Σπαγγέτι με γαρίδες, κοτόπουλο και τσορίθο και μια ιδέα κρόκο.
Ένα πεντανόστιμο πιάτο, με "αέρα" ισπανικό που θα σας καταπλήξει. Το… ανακάτεμα ετερόκλητων υλικών όπως οι γαρίδες, το φιλέτο κοτόπουλο και το τσορίθο θυμίζει πολύ την παέγια. Εδώ, το ρύζι αντικαθίσταται με πολύ λεπτά μακαρόνια, τα πιο λεπτά που μπορείτε να βρείτε. Παραδοσιακά, στην Ισπανία κάνουν αυτό το πιάτο με "μαλλιά αγγέλου", τα fideos, που μοιάζουν πολύ με το φιδέ που βρίσκουμε στην Ελλάδα.
Τα λεπτά αυτά ζυμαρικά μαγειρεύονται μέσα στο ζουμάκι από το τσορίθο και γίνονται πολύ λαχταριστά. Τσορίθο είναι σχετικά εύκολο να βρει κανείς στην ελληνική αγορά. Είναι στην ουσία ένα σαλάμι με πολύ πάπρικα. Αν βρεθείτε μπροστά από τσορίθο, μην του "γυρίσετε την πλάτη", άρπαξτε το και φτιάξετε αυτή την ωραία συνταγή. Θα το σερβίρετε παρέα με μια πράσινη σαλάτα και ένα δροσερό κρασί και θα το απολαύσετε, είμαι σίγουρη!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ
100 γρ. τσορίθο σε μικρούς κύβους
150 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες χωρίς το κέλυφος
150 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
1 πιπεριά κόκκινη
150 γρ σάλτσα ντομάτας
4-5 “κλωστούλες” κρόκος Κοζάνης
σε ένα σφηνάκι νερό 100 ml λευκό κρασί 30 ml ελαιόλαδο
350 γρ. σπαγγέτι ολικής ή απλά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμασία Κόβετε το τσορίθο σε κύβους. Κόβετε και το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβετε το φρέσκο κρεμμυδάκι και την κόκκινη πιπεριά. Ρίχνετε τις “κλωστούλες” του κρόκου στο σφηνάκι με το νερό. Μαγείρεμα Βάζετε στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το αφήνετε να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Τα βγάζετε και τα κρατάτε σε ένα πιάτο. Ρίχνετε στο τηγάνι 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο και τα αφήνετε να “μαραθούν”. Δεν θα χρειαστεί πάνω από 1-2 λεπτά. Ρίχνετε και τις πιπεριές και ανακατεύετε. Σε αυτό το σημείο προσθέτετε τα μισοψημένα κομμάτια του κοτόπουλου, τις γαρίδες και τους κύβους του τσορίθο. Ανακατεύετε καλά. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το μείγμα του κρόκου. Αφήνετε να μαγειρευτούν για 4-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε και τον χυμό της ντομάτας, ανακατεύετε και αφήνετε να βράσει ένα ακόμα πεντάλεπτο. Το τσορίθο θα βγάλει το λίπος, το άρωμα και τη γεύση της πάπρικας και μέσα σε αυτό το ωραίο ζουμάκι θα μαγειρευτούν το κοτόπουλο και οι γαρίδες. Αυτό δίνει μεγάλη νοστιμιά. Έχετε σουρώσει τα σπαγγέτι και τα αδειάζετε μέσα στο τηγάνι, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως !
Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο http://www.foodurismo.com