Η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ δεν μάσησε τα λόγια στην πρώτη της ομιλία από το βήμα της έδρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Η εξειδικευμένη στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δικηγόρος ήταν απίστευτη, ειλικρινής και σκληρή στην διάρκεια της οκτώ λεπτών ομιλια της. Μίλησε εξ ονόματος της Νάντια Μουράντ και όλων των Γεζίντι για τα εγκλήματα που το Ισλαμικό Κράτος διαπράττει καθημερινά σε βάρος της κουρδικής μειονότητας.
Μπροστά σε όλες τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών του ΟΗΕ η σύζυγος του Τζόρτζ Κλούνεϊ ζήτησε «συγγνώμη» από όλες τις γυναίκες της κοινότητας Γεζίντι και τόνισε πως αισθάνεται ντροπή και απογοήτευση που τα Ηνωμένα Έθνη «παρακολουθούν» τους τζιχαντιστές να κομπάζουν για τις μαζικές δολοφονίες, την υποδούλωση των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών των Γεζίντι.
Η Αμάλ Κλούνεϊ παρουσίασε στα μέλη της ολομέλειας του ΟΗΕ την Νάντια Μουράντ, τη γυναίκα που το Ισλαμικό Κράτος αιχμαλώτισε το 2014, την μετέτρεψε σε σκλάβα του σεξ, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει. Η Νάντια Μουράντ ανακηρύχθηκε πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ. «Είμαι περήφανη που σε γνωρίζω, Νάντια και συγγνώμη που σε έχουμε απογοητεύσει», είπε η Αμάλ. «Ελπίζω ότι ο σημερινός σου διορισμός θα αποτελέσει σημείο καμπής για όλα τα θύματα της σεξουαλικής βίας και της εμπορίας ανθρώπων».
Η μητέρα και τα έξι αδέλφια της Νάντια Μουράντ είναι ανάμεσα στα 600 άτομα της κοινότητας Γεζίντι που δολοφονήθηκαν μέσα σε μία ημέρα από το Ισλαμικό Κράτος. «Μην έχετε καμία αυταπάτη για όσα μας εξιστόρησε η Νάντια. Είναι γενοκτονία. Οι γενοκτονίες δεν γίνονται τυχαία. Υπάρχει σχέδιο», συμπλήρωσε η λιβανικής καταγωγής δικηγόρος. «Είναι η πρώτη μου ομιλία στον ΟΗΕ. Θα ήθελα να πω ότι αισθάνομαι περήφανη, αλλά δεν είμαι. Ως μια γυναίκα που πιστεύει στα Ηνωμένα Έθνη αισθάνομαι ντροπή που τα κράτη μέλη δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν αναλαμβάνουν δράση για την πρόληψη και την τιμωρία της γενοκτονίας των Γεζίντι επειδή μπαίνουν στη μέση τα συμφέροντά τους».
Τέλος, απευθυνόμενη πάλι προς τη νέα πρέσβειρα Καλής Θελήσεως η κ. Κλούνεϊ είπε: «Και σε εκείνους που πίστευαν ότι με τις πράξεις τους θα μπορούσαν να σε καταστρέψουν, λέμε αυτό: Το πνεύμα της Νάντια Μουράντ δεν έχει σπάσει και η φωνή της δεν θα σιωπήσει, γιατί από σήμερα, η Νάντια είναι πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών, η οποίος θα μιλά εκ μέρους των επιζώντων σε όλο τον κόσμο».
Οι μαχητπες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που κράτησαν αιχμάλωτες ως σκλάβες, δολοφόνησαν και βίασαν γυναίκες και παιδιά της μειονότητας των Γεζίντι πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, με κάθε τίμημα, δήλωσε η Αμάλ Κλούνεϊ.
Η Κλούνεϊ, που εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers στο Λονδίνο, έχει αναλάβει την αποστολή να ασκηθούν διώξεις σε βάρος της ισλαμιστικής οργάνωσης μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι τζιχαντιστές του ΙΚ εναντίον της κοινότητας των Γεζίντι.
Τον Ιούνιο η δικηγόρος ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπήσει γυναίκες Γεζίντι στο Ιράκ, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως σεξουαλικές σκλάβες, υπέστησαν βιασμό και ήταν θύματα γενοκτονίας από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.
«Είναι βασανιστικό να ακούς τις καταθέσεις κοριτσιών ηλικίας 11 και 12 ετών να μιλούν για το τι έζησαν. Και ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε ο,τιδήποτε σχετικά με αυτό» είπε η Κλούνεϊ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC σήμερα.
«Υποβάλλουν τους ανθρώπους σε πλύση εγκεφάλου και νομίζω ότι ένας από τους τρόπους να αναλάβουμε δράση εναντίον τους είναι να αποκαλύψουμε τις κτηνωδίες τους και τη διαφθορά τους και εν μέρει μπορεί να γίνει αυτό με τη διεξαγωγή δικών».
Σε ερώτηση που της υποβλήθηκε εάν θα παραμείνει προσηλωμένη σε αυτήν την υπόθεση «με κάθε τίμημα», η σύζυγος του Αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη απάντησε ότι θα το κάνει, προσθέτοντας ότι δεν λαμβάνει αυτήν την απόφαση ελαφρά τη καρδία.
«Το συζητήσαμε και έχουμε επίγνωση των κινδύνων που υπάρχουν, φυσικά» υπογράμμισε, αναφέροντας τη συζήτηση που είχε με τον Τζορτζ Κλούνεϊ.
«Δεν είναι αστείο. Πρόκειται για το Ισλαμικό Κράτος» επισήμανε.
Δείτε την ομιλία της Αμάλ: