Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 20 Μαΐου, Η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη των: Μαρτύρων Θαλλελαίου του ιατρού, Αλεξάνδρου και Αστεριού, Οσίου Μάρκου του ερημίτου, Νικήτα, Ιωάννου και Ιωσήφ κτιτόρων της εν Χίω «Νέας Μονής» και Θαλασσίου, Λυδίας πορφυροπώλιδος της Φιλιππησίας, και πρώτης Ευρωπαίας χριστιανής.
Σήμερα γιορτάζουν οι: Θαλλελαίος, Θαλής, Λυδία (Λήδα, Λύδα).
Αγία Λυδία η Φιλιππησία: Η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή
Η Αγία Λυδία η Φιλιππησία είναι Aγία τόσο της Ορθόδοξης όσο και της Καθολικής Εκκλησίας. Το Βαπτιστήριο-Ναός της Αγίας Λυδίας, ήταν δίπλα στο Ζυγάκτη ποταμό (κοντά στους αρχαίους Φιλίππους).
Η Λυδία ήταν έμπορος πορφύρας από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας. Τα Θυάτειρα (κατ. Θυατειρηνός) ήταν αρχαία πόλη της Λυδίας, στην δυτική πλευρά της Μικράς Ασίας, σε απόσταση περίπου 50 χιλιόμετρα από το Αιγαίο.
Διέμενε στους Φιλίππους της Μακεδονίας όπου κατηχήθηκε και βαπτίστηκε στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη μαζί με όλη την οικογένειά της από τον Απόστολο Παύλο . Αποτέλεσε την πρώτη Ευρωπαία Xριστιανή, καθώς ήταν η πρώτη που έλαβε το Άγιο Πνεύμα επί Ευρωπαϊκού εδάφους.
Η μητρόπολη Φιλίππων προχώρησε στην ανέγερση ενός σύγχρονου ναού-βαπτηστηρίου για το οποίο ο μακαριστός μητροπολίτης κ.Αλέξανδρος έγραφε:
«Στον Ζυγάκτη ποταμό, δυτικώς των αρχαίων Φιλίππων, αρχίζει η ανέγερση του Βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας, της πρώτης Ελληνίδος και Ευρωπαίας που βαπτίσθηκε από τον Απόστολο Παύλο, όταν έφθασε στην περιοχήν μας, το πρώτο σκαλοπάτι της Ευρωπαϊκής μας Ηπείρου για τη διάδοση του Χριστιανισμού. Ο αρχιτέκτων-μηχανικός κ. Χρήστος Μπάτσης ανέλαβε την εκτέλεση του έργου κατόπιν του διενεργηθέντος πανελληνίου διαγωνισμού, βάσει των αρχιτεκτονικών σχεδίων του Υφηγητού του Μετσοβείου Πολυτεχνείου κ. Ιω. Κουμανούδη. Το Βαπτιστήριο, μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας, θα καλύψει έκτασιν 28.000 τετραγωνικών μέτρων, θα διαθέτει πάρκιγκ, οδούς προσπελάσεως με αναπαυτήρια δια τους επισκέπτας. Το ύψος της δαπάνης του όλου έργου θα ανέλθει εις το ποσόν των πέντε εκατομμυρίων δραχμών. Οι αρχαίοι χριστιανοί βαπτίζονταν γενικώς σε υπαίθριους χώρους και κυρίως όπου υπήρχε νερό, δηλ. σε ποταμούς, λίμνες ή άλλες φυσικές δεξαμενές.
»Τα Βαπτιστήρια διαιρούνταν σε προαύλιον και εσώτερο οίκο. Στο εξώτερο οίκο τελούνταν τα προκαταρκτικά του Βαπτίσματος, η σύνταξη μετά του Χριστού, η κατήχηση και η ομολογία της πίστεως, στον δε εσώτερο ή το φωτιστήριο, το οποίο κατ'αναλογία προς το Άγιον Βήμα καλούταν Άγια των Αγίων, οι φωτιζόμενοι βαπτίζονταν εντός της κολυμβήθρας ήτοι βαθειάς λεκάνης σταυροειδούς σχήματος στην οποία κατήρχοντο με βαθμίδας. Το Βαπτιστήριο της Λυδίας θα είναι ακριβώς όπως τα περιγραφόμενα με πυλώνας, αποδυτήρια ανδρών και γυναικών, Κολυμβήθρα και γενικά όπως μας είπε ο κ. Μπάτσης με τα πολύ επιτυχή αρχιτεκτονικά σχέδια του κ. Κουμανούδη, το έργο θα είναι αριστουργηματικό ».
Το έργο αποπερατώθηκε το 1974 και παραδόθηκε στο τέλος του ίδιου έτους. Από τοτε αποτελεί πόλον έλξεως των χριστιανών όλου του κόσμου, προσκύνημα των απογόνων των Φιλιππησίων, ιερό χώρο προσευχής και καθαγιασμένο από τους Αποστόλους τόπο λατρείας.
Ακριβώς τις λατρευτικές και ποιμαντικές ανάγκες της τοπικής και καθολικής Εκκλησίας εξυπηρετεί, συνδεόμενο και τοπικά με τα πρώτα χριστιανικά μνημεία των παρακείμενων Φιλίππων.