Δεδομένος θεωρείται πλέον ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και τα δύο ερωτήματα που προκύπτουν είναι ο χρόνος ανακοίνωσής του και οι αλλαγές.
Όσον αφορά το χρόνο υλοποίησης, δεν αποκλείεται η ανακοίνωση να γίνει και σήμερα, σενάριο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ώστε αύριο η καθορισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να γίνει με τη νέα σύνθεση. Οι αποφάσεις άλλωστε έχουν ληφθεί από την προηγούμενη βδομάδα.
Μια άλλη εκτίμηση είναι για το προσεχές Σαββατοκύριακο, αν και έμπειρα πολιτικά στελέχη, επισημαίνουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας για την ΔΕΘ, δεδομένου ότι οι περισσότεροι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και περιμένουν να δουν πού θα βρίσκονται την επομένη του ανασχηματισμού.
Τα ονόματα
Από τους 20 υπουργούς, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του κ. Σκέρτσου, αμετακίνητοι θεωρούνται, σύμφωνα με πηγές, ο Αδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργείο Υποδομών, ο Κώστας Σκρέκας στο υπουργείο Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Εργασίας και ο Σπήλιος Λιβανός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο ίδιο γκρουπ τοποθετείται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς πιστεύεται ότι δεν θα αλλάξει η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου.
Από εκεί και πέρα τα διάφορα σενάρια που υπάρχουν εμπλέκουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχεδόν όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου είτε για μετακίνηση σε άλλο πόστο είτε για έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα.
Ουδείς μπορεί να σιγουριά, ποιοι υπουργοί βρίσκονται με το… ένα πόδι εκτός κυβέρνησης ωστόσο κάποιοι θα «πληρώσουν» αστοχίες και κακούς χειρισμούς σε κρίσιμα ζητήματα.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η παραμονή του Χρυσοχοϊδη στο εν λόγω υπουργείο είναι για τους περισσότερους αμφίβολη. Και αν φύγει από το ΠΡΟ.ΠΟ θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα (πχ. Δικαιοσύνης ή Ναυτιλίας) ή α μείνει εκτός;
Εχει ενδιαφέρον να δούμε αν στα υπουργεία Υγείας, Πολιτισμού και Παιδείας θα παραμείνουν οι Β. Κικίλιας, Λ. Μενδώνη και Ν. Κεραμέως.
Αλλαγές, ωστόσο, δεν αποκλείονται σε επίπεδο υφυπουργών, κάτι που απαντά και στο ερώτημα το οποίο αφορά την κατεύθυνση που θα έχουν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το άνοιγμα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταματήσει εδώ, καθώς διανύοντας τον τρίτο χρόνο θητείας η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει και προς την παραδοσιακή παράταξη. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η οπτική, τότε θα δούμε πολλούς βουλευτές σε θέσεις υφυπουργών.
Έτσι για παράδειγμα από την τριάδα βουλευτών που ανήκει στη σκληρή δεξιά πτέρυγα του κόμματος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Θάνος Πλεύρης και Κώστας Καραγκούνης, ένας εκ των οποίων δεν αποκλείεται να λάβει υπουργικό ρόλο ή υφυπουργού.
Τέλος, μεγάλο ερώτημα, και η θέση του Νίκου Χαρδαλιά, όσο τόσο για τα θέματα υγείας όσο για τις ευθύνες στο ζήτημα των πυρκαγιών.