ασφάλεια της Τουρκίας».

Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνεί και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που κατά τη Διάσκεψη της Βαγδάτης για Συνεργασία και Συνεργασία στις 28 Αυγούστου δήλωσε ότι «Εάν το Ιράκ είναι ασταθές, ολόκληρη η περιοχή δεν θα επιτύχει σταθερότητα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Βαγδάτη για την επίτευξη σταθερότητας».

«Η αγορά αυτού του νέου αμυντικού εξοπλισμού, ειδικά των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και ο βαθμός χρησιμοποίησης κατά των τρομοκρατικών απειλών στην περιοχή, θα καθορίσει τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» υπογράμμισε στο Arab News ο Τούνα Αϊγκουν, ειδικός αναλυτής για το Ιράκ στην δεξαμενή σκέψης ORSAM , που έχει έδρα την Άγκυρα.

Μια συμφωνία για την αγορά οπλικών συστημάτων μεταξύ Τουρκίας-Ιράκ πιθανότατα θα συνοδεύεται και με επιπρόσθετες συμφωνίες για τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση, που όπως σημείωσε ο Αϊγκούν θα φέρει ακόμα πιο κοντά τις δύο χώρες.