Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με βασικό θέμα στην ατζέντα το εμβόλιο της AstraZeneca, και πιθανή αλλαγή στα ηλικιακά όρια στα οποία θα χορηγείται.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «kathimerini.gr» η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει εκ νέου την πιθανότητα αύξησης των ηλικιακών ορίων για τη χορήγηση του εμβολίου. Σημειώνεται πως το εμβόλιο είναι διαθέσιμο σήμερα σε όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών.
Στο μεταξύ, σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, ερευνώντας προσεκτικά, ένα προς ένα, τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν μετά από τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Το τελευταίο περιστατικό αφορά σε μια 36χρονη γυναίκα από τη Λέσβο, η οποία υπέστη θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca και εισήχθη στο νοσοκομείο στις 22 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, το εμβόλιο είχε χορηγηθεί στην 36χρονη δέκα ημέρες προτού μπει στο νοσοκομείο, δηλαδή κατά τις 12 Μαΐου. Πλέον, η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και παρακολουθείται από το ιατρικό προσωπικό.
Αυτό το περιστατικό ήρθε να προστεθεί στα τρία περιστατικά που καταγράφηκαν στην Κρήτη, και σε ένα ακόμη στη Λέσβου το οποίο αφορά 63χρονη γυναίκα η οποία κατέληξε λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της εταιρείας AstraZeneca.
Αναφερόμενη στο εμβόλιο της AstraZeneca, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει άλλο εμβόλιο οι γυναίκες κάτω των 50 ετών πρέπει να επιλέγουν κάποιο άλλο σκεύασμα. «Υπό τον όρο ότι υπάρχει άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις των νέων γυναικών, αλλά και των ανδρών όπου υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου ή εκείνους που δεν κυκλοφορούν, είναι καλύτερο να περιμένουν», είπε στον ΑΝΤ1.
Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο προβλήματος σε παρτίδες εμβολίων και όχι σε όλα, είπε ότι έχει συζητηθεί, όμως δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. «AstraZeneca και Johnson & Johnson, όμως, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο σε γυναίκες κάτω των 50 και σπανιότερα σε άνδρες», τόνισε.
Σχετικά με τα ποσοστά θρομβώσεων σε αυτές τις ηλικίες τόνισε ότι, «στις μεγάλες ηλικίες και τους άνδρες είναι 1-2 στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Στις νεότερες γυναίκες είναι 1-2 στις 50.000, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Αν είναι όμως άνθρωπος που καθημερινά εκτίθεται και δεν έχει επιλογή εμβολίου, πρέπει να εμβολιάζεται, έστω και με αυτά τα δύο σκευάσματα».