Η διεθνής έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2021 ολοκληρώθηκε, σήμερα, Πέμπτη 15 Ιουλίου με την εκδήλωση με θέμα «Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, Δυνατότητες και Ανάπτυξη - Απαιτήσεις και Εφαρμογές».
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στην ομιλία του, τόνισε ότι είναι αναγκαία «η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων με προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση της Κρήτης.
Για τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε ότι «έχουν καθοριστεί οι προτεραιότητες και οι απαιτήσεις με στόχο την προσαρμογή στο μέλλον» ενώ υπογράμμισε ότι «επιδίωξη είναι η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα»
Ειδικότερα, για το πρόγραμμα πρόσκτησης φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι στόχος είναι «η μεγιστοποίηση του οφέλους για την ελληνική οικονομία και τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα» ενώ στην ίδια κατεύθυνση, όπως είπε, κινείται και το πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των τεσσάρων ΜΕΚΟ.
Για τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, τόνισε ότι αποτελεί κομμάτι της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και «αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος αλλά και αξιόπιστη στρατιωτική επιλογή στα χέρια της ηγεσίας».
Αναφορικά με την Πολεμική Αεροπορία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι ενισχύεται με την προμήθεια των ελικοπτέρων Romeo, το πρόγραμμα απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale αλλά και την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε Viper. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία του νέου διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Μιχαήλ Παπαδάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που ενισχύουν το ρόλο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε τη δημιουργία του ενιαίου μητρώου επιχειρήσεων αμυντικού τομέα για την άμεση ενημέρωση των ελληνικών εταιριών του κλάδου για διεθνείς διαγωνισμούς, του νεοσύστατου συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας με γνωμοδοτικό χαρακτήρα για να εισηγείται τις βασικές επιλογές κατά τον προγραμματισμό της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και τη συνέχιση του καταλόγου της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
«Υποστηρίζουμε τη συμμετοχή εγχώριων βιομηχανικών φορέων στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης» είπε ο Μ. Παπαδάκης ενώ προσέθεσε: «Τα συγκεκριμένα προγράμματα καλύπτουν μεγάλο φάσμα τεχνολογιών του αμυντικού αλλά και διαστημικού τομέα ενώ προσφέρουν ευκαιρίες για δικτύωση μεταξύ αμυντικών βιομηχανιών».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσος Ροζολής χαρακτήρισε την ελληνική αμυντική βιομηχανία «πόλο έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος», κάτι που όπως είπε, αποδείχθηκε από τη συμμετοχή στη φετινή έκθεση.
Στόχος των ελληνικών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας είναι, σύμφωνα με τον Τ. Ροζολή, οι συνεργασίες τόσο για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και με ξένες εταιρείες διεθνή προγράμματα.
«Ζητάμε», είπε, «συμβόλαια βιομηχανικής συνεργασίας» ενώ συμπλήρωσε ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι αναγκαία διότι παρέχει «αυτάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας».
Για τις προτάσεις της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ο Τ. Ροζολής επισήμανε επιγραμματικά:
Πρώτον, ίδρυση υπουργείου/υφυπουργείου ή αναπληρωτή υφυπουργού για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Δεύτερον, απαίτηση για 30% βιομηχανικές επιστροφές από εξοπλισμούς.
Τρίτον, άμεση εξυγίανση με οποιονδήποτε τρόπο των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών.
Τέταρτον, ενεργοποίηση του Συμβουλίου Άμυνας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας.
Πέμπτων, συμμετοχή σε μεγάλα ευρωπαϊκά ή αμερικανική προγράμματα.