Ο ερχόμενος Οκτώβριος θα είναι ο πιο σημαντικός μήνας για τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος θα επισκεφτεί την Αμερική και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Τζό Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο κ. Βαρθολομαίος θα έχει την ευκαιρία να θέσει για μια ακόμη φορά ζητήματα που έχουν σχέση με τις θρησκευτικές ελευθερίες. Στον αντίποδα γεγονός είναι οτι η επίσκεψη αυτή θα προκαλέσει νέα κρίση στις σχέσεις του Φαναρίου με τη Μόσχα η οποία κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για όργανο των Αμερικανών.
Αν και προβάλλεται ιδιαίτερα το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια για νέα αλλαγή του καθεστώτος.
Αυτό που ελπίζει ο κ.Βαρθολομαίος είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης η οποία παραμένει κλειστή από το 1971 για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον και από την αμερικάνικη κυβέρνηση.Η επαναλειτουργία της μπορεί να επιτευχθεί καθώς και οι Τούρκοι αναζητούν "ενέργειες" που θα ικανοποιήσουν τη Δύση.
Ωστόσο όλα δείχνουν οτι μετά από αυτό το ταξίδι (θα ακολουθήσει της επίσκεψης στην Ουκρανία) θα αλλάξουν πολλά στον κόσμο της Ορθοδοξίας.
Το Ουκρανικό, η κατάσταση στα Βαλκάνια αλλά και οι σχέσεις με τα πατριαρχεία Αντιόχειας και Ιεροσολύμων θα είναι από τα θέματα που θα εξετασθούν. Παράλληλα θα εξετασθούν και θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον.
Όπως το μεγάλο θέμα είναι οι σχέσεις με το Πατριαρχείο της Μόσχας το οποίο έχει ξεκαθαρίσει οτι ο Βαρθολομαίος ήταν και είναι το "κόκκινο πανί", όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά γιατί αποτελεί εμπόδιο για τον ρόλο που θέλει να παίξει στην ορθόδοξη Εκκλησία.
Σύμφωνα με το real.gr
Ηεπίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αμερική το διάστημα 23 Οκτωβρίου -3 Νοεμβρίου θα είναι η έκτη κατά σειρά απο την ανάληψη των καθηκόντων του το 1991. Εκτοτε, ο κ. Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία στα ταξίδια του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού να συναντηθεί με τρείς Αμερικανούς προέδρους στον Λευκό Οίκο (Κλίντον,Μπους και Ομπάμα).
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα τον υποδεχθει με την σειρά του στον Λευκό Οίκο – πιθανότατα στις 26 Οκτωβρίου - ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.
Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθεί σε μια εποχή που η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει – δια στόματος της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, που συναντήθηκε πρόσφατα με τον κ. Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη- «δεσμευμένη στην υποστήριξη της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο» και εκτιμά «τη συνεργασία τους με την Ορθόδοξη κοινότητα παγκοσμίως και τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και την περιοχή».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αντί για τα θυρανοίξια – οπως αρχικά προγραμματιζόταν - θα μεταβεί τελικά στον υπο ανέγερση ναό και θα ευλογήσει. Ο κ. Βαρθολομαίος επιδιώκει και θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς με την ομογένεια στην Αμερική.
Προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι διολου τυχαίο ότι θα συνδυάσει την φετινή επίσκεψη του στις ΗΠΑ με τον εορτασμό των 30 χρόνων απο την ενθρόνιση του. Θέλοντας επίσης να έρθει σε επαφή με πιστούς και κλήρο θα περιοδεύσει σε τέσσερις πόλεις (Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Πίτσμπουργκ, Σικάγο) όπου θα διοργανωθούν σειρά εκδηλώσεων αλλά και βραβεύσεων προσωπικοτήτων με αφορμή την παρουσία του στη χώρα.
Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η απονομή του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Αθηναγόρας” στον επικεφαλής της Pfizer Αλβέρτο Μπουρλά , τον Τούρκο επιστήμονα Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της BioNTech, και τον ομογενή επικεφαλής της Regeneron, Tζορτζ Γιανκόπουλος.